Težava, s katero se srečujemo vsak dan je, da se težko prelevimo v naše kupce/obiskovalce spletne strani. Seveda se lahko trudimo in mislimo da vemo, kaj in kako vidijo našo stran obiskovalci, vendar tega nikoli resnično ne vemo.
Tako seveda na spletu obstaja več različnih orodij, ki nam lahko pomagajo pri tem, da spletno stran izboljšamo na podlagi tega, kako se naši obiskovalci obnašajo na spletni strani. Takšna orodja so:

1. Moja mama.

Seveda ni orodje, vendar kar želim povedati je, da za računalnik posadite najbolj internet-boječo osebo, naložite vašo spletno stran in glejte kaj se dogaja. Grizite nohte, zvijajte si roke in karkoli že boste počeli, nikakor tej osebi ne pomagajte. S tem boste uničili eksperiment. Raje vzemite v roke kulij in papir in pišite. Pišite, kdaj in zakaj se vaš testni zajček (ali zmaj če ste izbrali snaho 😀 ) ne znajde na spletni strani. Tukaj je potrebno nekaj narediti. (Seveda morate tudi tokrat razmisliti o vaši ciljni publiki, če je stran namenjena mlajšim je lahko nekoliko bolj zahtevna).

2. Clicktale

Gre za orodje, ki sledi klikom in premikom miške po vaši spletni strani. Orodje je brezplačno (za dve različni domeni in določeno število obiskovalcev) in resnično lahko vidite, kako so obiskovalci vaše spletne strani premikali miško, kje so kliknili s katerim gumbom in kaj so naredili potem. Miška pogosto sledi očem in vsaj približno pokaže kateremu delu spletne strani se je obiskovalec bolj posvetil, vidite kdaj je zmeden in ne ve kaj naj naredi ipd. (V kratkem bo sledil video posnetek, kako nastaviti clicktale na vašo spletno stran in kaj vam povejo rezultati)

Takole, sedaj smo videli, kaj je narobe z našo spletno stranjo, vaš programer je stvari spremenil, ali pa ste stvari spremenili sami, sedaj pa je potrebno videti, ali so spremembe boljše ali slabše. Najbolje je, da to naredite tako, da primerjate staro in novo varianto spletne strani. Uporabite Google Website Optimizer, orodje ki ga ponovno brezplačno ponuja google (vidite, kako sem izbral sama brezplačna orodja, vse kar morate vložiti je nekaj svojega časa. In časa svoje snahe seveda), namenjen pa je testiranju različnih variant posamezne spletne strani. Tudi tukaj kmalu sledi video, kako stvari nastavite, ampak da na kratko obrazložim, osnovna ideja je, da googlu poveste katere dve (tri, štiri, sto) spletni strani želite primerjati in kam želite da uporabnik klikne. Te strani vpišete, na vsako stran dodate kodo, ki vam jo zgenerira google in počakate. Nato si ogledate, katera spletna stran je prinesla več konverzij na željeno ciljno spletno stran. Enostavno.

Če uporabite te metode, ugotovite kaj je narobe na vaši spletni strani in stvar spremenite, nato pa ugotovite, ali nova stran resnično bolje deluje. To je pa tudi vse, kar si lahko želite.

P.s. za to spletno stran sem ravnokar nastavil primerjavo med prejšnjo in sedanjo grafično podobo, bomo videli katera prinaša več emailov.

Rate this post