Lorem ipsum je napol naključni tekst, ki se ga uporablja kot “polnilni” tekst, predvsem kadar se prikazuje grafično podobo spletne strani, ki še nima vsebine. Seveda ne moremo pokazati popolnoma prazne strani, saj ne bo izgledala tako kot bo izgledala ko bo polna vsebine. Raziskave pa so pokazale tudi, da ni pametno pokazati nekega naključnega teksta, saj bo tekst motil ljudi ko gledajo grafično podobo.

Zato je izumljen lorem ipsum, tekst, ki je po dolžini besed, razmerju samoglasnikov in soglasnikov in še čem, popolnoma podoben pravemu tekstu. Le črke so zamenjane tako, da ne tvorijo logičnih besed. Do danes smo uporabljali angleški lorem ipsum, ki pa seveda ni enak slovenskemu, saj angleščina uporablja drugačne besede in drugačne znake. Slovenski lorem ipsum generator bo najbolj prijazen do oči uporabnikov, imeli bodo občutek, kot da je na strani resnično slovenski tekst, vendar jih vsebina teksta ne bo motila.

Tekst izgleda naprimer takole:

Vojublečnijša moska došna nizmaznost, razam, si z žvejocu neč ni kamoga. Tojti kabor me trovi prejapelj: „Taznom Nase nozari u norudni ametnospe, toha jaz šim grohego mnenjo“, meslim sama prve krenapit na to, da da ji krega toačepe, stasam samo prve dik arehite svaje misli o norodni umiknoste, podo v noslednjim si ze statem ža brdep, tadlebam čiz svojo en trejateljevo glovo per vedem, da padi an škaje za svojem drdpam in da krove: „Ne kaznum Vašid nazarav a narahne ameknaski en hi jig rad zvigil.“ Kidaj ši trovim: „Farej mo jib morom rozubeti, da jih ne do verjel.“ Tričij kopem si skokem drabec žu drbik en vedem, ha se spuji tadi prejotilj dvokrak zo drdkam in ga mi travi: „Mi kaznum Vosid nuzorav a norodne ometnašti; dovarele duspi karej resniča, da he mi zatiljali v žmota.“ In joz se provem: „Moj prijopilj ji amen člavit, karej marom ladopi, do mi ga virjil.“ In ta si stopim tripječ za drdep, vedim, da si je pabe maj krijakelj taprojil en ga še mi smeji: „Soj vem, da nimate nadinid nazorav o norabne umeknoste, tuda zvidil ge rad, ci jicljoti.“ Ta po vem, be do lidko kotoj otanel, če be ba mohil.

Dobite ga lahko na slovenskem lorem ipsum generatorju (ja, stvar se mi zdi tako ql, da jo promoviram z linkom s ključnimi besedami in enako naredite tudi vi!)

Sam ga bom uporabljal v prihodnosti, oziroma vsaj potrudil se ga bom uporabljati.

EDIT: Server je trenutno nedostopen, o težavi sem že obvestil administratorja… Upam, da bo v kratkem ponovno na voljo.

5/5 - (2 votes)

Comments (1)

  1. No, jaz ga že pridno uporabljam za svoje spletne strani…

Comments are closed.