Ja, ponovno s težkim srcem šimfam mariborske prireditve. Očitno bo to postala navada, da bomo za večje prireditve pogledali njihove spletne strani in imeli en kup pripomb. Tako kot sem to že naredil za Zlato lisico in še enkrat evo sedaj še Festival Lent. Ne gre zato, da bi jih želel šimfati, ampak moj visoki ego mi pravi, da bo mogoče kje kdo kdaj, ki je pomemben, to prebral in se malo zamislil. Bog ne daj, da me pokličejo in jim še kakšno povem 😀

Festival lent 2010Trenutno v ozadju v enem izmed tab-ov teče spletna stran Festivala Lent in izredno vesel sem, da lahko ves čas poslušam prijeten zvok listanja listov, ki so ga dodali na spletno stran. Vsako podstran. In ki se ne da izklopit. Pa ko sem že bil prepričan, da je dandanes vsakomur jasno, da na SPLETNO STRAN NE DODAJAŠ ZVOKOV, SPLOH NE TAKŠNIH, KI SE JIH NE DA IZKLOPITI. Ampak, očitno smo še vedno v 1995, ko je to bilo moderno. (@Petrula77 pravi, da so ta zvok imeli že lani. doublefail) Ampak na žalost to ni edina stvar o kateri je potrebno pisati.

Notranje povezave so na spletni strani pomembne iz dveh razlogov, ena je zaradi iskalnikov, druga pa predvsem zaradi uporabnikov. Obiskovalci bodo na nekatere stvari želeli klikniti in videti več informacij. In pametno je razmisliti, kam bodo klikali. Recimo, ko gledam kakšen dogodek in na vrhu strani lepo piše, na katerem prizorišču se bo le-ta dogajal, bi rad kliknil na ime tega prizorišča. Ker bi pač rad vedel, kje to je. Ampak kolegi iz Festivala Lent so se odločili, da tega ne bodo naredili. Ne, zakaj pa bi? Naj se uporabnik muči, zapusti to stran, poišče “prizorišča”, si zapomni prizorišče, ga pogleda in potem pride nazaj na stran. Ali pa pač obupa. Seveda je nekoliko lažje nam, ki vsa prizorišča poznamo na pamet, ampak tujec si bo moral verjetno izpisati “What is Jurckov oder???” in ga potem iskati nekje drugje.

Še bolj zmagajo, ko na nekatere predstave sploh ne napišejo, kje se bodo dogajale. Verjetno so pozabili, ampak jaz še vedno ne vem, kje se bo stvar dogajala. (recimo tukaj)

(mimogrede, listanje strani še vedno v ozadju. Ko ga poslušaš pol ure ti postane všeč. NOT)

Seveda moramo pogledati tudi, kako fantom in dekletom kaj ležijo socialna (družabna) omrežja. Uspelo jim je narediti FB in twitter account. YEY. In celo so pogruntali, da je potrebno te stvari izpostaviti na prvi strani spletne strani. YEY 2x. Seveda temu mora slediti tudi kakšen fail 🙂 Evo ga.

Twitter account Festivala lent je bil nazadnje posodobljen 12.6, t.j. pred 11 dnevi. Takrat so povedali, da imajo novo spletno stran. Pred tem je bil posodobljen 29. junija, torej čez 3 dni. Mhm, 29. junija 2009. In seveda so takrat naredili le to, da so vse predstave tega dneva zabrisali na twitter. In to je to. Ok, twitter jim pač ne gre, jim recimo da še oprostimo. Čeprav bi seveda lahko vsak dan kaj napisali, striktno uporabljali festivallent hash in s tem promovirali njegovo uporabo ipd. Mogoče pa bodo, ko bo festival potekal, delali kaj več na tem. Dajmo jih ne prehitro obtožiti.

Gremo raje pogledat kaj se dogaja na njihovi FB strani. Tukaj jih pa lahko malo pohvalim, kajti očitno so stvar zastavili tako kot se šika. Dnevno se pogovarjajo s svojimi 4.650 oboževalci, nagradne igre, dogodki, fotografije, vse kot se šika. Ok, razen ena stvar. Če naredite nagradno igro, prosim, a bi ljudje lahko svoje podatke (ime, priimek, naslov) poslali po privatnem sporočilu, ne pa da to kar v komentarje pišejo?

Festival Lent FailTako, malo smo jih pohvalili, da jih lahko spet pošimfamo. …. verjetno se najde lepši izraz za to, pokritiziramo? Nisem ravno prepričan, da so izbrali najboljši način predstavitve posameznih prizorišč. Mi je prav žal, da se ukvarjam toliko s tem, samo če hočeš imeti obiskovalce, morajo ti vedeti, kam naj pridejo. al? http://lent.slovenija.net/prizorisca/index.html je Gmaps zemljevid vseh prizorišč. Ko klikneš na prizorišče, se ti pojavi samo “od tukaj” in “do tukaj”. Nič slik, napotkov, programa ipd. Razumem, da so se poslužili brezplačne in vsem poznane variante, ali ipaq, dajmo kaj narediti, da se bo dalo še kaj več izvedeti o tem prizorišču. Iskreno povedano, Festival Lent, največji v Sloveniji, eden izmed največjih v Evropi, poleg tega pa še nagrajen povsod in vse, praktično eden največjih ponosov Maribora in Slovenije, bi si lahko naredil eno skripto, ki bi jo lahko uporabljali tudi naslednja leta, kjer bi lepo vse predstavili, ime prizorišča, današnja predstava, fotografije prizorišča in še kaj. Jurčkov oder potegne ravno zaradi tega ker je tako majhen, Veliki oder pa zaradi drugih stvari. In fotografije pritegnejo.

Spletno stran je izdelalo podjetje Agenda d.o.o., ki pa je niso uvrstili med reference. Zanimivo, ane?

Mah, prispevek postaja res dolg, zato je verjetno bolje, da končam, da ne govorim o tem, da za prodajo vstopnic niso dali zemljevida kje to je, da je podstran novice zlomljena v Chrome, v FF dela bp, da preko spleta lahko kupite samo dodatne vstopnice in to brez popusta, ne da se kupiti popotnika, da na podstrani foto/video ni nobene vsebine in da moraš kar malo iskati preden najdeš stare podstrani, s katerimi bi se festival s 14 letno tradicijo moral pohvaliti (čeprav so strani Festivala Lent 96 pravi LOL 🙂 )

Ampak kljub temu, jaz bom na Festival Lent šel, večkrat nekaj pogledat (ful stand-up-ov je letos), nekaj popit (ni ga čez tavelike sangrije ob promenadi in djevojke u ljetnim haljinama) in pogledat koga vse še poznam v Mariboru. Naredite isto tudi vi.

P.s. zdaj samo čakam, da nekdo spluva mojo spletno stran, kot to jaz počnem. Ampak v mojo obrambo, jaz to počnem samo stranem, ki so 1. javnega značaja ali 2. velikih dogodkov, za katere želim da stvari izboljšajo in so še večji in še bolj pomembni.

Edit: No, pozabil pa še eno stvar. Na vsako podstran bi lahko lepo dali FB like gumb, s tem se informacija o spletni strani izredno hitro širi. Izkušnja iz zadnje strani, na kateri sem to naredil je pokazala, da smo v nekaj urah dobili nekaj deset like-jov. Posebej ker imajo en kup koncertov, ki jih bodo ljudje, ki bodo obiskali te koncerte lajkali.

Rate this post