Pred kratkim smo splavili nov spletni portal, pravzaprav prvi okoljski portal v Sloveniji, takšen zaresen. In padla je odločitev, da bomo redno dodajali članke, ki jih bodo pisale različne osebe, ki niso jaz. Torej ljudje, ki nimajo praktično nobene izkušnje s urejanjem spletnih strani. Portal sicer teče na joomli, vendar glede na to, da pogosto postavljamo nekoliko zakomplicirane članke, jih je vsake toliko potrebno tudi urediti v HTML kodi. Stvar ni tako zapletena, vendar če ne poznajo niti osnove HTML-ja, potem je to praktično nemogoče.

Osnove HTML kodeTa članek nastaja z mislijo na vse tiste, ki morajo tu in tam pogledati kakšno HTML kodo in spremeniti kakšno malenkost. Ne boste se naučili programirati v HTML, postavljati spletnih strani ali podobnega, vendar boste poznali osnovnih nekaj ukazov v HTML-ju.

1. Povezave. Vsaka povezava izgleda takole <a href=”http://www.naslov-strani.si” target=”new”>Ključna beseda</a>. Vsebuje tri osnovne stvari, torej naslov spletne strani, na katero želite da kaže povezave (to je lahko tudi datoteka, word dokument, pdf, v tem primeru samo naredite polno povezavo (http://www.naslov-strani.si/dokument.pdf). Target nam pove, kje naj se odpre spletna stran, in če želimo (90% primerov) da se spletna stran odpre v istem oknu lahko celotno target=”new” izpustimo, to kar je sedaj noter pove, naj se stran odpre v novem oknu. Ključna beseda je beseda, s katero želite opisati spletno stran, na katero kaže povezava (uporabite ključne besede, ki resnično opišejo stran, ne le kliknite tukaj, saj bo lastnik druge strani vesel in bo naslednjič na vašo stran naredil takšno povezavo, ki vam bo pomagala pri rangiranju v googlu). Vsaka povezava se mora zaključiti z </a>, saj ta pove kje naj se povezava zaključi.

2. Slike. Sliko vključimo z <img src=”http://www.naslov-strani.si/ime-slike.jpg” alt=”opis slike”>. Vpišemo torej točen naslov slike. Vsekakor uporabimo alt za opis slike, ta pomaga iskalnikom ugotoviti, kaj je narisano/naslikano/nafotografirano na sliki, in potem se ta slika pokaže v iskalnikih za slike pod to ključno besedo.

3. Naslednja vrstica. Če želite besedilo spraviti v naslednjo vrstico, potem uporabite <br />.  (mimogrede, ste vedeli, da lahko tole dosežete v vašem urejevalniku besedil na spletni strani če pritisnete shift + enter? Če pritisnete samo enter, potem boste naredili odstavek. Zagotovo velja za joomlo in wordpress)

4. Odstavek. V kolikor želite besedilo ločiti v odstavke (kot so ločeni odstavki v temle besedilu) potem pred začetek odstavka postavite <p> in odstavek zaključite z </p>.

5. Tabela. To je že napredna stvar, vendar tabele pogosto želimo dodati v besedilo, vendar imajo urejevalniki besedil, ki jih uporabljajo CMS-i še vedno nekaj težav z njimi.

<table border=”0″> – pove da želimo imeti tabelo, v kateri ni vidnih robov (vpisali smo ničlo, ne o)

<tr> ustvari novo vrstico

<td> ustvari nov stolpec v tej vrstici in šele tukaj pride besedilo, ki ga želite videti v tabeli. Stolpec zaključite z </td> in naredite nov stolpec v isti vrstici enako z <td> in ga zaključite z </td>. Naredite stoplcev kolikor jih želite, vedite le, da morate v naslednji vrstici ustvariti isto število stolpcev (ni potrebno, vendar se ne bomo učili kako).

</tr> zaključite to vrstico

<tr>nova vrstica

<td> nov stolpec, ki ga zaključimo </td> in dodamo še enega, saj ga imamo tudi zgoraj <td> tako </td>

</tr> zaključimo vrstico

</table> zaključimo tabelo

Pri tabelah si dajmo zapomniti, da je potrebno vso besedilo položiti med <td> in </td>.

Tako, to je to. Upam, da vam bo pomagalo, v kolikor imate idejo o katerih drugih osnovnih funkcijah, naj vas slišim v komentarjih.

p.s. v kolikor potrebujete nekaj več znanja, predlagam da obiščete verjetno najboljšo in največjo stran z raznimi navodili in priročniki za splet http://www.w3schools.com/

Rate this post