Življenje gre naprej in mi z vami. V dobrih starih časih, ko si odšel k zobozdravniku, si vedel da boš moral čakati. In si s seboj vzel kakšno revijo ali knjigo. V kolikor si pozabil na čtivo si ponavadi enostavno sedel v čakalnici in stremel v strop, ali pa se pogovarjal s kakšno brhko mladenko, če si imel dovolj cohones. Danes je stvar čisto drugačna, sploh če ste hip new-age mladec/mladenka. Moje (pa ne da sem jaz hip, samo nimam rad da mi je dolgčas) čakanje ponavadi vključuje kakšen twitt, malo Facebook-a, preberem kakšen članek na Google Readerju ali pa random surfam po spletu.

Ker mi vse to ni dovolj, po novem uporabljam tudi FourSquare. Spletno stran, ki ima “le” milijon uporabnikov po svetu (po poročanju Time magazine, ki je to stran mimogrede tukaj uvrstila med 50 najslabših/najhujših izumov, kjer najdete tudi pop-up oglase, spam e-maile, Microsoftov BOB, Microsoft Office sponko, Farmville, če omenim le te na spletu). Osnovna ideja portala je, povezati kratka sporočila z  krajevno lokacijo. Seveda gre stvar še nekoliko naprej. Pri vsaki lokaciji (restavraciji, klubu ipd.) lahko dodate tudi opis kaj je najbolj zanimivo tam (imajo akcijo sangrije) ali najboljše (čokoladni puding tukaj je najboljši).

Praktičen primer. Danes grem na malco, verjetno v Štajerca v Mariboru. Ko sedem, vključim foursquare aplikacijo na mojem BB-ju, ki se poveže z GPSom in me poišče. Nato se prijavim (check-in) na tej lokaciji in pripišem kaj počnem tam, ozrioma kaj dobrega imajo za malco (Danes odličen brezmesni meni). Drugi uporabniki, ki so moji prijatelji na FSQ lahko, preden se odpravijo na malco, odprejo svojo FSQ aplikacijo in pogledajo kdo se je kje v bližini prijavil. Vidijo moj vpis in se mi pridružijo oziroma se odločijo, ali jim brezmesni meni paše, ali pa pač ne.

Stvar je seveda še nekoliko nadgrajena, tako da dodatno zanimiva za uporabnike, saj lahko pridobivaš različne “priponke”, postaneš recimo župan nekega prostora/restavracije ipd, raziskovalec in še kaj. Torej malo pumpanja egota, za tiste, ki ga veliko uporabljajo.

Zakaj menim, da bo takšne vrste social network deloval in postal pomemben v prihodnosti? Zaradi tega ker prinaša dinarčke. Kot vedno :d Stvar omogoča iskanje podjetij/storitev/produktov v tvoji bližini, dodani pa so komentarji uporabnikov. Glede na to, da se pogosto odločamo o nakupu ravno na podlagi komentarjev drugih uporabnikov, je v tem očitno prihodnost. Google maps bo po moje zagotovo kmalu začel uporabljati tudi FSQ za komentarje in ocene podjetij v Google/maps, kot to že počne s svašta drugimi stranmi, kar bo še populariziralo FSQ.

Kaj lahko naredite lastniki podjetij? Preverite, da je vaše podjetje že dodano na FSQ, in se prijavite, to prijavo seveda sporočite (kar deluje samodejno, ko enkrat nastavite) preko svojega twitter acc, in pridobite nov kanal kjer se bo govorilo o vas. Res je sicer, da v Sloveniji še ni veliko uporabnikov, je pa res, da število lepo raste.

Že uporabljate? Vam ni všeč? Vam je všeč? Bo to novi FB?

Rate this post

Comments (1)

  1. Vendar je problem da ne obstaja nobena uradna aplikacija za symbian. :SS

Comments are closed.