Google maps danes milijonom uporabnikov predstavlja prvo mesto, kjer iščejo neko podjetje, poslovalnico, restavracijo, ali le nek naslov, kamor so namenjeni. Google pa zemljevid s podjetji v bližini pogosto pokaže tudi v splošnih iskalnih rezultatih, s čimer želi uporabnikom olajšati iskanje. Vse lepo in prav, dokler ne pokaže napačnih informacij o vašem podjetju ali pa prikaže vaše konkurente namesto vas. In iskreno povedano, trenutno google kar kiksne mimo. (na spodnji sliki lahko vidimo, da pokaže picerije od Šentilja do Ljubljane za ključno besedo “pice Celje).

Google iskanje po forumih deluje

Google podjetja na te zemljevide umešča na podlagi večih kriterijev. Prvi, manj zanesljiv in tisti na katerega pogosto nimate vpliva so informacije, ki jih najde na drugih straneh (infocity, bizi, tis itd.) Drugi kriterij, veliko bolj zanesljiv in ta, ki je novost pa so vpisi, ki jih lahko neposredno nadzorujete. Google je pred kratkim (uradne objave niti nisem videl, ampak vsake toliko časa pogledam katere države so omogočene, in sedaj je omogočena tudi Slovenija) to možnost odprl tudi za Slovenijo. Odpravite se na google.com/places in dodate informacije o vašem podjetju. Ime, naslov, kontakt, slike, video posnetke, delovni čas in druge podatke, ki jih želite dodati. V kolikor želite privabiti obiskovalce, jim lahko ponudite tudi kupone za popust, ki si jih obiskovalci natisnejo in jih prinesejo v vašo poslovalnico. Na takšen način obiskovalce vašega vpisa na google maps dodatno spodbudite, da vas obiščejo.

Google seveda ne verjame naključnim vpisom, zato vsak vpis preverijo. Preko telefona, ki ga vnesete kot kontakt za vaše podjetje (kar je hitrejša varianta) ali preko pisma, ki vam ga pošljejo (ta varianta traja 2-3 tedne). Povejo oziroma pošljejo vam pin kodo, ki jo morate vpisati, nato pa vpis postane preverjen in viden. Kako natančno to preverjanje po telefonu deluje še ne vem, kajti danes sem vnesel prvi vpis in na potrditev še čakam.

Ko bo stvar bolj zaživela v Sloveniji se bomo tudi bolj natančno ukvarjali s tem, kako urediti, da vas google v splošnem iskanju pokaže kot enega izmed petih/desetih/treh vpisov poleg malega zemljevida. Na tem mestu bom rekel samo naslov v footerju na vsaki podstrani in komentarji po spletu.

Si po tem prispevku mislite “Streha orehova, še ena stvar, ki jo moram delati in nadzorovati!? x&%)#$(#” ? Nič bat. Ta vpis lahko za vas uredimo tudi mi. Pišite nam na peter@seos.si in za borih 50€ uredimo vaš vpis. V komentarjih pa naj slišim, ste že dodajali svoje podjetje? Je stvar delovala kot mora?

1/5 - (1 vote)

Comments (6)

  1. Res je streha orehaova. Še ena od stvari, ki jih bo treba početi za stranke. In kot ponavadi bodo pričakovale da se vse to dela zastonj.

  2. Jah, treba jim je povedati, da stvari niso zastojn… Je pa res, da sem bral o novi storitvi, ki jo pripravlja google, kjer ti bo sam glede na tvoj koledar oziroma planer, predlagal kje na poti so najboljše storitve, ki jih potrebuješ. V glavnem to res rabimo, vsako podjetje bo moralo to urediti v kratkem.

  3. Živjo, danes sem vpisala naše podjetje v Google maps, pa ni delovalo kot mora – ne morem in ne morem vpisati telefonske številke, stalno se javlja da številka ni v pravi obliki. Sem probala vse živo, od 00386, pa brez tega, pa 1000 in 1 način, pa me ne spusti naprej. Sem potem vpisala kar nekaj, samo da je sprejel, pa sem videla da brez tega ne gre, ker me morajo poklicati za verifikacijo. Pliiiiiiiiiiiiiis help – tel ki sem ga poskusila vpisati je bil 0599 60 994 in pa mobitel 031 606 608. Vnaprej ful hvala! Tanja

  4. Tanja, o tem smo razpravljali na http://www.internetmojster.com/seo/google-places-sloveniji.html, predlagam da si ogledaš povezavo, da sedaj ne povzemam vsega, uporabniki so imeli iste težave in jih sedaj nimajo več.

  5. […] Nova storitev – vpišite vaše podjetje v Google Maps […]

  6. […] priložnosti, ki jih ponuja google s svojo storitvijo o google maps. Kako in zakaj vpisati svoje podjetje v google maps in zakaj brez tega izgubljate stranke sem že pisal. Sedaj pa še malo o […]

Comments are closed.