Forumi so bili najbolj razširjena stvar na spletu, preden smo spoznali bloge. Bili so pravzaprav začetek dvostranske komunikacije in vsak je imel svoj forum, kjer je redno sodeloval. Forumi so popularni še danes, vendar je, kot vedno na spletu, masa forumov naredila to, da je resnično težko začeti nov forum, ki bo uspel. Splošni forumi, na katerih bi uporabniki razpravljali o vsem in svašta, kot smo včasih rekli, rastejo kot gobe po dežju, vendar le redko kateri uspe. Dandanes ponavadi forumi nastanejo na velikih portalih, ki tako ali tako imajo že veliko število uporabnikov, ali pa so tako specializirani, da se jih udeležuje ozko število uporabnikov, ki razpravljajo o točno določenih temah.

Seveda je forum eden izmed boljših načinov, kako urejati komunikacijo z vašimi kupci oziroma strankami, vendar je potrebno poskrbeti, da bo forum zaživel. Veliko forumov ki jih dandanes vidimo po spletu je zamrlo, oziroma si po njih dopisujejo le “uporabniki” ki jih zanima viagra in živalski sex, torej spam.

Ko razmišljate o forumu, najprej razmislite o tem, ali imate dovolj časa, da ga boste zagnali. Zagon foruma pomeni, da se boste najprej nekaj časa pogovarjali sami s seboj. Na forumu odpirate teme, dodajate informacije, povezave do zanimivih člankov ipd. Tisti ki se nekoliko bolj znajdejo bodo najprej naredili 20 uporabnikov, preko katerih se bodo “pogovarjali” tako da bo izgledalo, kot da forum živi. Za to lahko tudi koga najamete, sploh če je forum v angleščini obstaja velika količina indijcev, ki se bodo pogovarjali sami s seboj za nekaj centov na post.

Naslednje vprašanje je, kateri forum izbrati. V kolikor vašo stran poganja Joomla, potem skoraj ni potrebno razmišljati, kajti izbrali boste izbrali Fireboard oziroma njegovo slovensko različico. Obe sta seveda brezplačni. V kolikor ne uporabljate joomle, ali pa želite samostojen forum predlagam da uporabite phpBB, ki je enako brezplačen.

Po namestitvi dobro razmislite, katere kategorije želite odpreti na forumu, saj jih boste kasneje težko spreminjali ali brisali. Verjetno je pametneje, da jih kasneje dodajate, v kolikor se pokaže potreba.

Sedaj pa potrebujete veliko, veliko uporabnikov. Uporabite vse svoje marketinške prijeme, ki jih skrivate v rokavu in z njimi poizkusite privabiti uporabnike. Na kratko torej, uporabite vašo spletno stran, vašo mailing listo, twitter, facebook, podpise na forumih, poste na forumih, bloge, vašim strankam v realnem življenju povejte, da vas lahko vprašajo ali delijo svoje mnenje o vas na forumu. In še kakšna bi se našla. In to ponavljajte. In ponovite še enkrat. In še dva krat. Pa še kakšenkrat.

Ugotovili smo že, da boste potrebovali veliko časa, da se pogovarjate z uporabniki, kajti ko se boste že malo nehali pogovarjati  sami s seboj, bo potrebno odgovarjati uporabnikom in res je pomembno, da se odzovete na sporočila, ki jih bodo poslali uporabniki.

Realno pogledano, ko se vprašate Kako postavim forum, se najprej vprašajte, ali bo ta forum deloval. Po moji oceni boste potrebovali vsaj 100 uporabnikov dnevno, ki obiščejo vašo spletno stran, pa še potem boste morali forum dobro promovirati na spletni strani, tako da bodo uporabniki opazili, da se nekaj dogaja na njem. Uporabite možnost, da na glavni strani in vseh podstraneh prikažete zadnje poste na forumu, to je že ena izmed možnosti, kako vsakemu uporabniku vaše spletne strani pokazati, da forum obstaja.

Torej, že imate forum? Deluje? Kaj počnete da deluje?

Rate this post

Comments (1)

  1. Forum na vaši strani? Prepričani? | Optimizacija spletnih strani…

    Kdaj lahko začnete razmišljati o forumu na vaši strani, zakaj je to dobra ideja, in kako k temu pristopiti….

Comments are closed.