Oglaševanje na Facebook-u (FB) postaja vedno bolj razširjeno, saj je Facebook 1. največje omrežje, ki ga Slovenci uporabljajo ko odvisni, 2. ponuja najbolj targetirano oglaševanje in 3. je precej poceni. Sam sem že prej oglaševal na Facebooku in moram reči da so moje izkušnje odlične, zato sem stranki tudi sedaj predlagal, da se poslužimo tega oglaševanja, seveda v kombinaciji z offline oglaševanjem (print, jumboti, radio) in neposrednim e-mail marketingom.

Lekcije, ki sem se jih naučil na Facebook oglaševanju:

1. Uporabite sliko. CRT (click through rate, t.j. odstotek klikov na oglas) je veliko večji, če uporabite sliko, saj ljudje prej vidijo oglas. Vendar slika ne sme biti preveč generična, torej ne sme biti podobna slikam, ki jih vaši prijatelji objavljajo na Facebook-u. Ljudje v tem primeru oglas zamenjajo z FB vsebino, in vaš CRT je velikanski, uspeha pa ni.

2. Testirajte. Testirajte tako, da boste začeli z nizkim Max bidom (največjim plačilom za klik) in ga počasi zvišujte. Veliko prikazov se da doseči že z $0.05 na klik. Vendar so nekatere skupine že precej zapolnjene, tako da je potrebno ceno precej dvigniti. Dvigujte ceno za 0.05, torej najprej na 0.10, pa 0.15 in 0.20 v kolikor je potrebno.

3. Oglas naj že ponuja klic k akciji. Povejte v oglasu, kaj želite od uporabnikov da naredijo po tem ko kliknejo na oglas. Torej nakup ali karkoli že želite da naredijo. Uporabniki bodo tako še bolj očitno vedeli da gre za oglas. Na Facebooku vsi uporabniki precej klikajo naokrog in ne želimo naključnih padalcev na klike, ali?

4. Pred oglaševanjem razmislite o ciljih. Razmislite o tem, kaj želite doseči z vašo oglaševalsko akcijo. Branding? RES? 😉 Nakup? Prijavo v mailinglisto? Karkoli že želite, kot omenjeno, naj to piše v vašem oglasu, nato pa naj bo vaš landing page (stran, na katero kaže oglas) prilagojena cilju vaše kampanije. Torej, obrazec za prijavo na mailinglisto čim više, obiskovalce pripeljite na podstran, ki jo želite predstaviti, ne jih peljati na osnovno stran.

5. Ne preizkušajte zjutraj. Jutranje spreminjanje oglasov se obnese precej slabo, saj potrjevanje oglasov poteka precej pozno popoldne. Ali pa ti, ki morajo potrditi oglas, preden se začne prikazovati, nič ne delajo, saj sem danes moral počakati skoraj 12 ur, da so mi potrdili oglas, ko sem ga čisto malo spremenil.

6. Uporabljajte FB za oglaševanje v tujini. To je verjetno eden izmed enostavnejših načinov, kako prodreti na tuje trge. Samo prestavite državo, in že ciljate na iste uporabnike kot v Sloveniji, samo v drugi državi.

7. Slovenija je še vedno bogu za hrbtom. Na žalost cel kup funkcij targetiranja še ne deluje v Sloveniji. Izberete lahko samo državo, ne pa tudi posameznih krajev v Sloveniji. Ključne besede še ne delujejo, tako da natančno ciljanje oglasov na zanimanja uporabnikov ne deluje. Enako ne deluje izobrazba, oziroma to, v katere šole oziroma vrste šol hodijo uporabniki. Do tega bomo še prišli.

Ste že poizkusili oglaševati na FB in kako se vam je obneslo?

Rate this post

Comments (1)

  1. […] 1. Lekcije oglaševanja na Facebook-u […]

Comments are closed.