Spam je dandanes prerasel že vse meje, številke govorijo same zase, saj naj bi spam predstavljal več kot 60% vsega e-poštnega prometa po spletu. Kar pomeni, da bi potrebovali veliko manj vlaganja v internet, če spama ne bi bilo.

Ampak začnimo pri začetku. Pri definiciji spama.

Razlag obstaja toliko kot je ljudi, ali pa vsaj toliko kot je spamerjev. Najostrejša definicija, ki je po drugi strani tudi takšna, kot jo predlaga zakon, oziroma kot se vsaj lahko razume iz zakona, ki velja v Sloveniji pravi, da je spam vsaka nezaželjena pošta. Torej ja, tudi če pošiljate ljudem informacije, za katere mislite, da si jih želijo, v osnovi kršite zakon. Pošta na spletu je veliko bolj omejena zaradi majhnih stroškov, ki jih ima pošiljatelj spama z pošiljanjem. V kolikor bi želeli poslati navadno (snail mail smo ji včasih rekli) pošto 1000 naslovnikom, bi za to morali plačati kar nekaj €€ poštnemu servisu. V kolikor želite to narediti preko spleta, je cena enaka 0 (nič). Ok, kakšen dolar ali evro morate nameniti za nakup seznama e-mail naslovov, ali pa jih kar sami poberete iz spleta, možnosti kako to narediti masovno je veliko. Pošiljanje e-pošte z namenom reklame je na spletu dovoljeno samo v primeru, da je naslovnik sam pristopil v sistem. Težko najdem dober prevod, vendar angleški jezik pozna opt-out in opt-in. Opt out pomeni, da obstaja sistem, v katerega ste v osnovi včlanjeni, lahko pa izstopite. Na takšnem sistemu deluje navadna pošta. Vsem nam lahko pošiljajo reklame, obstaja pa možnost, da izstopimo iz tega sistema. Na drugi strani obstaja opt-in sistem, v katerega moramo najprej vstopiti, da postanemo član tega sistema. Takšen sistem je spletna pošta, oziroma reklamiranje po spletni pošti.

V kolikor želite pošiljati reklamna sporočila, potem se morajo ljudje na njih prijaviti. In v mailu, ki ga pošiljate, morate navesti, kje so se ljudje prijavili. Ne ravno popolnoma natačno, ampak vsaj na kateri spletni strani. Poleg tega morate v takšnem mailu navesti tudi, kako se lahko ljudje odjavijo, v kolikor ne želijo več prejemati takšne pošte.

Poglejmo kaj slabega dela spam. 1. Zasičuje (a je to res beseda?) splet, oziroma splet je bolj zasičen zaradi njega. Podjetja morajo dodajati vedno nove in nove povezave, da lahko prenašajo takšno količino podatkov po njih.

2. Spam uničuje poslovanje na spletu. V kolikor se bodo ljudje resnično bali vsakšnega maila, ki ga dobijo na mail, potem bo poslovanje na spletu izredno težko. Še manj bodo zaupali spletnim trgovinam in spletnim stranem, kar pomeni, da bo to slabše za vse nas.

3. Spam v osnovi ne deluje. Tukaj se pravzaprav težko odločim tudi sam. Na koncu koncev, izmed 1000 naključnih naslovnikov, ki jim pošljete spam, boste našli 1 ali 2, ki jih bo vaša ponudba zanimala. Kar pomeni, da boste naredili posel ali dva. Vendar, v kolikor boste pošto poslali 1000 ljudem, ki so se prostovoljno vključili v sistem, bo odstotek tistih, ki bodo nekaj kupili, ali opravili neko drugo dejanje, za katerega želite, da ga opravijo, veliko večji. 

Zato moje lastne izkušnje vsekakor pravijo, da se splača narediti nekoliko večje delo in pridobiti ljudi, da se prijavijo v naš sistem obveščanja, saj s tem dobimo dolgotrajne in zveste kupce.

O tem, kako to narediti pa v naslednjem postu.

Sedaj pa vi. Uporabljate spam? Ga dobivate? Vas moti?

Rate this post

Comments (1)

  1. Spam | Optimizacija spletnih strani…

    Kreganje o tem, kaj je in kaj ni spam je staro tako dolgo kot spam….

Comments are closed.