Kot človek, ki se veliko ukvarja z javnim nastopanjem, sem prepričan v eno stvar, to je, da se družbene norme in predsodki pretežno prenašajo preko jezika. Zato sem ponavadi precej obziren, ko govorim in pazim katere izraze uporabljam. Tako sem prepričan, da je uporaba besede Cigan/ka precej žaljiva in da bi se je bilo potrebno izogibati, ne glede na to, da so ljudje našli izgovore, zakaj jo lahko uporabljajo.

Seveda pa grem tukaj tudi korak naprej in se sprašujem, kako je z uporabo moškega in ženskega spola v tekstih. Slovenski jezik kot takšen je precej šovinističen in generalno uporablja moški spol, ki naj bi bil “nevtralen” glede spola. Torej, v teoriji je ok, če govorim vse v moškem spolu, kajti itaq vsi vedo, da če uporabim moški spol, da mislim oba. Recimo. Ja, ne vem, jaz tega ne kupim. Po tem, ko sem videl nekaj knjig, ki so spreminjale to teorijo in uporabljale obe obliki, ali pa celo uporabljale samo žensko obliko, mislim da se da tudi na tem področju nekaj narediti. Zato se trudim, da v večini primerov čim pogosteje uporabljam obe obliki.

Ravnokar sem zaključil poročilo, v katerem sem velikokrat govoril o učencih in učenkah, zraven pa še pogosto dodal dijake in dijakinje. Kar pomeni, da sem vedno, kadar sem uporabljal moško obliko, zraven dodal še žensko, ali obratno, vrstni red ni bil vedno enak. V svoji diplomi sem pogosto zamenjeval in uporabil enkrat eno, enkrat drugo obliko. In to nikoli ni bil problem, čeprav v osnovi še čakam, da se šefica resno spoprime z mojim tekstom, da vidim če ji to slućajno ne bo všeč.

Sprašujem pa se, kako se stranke odzivajo na to, da jim pišem takšne tekste. Tekste, kjer sta vedno uporabljeni dve obliki. Glede na to, da sem pogosto plačan po številu besed bi si kdo lahko mislil, da to počnem enostavno zaradi tega, ker želim nabrati čim več besed, čemur seveda ni tako. Pisanje praznih besed obvladam tudi brez tega 😀

Kaj pišete vi? Uporabljate samo eno ali več oblik? Bi sprejeli tekst, v katerem bi bila uporabljena samo ženska oblika?

Rate this post

Comments (3)

 1. Uporaba moškega in ženskega spola v SEO tekstih | Optimizacija spletnih strani…

  Kako in zakaj bi bilo potrebno vedno uporabljati tako moški kot ženski spol v tekstih, ki jih pišete…

 2. Bravo! Pozitivno sem presenečena, da tudi kdo od moških zagovarja takšno stališče uporabe obojespolne dikcije.

  Sama jo uporabljam kjer se le da, ali pa uporabim kar direktni nagovor.

  Btw, priporočam kakšen spam filter za komentarje 😉

 3. Pozdravljena cherry, no, mislim da bomo počasi prišli do tega, ko bomo ugotovili, kaj in kako nam jezik deluje, in kakšne vrednote prenaša, takrat pa bomo začeli razmišljati tudi o teh stvareh. Debatna srenja v tujini se že marsikje ukvarja s tem, in med debaterji te stvari tu in tam (še vedno redko, vendar vsaj malo) postajajo zanimive….

  P.s. ja, ubijamo se s spamom, vendar počasi zmagujemo….

Comments are closed.