Karkoli drugega boste počeli, vam bo verjetno malo pomagalo, ampak če ste spletna stran, ki nervira obiskovalca, ki želi postati kupec, potem je vse vseeno.

Ta prispevek je dobil navidh ko sem danes želel naročiti leče. Kot priden uporabnik spleta jih bom seveda naročil preko interneta, tako pogooglam slovenske prodajalce leč. In kaj me pričaka? Spletna trgovina brez iskalnika, po registraciji ne shranijo tvoje košarice, tako da je potrebno ponovno opraviti nakup, na drugi strani pa med iskalnimi rezultati po njihovem iskalniku vržejo ven kup nekih člankov v angleščini, ki nikakor niso povezani z lečami.

No, dajmo, kaj je tista najpomembnejša stvar. Prosim lepo, poiščite vaše prijatelje, ki jim računalniki ne ležijo. Tiste, ki se bojijo miške, na monitorju izgubijo kurzor in ga več ne najdejo, stremijo v miško da je ne poškodujejo in skenirajo ročno napisana pisma da jih potem sprintajo in pošljejo po klasični pošti ter temu rečejo e-pošta.

Takšnega uporabnika posadite za vašo spletno trgovino in mu rečite, zdaj pa kupi “pralne oreščke” (ali karkoli že prodajate, male zelene možiclje, če želite). Nato se priklenite na radiator, v usta dva zokna in opazujte tega uporabnika, kaj bo počel. Verjemite, velikokrat vas bo imelo, da bi mu pomagali s tem da mu pokažete kam klikniti, ali pomagali sebi, s tem da bi sebi odgriznili roko. Uporabnik bo klikal kjer ni nič za kliknit, iskal 200×150 px velik gumb PLAČAJ ki z florescentno zeleno utripa in še kaj. Če vam uspe si zraven kaj pripišite, katere so stvari, ki jih uporabnik ni naredil in jih je naredil.

Nato pa vajo ponovite še z nekom drugim in mu dajte kakšno drugo nalogo.  In še tretjo (kupi naključni izdelek, uporabi darilni kupon, pošlji povpraševanje, karkoli že so cilji vaše spletne strani/trgovine).

Na takšen način boste videli svojo spletno stran skozi oči tretjega oziroma tretje. Sami vašo spletno stran poznate že tako dobro, da bi jo lahko uporabljali tudi z zaprtimi očmi, zato si niti približno ne predstavljate, kako drugi uporabniki uporabljajo tole.

Če želite stvar nekoliko avtomatizirati, in videti resnične uporabnike, kako uporabljajo vašo spletno stran obstajajo tudi nekateri servisi, ki kar zadovoljivo opravijo tole nalogo. Brezplačna verzija ClickTale.com omogoča da spremljate omejeno število uporabnikov na dveh različnih domenah. Nastavite vsaj to in poglejte kje klikajo vaši uporabniki, kako nizko proti koncu strani se spustijo ipd.

Rate this post