Video teden začenjam, kot obljubljeno s pregledom nasvetov in idej, ki jih je v zadnjem času povedal Matt Cutts, šef oddelka proti spamu pri Googlu.

Začenjamo s sproščenim video posnetkom, v katerem Matt odgovarja na vprašanji “Kje vidiš Google čez 5 let” in “Kaj bi ustvaril/uničil/spremenil/ prepovedal na spletu, če bi lahko”. Matt odgovarja, da upa da bodo ljudje še vedno gledali Googla kot tistega, ki je na njihovi strani in da bo Google še vedno odprt kot je, oziroma odprt kolikor je le lahko. Govori pa tudi o tehnologiji, kjer pravi, da je res tečno, da moramo uporabljati neke monitorje, ampak da bi lahko imeli lepe laserje, ki bi slike projecirali na naše oči. Poleg tega pa bo veliko več podatkov v oblaku (ali so podatki na oblaku?). Vsekakor pa bodo morali še več pozornosti posvečati varnosti. In tukaj pravi, da bi se rad znebil ljudi, ki ustvarjajo viruse in uničujejo računalnike (hrmm, bogi Mariborčani, če jih FBI ne bo zrihtal, jih bo Matt Cutts 😀 ). Pravi, da bodo hackerji bolj napadali serverje kot osebne računalnike. Ljudje bodo morali še bolj resno jemati varnost na spletu. Posamezniki in podjetja.

Tako sedaj pa malo bolj resno, vprašanje je “Zakaj je bolje, da uporabim spremembo naslova spletne strani v Google webmaster orodjih, namesto da uporabim 301 preusmeritev? In zakaj je potrebno spremembo naslova po 180 dneh obnoviti, a ni bolje da enostavno pustim preusmeritev?”. Matt pravi da so razlike, da sprememba naslova deluje na celotni strani, 301 pa deluje na nivoju ene podstrani. Poleg tega nekaj časa traja, da Google vidi vse 301 preusmeritve, če jim pa povemo, da smo celotno spletno stran preusmerili v GWT, potem to takoj vedo.

Zanimivo vprašanje “ali lahko to, da je ima neka domena zgodovino, vpliva na novo spletno stran”. Nič novega, ampak ja, če imate neko domeno, ki je že obstajala in je bila prej zaspamana, potem boste imeli težave. Preden kupite domeno, jo lahko preverite na Internet archive, da vidite kaj se je prej dogajalo z njo. Enako lahko tudi pogooglate, ali ima ta domena kakšne čudne povratne povezave, ali pa če je še vedno v Google indexu, kakšna je bila njena prejšnja vsebina (uporabite ukaz cache:www.domena.si).

Vprašanje, ki se pogosto pojavi, predvsem takrat, ko smo nervozni, saj se v iskalnih rezultatih pojavlja spletna stran, ki tja ne spada in očitno uporablja črno-klobučne metode, medtem ko smo mi pridni in delamo vse tako kot pravi Google, z našim lepim belim klobukom sedimo za računalnikom, pa naša stran ne zleze nikamor v iskalnih rezultatih. Kaj narediti. In nekatere stvari Matt precej dobro odgovori.

Vemo, da se iskalni rezultati razlikujejo glede na to iz katerega računalnika gledate, kakšen je vaš IP, ali ste prijavljeni v Google in še kaj. V sledečem video posnetku Matt razlaga kako se različni iskalni rezultati pokažejo glede na različne brskljalnike. V osnovi naj bi bili enaki, je pa res, da se brskljalniki nekoliko razlikujejo v tem, kako se obnašajo na spletu. In evo, Matt malo razpravlja o tem.

Evo, tale je sedaj zadnji. Vem, ponedeljki so naporni v službah, sedaj pa vam še težim z 100 različnimi video posnetki. Ampak tale je res pomemben. Kako google gleda na spletne strani, ki vsebujejo različne jezike. Čeprav je malo čudno vprašanje, saj ne vem točno, zakaj bi na eni podstrani imeli več različnih jezikov…. Weird…. Ampak splet je velik in primerov je veliko, tako da odgovor mogoče vseeno potrebujemo.

Takole, prvi dan Video tedna je mimo, video posnetke ste videli. Za jutri se lahko že veselite mojega žametnega glasu, ko vam bom razlagal kako uporabljate Google Analytics.

Rate this post

Comments (1)

Comments are closed.