Dobiti domeno je bilo na začetku precej enostavno, nato so se pravila nekoliko zaostrila, sploh v Sloveniji, dandanes pa so ponovno sproščena. Ko se je splet še razvijal si domeno dobil brezplačno, le zaprositi je bilo potrebno. Seveda danes nič ni več zastojn in tako so za domene začeli računati, še nedolgo nazaj pa so v sloveniji veljala zelo restriktivna pravila glede tega kdo in celo kkašno domeno lahko ima. Tako so podjetja in društva morala imeti natančno določeno ime domene, ki je moralo sovpadati z registriranim imenom podjetja ali društva.
Danes so pravila sproščena in vsakdo lahko kupi bolj ali manj kakršnokoli domeno in jo postavi na splet. Z določenimi omejitvami seveda. Vendar te omejitve niso tema tega članka, ideja o kateri želim govoriti je, da je dandanes nujno, da ima vsak projekt svojo domeno.
Vaše spletne strani, ki ji ne boste namenili lastne domene nihče več ne bo jemal resno. www.freewebhosting.com/huda_trgovina ni spletni naslov, kateremu bi zaupal številko svoje kreditne kartice.
Strošek domene znaša 16€, kar pomeni, da lahko domeno kupite za praktično vsak projekt, ki ga delate. In takšna je tudi praksa, dandanes ima vsaka nagradna igra svojo domeno.
Zanimivo je, da tudi projekti, ki nimajo svoje spletne strani dobijo svojo domeno, ki je nato preusmerjena drugam. Pred kratkim mi je pod prste prišla nagradna igra ali natečaj Pocinkovalnice Celje, ki ima domeno www.mislimo-zeleno.si, ki pa nima svoje spletne strani, ampak je domena preusmerjena na facebook skupino.
Ideja deluje odlično, saj imamo domeno, ki si jo uporabniki enostavno zapomnijo in tako obiščejo spletno stran po spominu, na drugi strani pa še vedno dobimo vse pozitivne stvari, ki jih ponuja Facebook komuniciranje.

Rate this post

Comments (5)

 1. Domeno? Vsekakor in vedno. | Optimizacija spletnih strani…

  Kdaj in kako kupiti domeno in dobre prakse z domeno….

 2. Pozdravljen !

  Zanima me, ker vidim da trenutno ne sprejemaš novih strank. Je povpraševanje res tako veliko? Koliko se splača, meni kot programerju ki trenutno nimam službe iti v SEO ? Te stranke same kontaktirajo ali sam pristopiš ? Kakšen je ta pristop ?

  Najlepša hvala ! 😉

 3. Ja, pa niso dovolj pravila Arnesa in prosta domena. Registrar ti lahko zelo popestri postopek registracije. Se mi je že zgodilo, da sem po plačilu na domeno čakal par dni.

 4. Žanu sem že odgovoril preko e-maila, glavna ideja v mailu je bila da pač nič ne gre samo in da je potrebno tudi tukaj za naročnike delati in jih aktivno pridobivati.

 5. Ja, seveda, obstajajo okoliščine, pri katerih lahko gre kaj narobe, vendar v teorji in osnovi stvari tečejo gladko, sam na srečo še nisem imel težav pri registraciji, se je kakšna pojavila pri prenosu domen, vendar nič večjega.

Comments are closed.