V življenju je pač tako. Če si pomemben, te pač napadajo. In ne samo v Sloveniji, kot to dandanes marsikdo trdi, tako je pač po vsem svetu. Facebook je s svojimi milijoni uporabnikov postal izredno zanimiv za različne spamerje in razvijalce virusov. Skupaj vam ukradejo Facebook profil ali pa vanj le vdrejo in vašim prijateljem pošiljajo sporočila oziroma pišejo na stene (wall) vaših prijateljev. Sporočila izgledajo kot da bi jih poslali vi (ponavadi so v angleščini) in vaši prijatelji “vam” seveda zaupajo. Obiščejo spletno stran, ki jo “priporočate” in tam jih ponavadi pričaka virus v različnih oblikah.

Trenutno je najbolj popularna varianta tista, ki vaše prijateljice in prijatelje vabi na “youtube”, kjer jih povabi da si naložijo “novo verzijo Flash-a”, v kateri se skriva virus. Ta virus nato pridobi uporabniško ime in geslo iz vašega računalnika in, kot se reče, “show must go on”.

Kaj lahko naredite proti temu?

1. Vedno vedite, kam kliknete. Ne klikajte kar povsod, še manj, razmislite o tem, katero datoteko želite prenesti na svoj računalnik in jo tam prenesti. Verjetno boste preživeli, če ne boste videli tistega video posnetka (pa tudi če bi na njem naj bile vaše “poredne” slike).

2. Antivirus in požarni zid. Sam trenutno uporabljam AVG Antivirus, ki je brezplačen. Težko rečem, če je ravno najboljši na celem svetu, vendar je precej ok. Redno naj preglejuje vaš računalnik.

3. Redno menjajte vaše geslo za Facebook. To je posebej pomembno, če “vi na Facebooku” že širite spam. Takrat takoj zamenjajte geslo.

Pamet v roke, pa bo vse ok. To je tako kot z virusi v resničnem življenju. Če boste pri prvem pomladnem sončku sedeli na mrzlih tleh v kratkih rokavih, lizali sladoled in imeli poleg tega še mokre lase in bo po vas pihal prepih, boste pač zboleli. Pamet v roke, pa bo.

Rate this post