Moja služba, tista taprava, ki ni ravno povezana s tem blogom me vsake toliko časa prepriča, da moram pripravljati adreme. Torej ime podjetja, naslov, telefonska številka, e-mail, če je adrema res tečna pa zraven še kontaktno osebo za neko določeno področje. In vsakokrat, ko pripravljam adreme se sprašujem a se z internetom res že poznamo 26 let? No, nekoliko manj, pa vseeno, danes je internet kar je včasih bil teletekst, knjige, telefonski imenik in včasih še prijatli, vse na kupu. Pa kljub temu vsem to očitno še ni jasno.
Ravno danes sem se ukvarjal s tem, da pripravim adremo različnih savinjskih podjetij, nekaterih velikih in nekaterih s.p.-jev, ki pa mimogrede spadajo med samostojne podjetnike z največjim dobičkom na regiji. Torej ne ravno vsakim majhnim podjetjem, ampak tistimi, ki že delajo nekaj prometa.
In izkušnja je vsakokrat enaka, večino časa moram surfati po različnih direktorijih podjetij, največ pa še vedno najdeš v PIRS-u. S tem je narobe več stvari. Podjetniki bi sicer lahko uredili svoje vnose v direktorijih, vendar tega ne storijo. In tako pri marsikaterem podjetju praktično ne najdeš e-mail naslova. Dela z urejanjem takšnega vnosa ni ravno veliko in stvar je marsikje brezplačna. S to rešitvijo bi bil recimo da zadovoljen, saj je moj sistem takšen, da za vsako podjetje preklikam prvih deset rezultatov v googl-u, torej cca. 5-7 direktorijev in če v teh ne najdem e-mail naslova, mi je pa res žal, vas ne bom kontaktiral.

Vendar je to le polovičarska rešitev, ki ni dovolj. Vsako podjetje bi moralo težiti k temu, da se na spletu predstavi kakor želi, kar direktoriji ravno ne omogočajo. Torej poglejmo, kaj bi moralo VSAKO podjetje narediti.

1. Kupimo domeno. .si domena, z imenom podjetja je skoraj zgotovo še prosta in stane 16 EUR, ponekod še manj, za eno leto.

2. Najamemo gostovanje.  V Sloveniji stane gostovanje 2-3 EUR na mesec, za takšno stran. Torej recimo 30€ na leto.

3. Ustvarimo spletno stran. Možnosti, da si spletno stran ustvarimo sami je veliko, uporabimo wordpress, joomlo, ali še kaj enostavnejšega. Vanjo vpišemo nekaj osnovnih podatkov in to je to. Osnovna predstavitev na spletu ne rabi biti velika, domača stran, O podjetju, Storitve/Izdelki, Kontakt in to je to. Če želimo resnično nekaj narediti na spletu dodamo še blog z novicami.

3.1. V kolikor ne želimo spletne strani izdelati sami, najamemo nekoga, ki nam jo izdela, cene za osnovne spletne strani so nekaj sto evrov.

In smo končali.

Obstajajo še druge opcije, lahko čisto pozabite na vse zgornje točke in samo ustvarite svojo stran na Facebook-u (navodila kako to narediti najdete tudi tukaj) in je to to. Ta možnost je popolnoma brezplačna, res pa je da ne omogoča toliko svobode kot prejšnje možnosti.

Vem, da bi kot oseba, ki se ukvarja z optimizacijo moral zagovarjati, da je potrebno pripraviti velike spletne strani, jih optimizirati in oglaševati, vendar mogoče resnično kakšno podjetje ne potrebuje kupcev iz interneta. Kljub vsemu pa se je potrebno zavedati, da bo dandanes, vsakdo, ki bo v resničnem svetu videl ime našega podjetja, to ime najprej vpisal v google. In v kolikor tam ne bo našel vseh informacij o nas, resnično nikoli ne bo naša stranka.

Tako enostavno, pa vendar tako daleč.


Rate this post

Comments (2)

  1. Hm, drznil bi si pripomniti, da kljub vsemu danes podjetnik ni čisto “bos”, tudi če ga ni na spletu, saj so tu razni poslovni imeniki, ki jih sicer ne bom našteval, a so povečini kar znani.

    Sicer pa se popolnoma strinjam z idejo “poslovneo promocijskega bloganja” in facebook možnostmi.

  2. Kaj pa vem, ti poslovni imeniki… Kot vodja projektov na medijski agenciji, ko sem moral pogosto iskati različna podjetja, nikoli nisem posegel po nobenem izmed njih.
    Čeprav stara šola na naši firmi je pa še vedno tako delala. Verjetno je najboljše oboje, ane?

Comments are closed.