Priznam, nekoliko imam slabo vest. Zlata lisica je že resnično veliko let (46 po uradnih podatkih) tavlko tekmovanje v Mariboru in je ime Slovenije in Maribora ponesla po svetu. Zato ni bilo ravno lepo od mene, da sem jih kritiziral o uporabi socialnih omrežij, ko sem pisal o tem, kako zamujajo priložnosti na Facebook-u in Twitter-ju. Še vedno stojim za tem, kar sem napisal, mislim pa da lahko naredim tudi korak naprej in kritiko spremenim v konstruktivno kritiko. Zato v tem prispevku predstavljam ideje, kaj naj naredijo drugo leto, da bodo izkoristili socialna omrežja kot se spodobi.

Twitter

Twitter

Danes, takoj, ali pa vsaj jutri ko si že malo odpočijete morate ustvariti dva twitter accounta. Enega v Angleščini @GoldenFox in enega v slovenščini @ZlataLisica. Pripravite lastne backgrounde za svoje twitter strani in začnite pridobivati prijatelje. Če se boste resno resno spravili zraven, tweetali rezultate drugih smučarskih tekem ipd. potem boste zelo kmalu dobili veliko veliko sledljivcev (tako rečemo osebam, ki vas spremljajo na Twitterju). Za to imate ene 10 mesecev časa. Seveda  uporabite tudi klasičen PR za promocijo Twitter postov, tako da ko boste najavljali kaj je novega na Zlati lisici na tiskovnih (novinarskih za vse zagrete PR-ovce) konferencah, sporočilih za javnost ipd. povejte, da imate po novem tudi twitter stran, na kateri bodo vse informacije. In potem, mesec ali dva pred začetkom Zlate lisice, pričnite tweetati tudi o tem, kaj se dogaja, kdaj bo, kdo bo, kje bo, kdo bo igral na žrebanju, kdaj je prišel delegat ocenit progo in vse to.

Potem pa, preden se Zlata lisica začne, začnemo resno tweetat. Naredite nagradno igro, kjer boste enega (5, 10) vaših sledljivcev izžrebali za kakšno res ql stvar. Tako ali tako mi ni čisto jasno, zakaj se še niste spomnili nagradnih iger. Slikaj se na stopničkah, podeli nagrado zmagovalki, prvi se odpelji po progi ipd. Prepričan sem, da bo to zabrisalo številko vaših sledljivcev ne samo na na vrh Pohorja, ampak na vrh razglednega stolpa (ali pa na vrh Črnega vrha, ki je z 1543,5 m) najvišja točka Pohorja. To seveda naredite tako v obeh jezikih.

Na dan žrebanja startnih številk želimo videti slike, hočemo za vsako tekmovalko, ki pride na oder in nekaj izžreba vedeti, katero številko ima.

Na dan tekme ista akcija. Ena oseba naj bo na računalniku in naj tweeta rezultate. Drugo pošljite okrog med navijače, v ciljno areno, naj slika tekmovalke, ki pridejo v cilj ipd.

Gremo še korak naprej? Vsake toliko na vašem gromozanskem big screenu pokažite kaj se tweeta o Zlati lisici. (seveda vedno uporabljate #Zlatalisica) Tako se bodo vsi, ki bodo tweetali lahko videli na ekranu. To pa ni kar tako.
Facebook
Ideje za Facebook so pravzaprav precej podobne, takoj začnite pridobivati oboževalce, do naslednje Zlate lisice morate imeti vsaj 20 000 oboževalcev (ekipi, ki pripravlja projekt Očistimo Slovenijo je to uspelo v nekaj tednih). Nato pa enako, slike, video posnetki, poročila, nagradne igre. Preberite si E-knjigo za uporabo Facebook-a v marketingu, povežite FB stran s spletno stranjo ipd.
Zakaj?
Zakaj bi Zlata lisica investirala čas in resourse v uporabo novih tehnologij se sprašujete? V življenju in poslu imamo vedno dve možnosti. Lahko smo leader, ali pa sledimo ostalim. Z obema taktikama se ponavadi da preživeti, če si leader se pa da zmagati. In če sem prav zastopil,  bi radi zmagali. Pa dajmo. Twitter v Sloveniji seveda še ni tako zelo razširjen, vendar pridobiva na popularnosti, in kaj je boljšega kot to, da si leader v tehnologiji, ki prihaja na trg. Trenutno je na Facebook-u več kot 400 000 Slovencev in Slovenk, do naslednjega leta jih bo še več, statistike o Twitterju niso znane, vendar sem prepričan, da se bo Twitter razvil tudi v Sloveniji.

Kaj pravite ostali, se splača? Imate kakšne ideje kako naj organizatorji še uporabijo socialna omrežja?

P.s. Zlato lisico v tekstu zamenjajte z Vitrancem, Planico, Študentsko olimpijado in kaj je še takšnih dogodkov v Sloveniji. Princip je isti, sve su ostalo nianse.

Rate this post

Comments (2)

  1. Bravo odličen zapis.
    Ne samo zlata lisica, še mnogi drugi slovenski eventi, športniki, itd… zamujajo veliko priložnosti. Upam, da bo kmalu tudi v Slo čim več “pionirjev”, ki se bodo resno lotili promocije s pomočjo socialnih omrežij in sorodnih tehnologij. Investicije so skoraj nične, gre le za ideje, ki jih je treba pravilno implementirati.

  2. Zmagovalec.com (zanimivo ime mimogrede :D) Ja, upamo lahko, marsikdo je tudi na FBju tako komentiral, ampak zaenkrat ni nič še iz tega… Bomo vidli, čez nekaj let se bodo zagotovo spomnili…

Comments are closed.