O konferenci sem blogal v živo, najprej se opravičujem za tipkarske in druge napake v omenjenih blogih, blogal sem iz BB-ja in to v večini ob začetku naslednjega predavanja, tako da se je malo mudilo. 

Konferenca je bila zadovoljiva, ideje, ki smo jih pridobili pa vsaj v nekaterih delih nove. Stvar, ki me je najbolj zanimala so bile zakonske podlage in omejitve e-mail marketingu. Odgovore smo dobili, vendar ne moremo zameriti, da smo dobili odgovore takšne, kot je pač naša zakonodaja. Zmešana. O email marketingu govorijo v Sloveniji namreč štirje zakoni, Zakon o varstvu osebnih podatkov, Zakon o elektronskih komunikacijah in še dva (zapiskov trenutno nimam pri sebi, bom jih še dodal). Zakonodaja je precej restriktivna, saj v glavnem (razen zakon o elektronskih komunikacijah) določa, da lahko e-poštna marketinška sporočila pošiljamo samo ljudem, ki so se aktivno vpisali v našo bazo (torej so sami obkljukali možnost, da želijo dobivati sporočila, kljukice ne sme biti v okencu), in pošiljamo jim lahko samo to, za kar so se odločili. Poleg tega pa mora v poštnem sporočilu vedno povezava, na kateri se lahko prejemnik odjavi. Odjava mora biti takojšnja (tukaj se razlikujemo od npr. ZDA, kjer lahko sam določiš razumen čas, v katerem boš človeka odjavil in do takrat mu še lahko pošiljaš sporočila).

Zaplete se pri zakonu o elektronskih komunikacijah, ki pravi, da lahko sporočila pošiljaš na e-mail naslove svojih strank, ne piše pa o tem, da se morajo stranke same odločiti da jim lahko pošiljaš sporočila. To pomeni, da v kolikor vam je stranka dala e-mail naslov za to, da jo lahko obvestite o tem, kdaj lahko prevzame izdelek, to pomeni, da jim lahko pošiljate e-poštna sporočila kakršnekoli oblike. Seveda z možnostjo odjave. Dodatno še odpira vrata, ko govori o tem, da v kolikor jim pošiljamo sporočila, ki niso prodajne narave, torej ni naš namen jim nekaj neposredno prodati, da takšna sporočila lahko pošiljamo praktično komurkoli in kadarkoli.

Dodatno zapletemo, saj izvajanje teh štirih zakonov nadzorujejo tri različne inštitucije. Kar pomeni, da v kolikor se držite nekoliko bolj sproščenih pravil iz prejšnjega odstavka, in vas naslovnik prijavi Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije, ne boste imeli nobenih težav. V kolikor vas pa prijavi drugima dvema inštitucijama, vas lahko te inštitucije oglobijo po drugih zakonih. 

Komplicirano, vem. Moje osebno mnenje je, da se je najbolje držati najbolj restriktivnih pravil. Torej, če se je nekdo prijavil na moj newsletter, mu ga pošljem, v kolikor se ni, mu ga ne pošljem. Prevdsem zaradi tega, ker je potrebno biti prijazen do strank, ki vas bodo imele rade le, če jih ne bomo spamali. Še enkrat, spam je to, kar naslovnik vidi kot spam.

Konferenca je podala tudi druge zanimive informacije, ki jih lahko poiščete na linkih takoj na vrhu tega posta. Moram pa reči, da je konferenca imela kar nekaj težav. Najprej, a resno mislite, da smo lahko na konferenci od 9ih do 15ih, ne da bi šli na kosilo? Drugo, če prosite za vprašanja po mailu, jih ZAGOTOVO odgovorite na konferenci. To, da je vedno zmanjkalo časa za vprašanja je pravzaprav dizaster, saj smo v veliki meri prišli ravno zaradi vprašanj. Tretje, če boste vprašanja v živo prevajali v angleščino, naj to počne nekdo, ki zna angleško, ne pa da publika pomaga pri prevajanjih. In četrto, če že obljubite, da bodo materiali in odgovori na vprašanja na vaši spletni strani, jih tudi objavite, ne pa da je sedaj že skoraj teden dni od konference pa še vedno nič.

Rate this post

Comments (1)

  1. Končno poročilo o konferenci o e-mail marketingu | Optimizacija spletnih strani…

    Kaj je dovoljeno in kaj ne, v email marketingu je bilo razloženo na email marketing konferenci….

Comments are closed.