RSS oziroma Relly Simple Syndication (oziroma res enostavno ?razširjevanje?) je protokol, ki omogoča, da se na objave neke spletne strani naročite. Uporabite katerega izmed RSS bralcev (google reader ali pač vašega najljubšega) in potem vsakokrat, ko spletna stran, na katero ste naročeni, objavi nov prispevek, ga vi lahko vidite.

RSS je bil in je še vedno izredno popularen med ljudmi, ki se ukvarjajo s splenimi stranmi. Sam vsak dan vsaj 1-2 uri čitam različne bloge, in to vse v RSS-u. Precej priljubljen je tudi med ljudmi, ki svetujejo kako najbolje uporabiti spletno stran, pa tudi med optimizatorji (backlinki, redni bralci ipd.).

Ključno vprašanje pa je, ali ga uporablja “splošna javnost” (karkoli že ta termin pove). Če dobro pomislim, skoraj nihče izmed mojih kolegov/prijateljev ne uporablja RSS readerja, preko katerega bi redno spremljal bloge. Zato se resnično sprašujem, kako pomembna je ta stvar. Sam sem že nekajkrat pisal, o tem kako in kje uporabljati RSS, katere storitve uporabljati za RSS in še kaj in moram reči, da sem kar zadovoljen s številom ljudi, ki spremlja moje prispevke preko RSS-a (sploh ker uporabljam tudi e-mail možnost, ki jo ponuja FeedBurner, skupaj nabereta skoraj 100 ljudi). Res pa je, da je ta blog namenjen tistim nekoliko bolj “naprednim” (definirajte si izraz po svoje) uporabnikom računalnikov in spleta. Moj foter ga zagotovo ne bo bral in tudi ne uporablja RSS readerja.

Zanima me vaše mnenje. Uporabljate RSS rederje, berete bloge? Imate na svoji strani RSS in kako se vam izplača? Spremljate število ljudi ki so naročeni na RSS? Spremljate število ljudi, ki izpolnijo kak cilj preko RSS? Anketa je na desni, vsaj tam kliknite.

Rate this post

Comments (2)

 1. V RSS google readerju mam vsaj 60 strani, na katere sem naročen. Propagiram ga tudi na vse svojih spletnih projektih.

  Mogoče bo to vprašanje zate… kako veš, ali pa nasploh, če ti v obisk strani na analyticsu šteje tudi rss bralce?

  LP
  Juvan

 2. Lep pozdrav,
  sam vedno uporabljam feedburner (ki ga je tudi kupil google), za katerega ti GA lepo pokaže, kateri obiskovalci so prišli od tam, in kateri so prišli preko feedburner e-mail naročnine. O feedburnerju sem že nekaj pisal tukaj, ker resnično mislim da se ga splača povsod uporabljat.
  Če uporabljaš kaj drugega pa zna stvar biti nekoliko problematična, ker točno ne moreš vedet, odkot so prišli ti obiskovalci, razen če (kot to dela Feedburner), preko rss-a prikažeš drugačen url in potem to trackaš v GA.
  Sicer pa tudi nekaj malega pokaže GWT, vendar so te številke precej mimo…

Comments are closed.