Tako, zdaj pa ni več kaj pisati o Facebook-u 😀 (mojo e-knjigo Marketing in oglaševanje na Facebooku ste že prebrali ali?)…. No, ni čisto res, o Facebook-u je še veliko za povedat, vendar o tem kdaj drugič. Danes se bomo posvetili drugemu orodju za spletni marketing, ki se imenuje Twitter.

Twitter je v osnovi mikro-bloging storitev. Ja, majhni blogi. Čisto majhni in kratki. Na twitter-ju ni mogoče objaviti sporočil daljših od 140 znakov. Osnovna ideja za Twitterjem je bila, na kratko sporočiš svojim prijateljem, kaj počneš. Da razložim malo bolj razumljivo, to je tako, kot če bi vzel Facebook, in bi mu odvzel čisto vse funkcije (ja, tudi Farme ni več, sorry) in pustil samo tisto okno, v katerem piše “O čem razmišljaš”. To okno je nekoliko nadgrajeno, saj ima možnost t.i. reTweeta, torej ponovitve besedila, ki ga je nekdo potwital. Enostavno povedano, če se z nečim, kar je nekdo twital strinjaš, ali pa ne, klikneš re-tweet in pošlješ enako ali nekoliko spremenjeno sporočilo naprej. Druga “dodana” možnost je možnost neposrednih sporočil. Kadar želite nekoga neposredno nekaj vprašati, ali ga samo opozoriti na to, kaj pošiljate v svet, vašemu sporočilu dodate @ in vzdevek osebe. Na primer @optimizacijass in ciljna oseba bo videla vaš twit. Tretja posebnost na katero je potrebno opozoriti so t.i. hashtag-i. Gre za tematske oznake, s katerimi označimo, o čem govorimo. Osnovna ideja za njimi je, da se lahko vsakdo naroči na ogled določenih hashtag-ov, ali pa išče po njih. Če me recimo zanima optimizacija spletnih strani, spremljam kaj se dogaja na #seo. Po teh tematskih oznakah lahko tudi spremljamo, kaj se pomembnega dogaja po svetu, oziroma bolje rečeno, kaj pomembnega se dogaja po mnenju uporabnikov twitterja. Če si ogledamo domačo stran twitter.com lahko spremljate katere so najbolj pomembne teme v tem trenutku na twitterju. Kar večkrat sicer ne odraža realnega stanja v svetu, trenutno je med najbolj uporabljanimi #youdidntwantmeuntil (nisi me želel/a dokler), torej osebne izpovedi uporabnikov.

Ta prispevek se ne sme razviti v 10000 besedno razpravo o tem, kako in zakaj uporabljati twitter, čeprav je že odšel v to smer. Naj predlagam samo osnovne korake, kaj narediti, sedaj ko twitter poznate.

1. Najprej se registirajte in si ustvarite svoj twitter račun. V imenu računa, ali opisu je pametno navesti s čim se ukvarjate, dodajte svojo sliko, tako da ne boste še eden izmed neuporabnikov uporabnikov twitterja.

2. Sedaj je čas da nekaj napišete. Vendar, na žalost vas nihče ne posluša. Drevo ni padlo v gozdu. Če želite, da vas kdo posluša, boste morali tudi vi koga poslušati. Poiščite svoje prijatelje, poslovne partnerje, znance, ali pa le znane osebe. Kot vedno vam bom tudi tukaj svetoval, da si vzemite čas in najprej malo spremljajte kaj se dogaja. Nekateri vas bodo takoj začeli slediti nazaj, ko boste vi sledili njim. Druge boste pridobili tako, da boste izpostavili svoj twitter račun na vaši FB strani (ki jo zagotovo že imate), na vaši spletni strani, URL do vašega računa (http://www.twitter.com/optimizacijass) dodajte v vaš e-mail podpis in če je možno na vaše vizitke. Bolj ko boste pisali, se pogovarjali z ljudmi, več ljudi vam bo sledilo.

3. Twitter je hiter, zato se vam kmalu zgodi, da kaj zamudite. Nujno je, da si namestite katerega izmed programov za twitter, saj boste na takšen način enostavno sledili vašim prijateljem, spremljali kaj se dogaja na vam pomembnih področjih in videli, kaj drugi pišejo vam. TweetDeck je po mojem mnenju najboljša aplikacija, predlagam pa da si twitter aplikacijo naložite tudi na vaš telefon. Twitter je hiter in namenjen temu, da stvari sporočate, ko se zgodijo. Twittanje “včeraj sem videl eno ful fajno reklamo, samo se zdaj ne spomnim kje in je niti ne morete več videti” pač ni preveč zanimivo.

4. Poslušajte. Poslušajte, odgovarjajte in še kaj. Twitter ni megafon, v katerega kričite vaša oglasna sporočila, pa naj bodo osebna ali službena. Osebe, ki samo kriči tako ali tako nihče ne posluša.

5. Seveda, začnite slediti meni 😀 http://www.twitter.com/optimizacijass

Rate this post

Comments (2)

  1. Kot pri spletnih straneh je enako tudi na twittru najbolj pomembna vsebina. Kvalitetna unikatna vsebina z gotovostjo prinese največ followerjev.

  2. Ja, to vsekakor, kvaliteta je vedno pomembna. O tem nisem prav pisal, ampak ja, zanimivi tweet-i prinašajo sledljivce, iskreno povedano pa je pomembno, da te zanimive tweete izmenjuješ z ljudmi, na takšen način dobiš še več followerjev…

Comments are closed.