V dobi pametnih telefonov in aplikacij, ki jih uporabniki vedno pogosteje uporabljajo, je prenos podatkov na spletu izredno pomemben. Tako pomemben, da je tudi EU ugotovila, da mora v želji povečanja sodelovanja, t.j. komuniciranja omejiti cene prenosov podatkov. Vse vredu in prav, če ne bi slovenski mobilni operaterji praktično uničevali svoje ponudbe prenosa podatkov.

Posebej je v nemilost padel Mobitel, zaradi dveh zadnjih potez.

1. Omejitev prenosa na paketu neomejeno s t.i. Pravično uporabo… Torej v paketu neomejeno lahko porabiš 20GB na mesec, potem ti prenos omejijo na minimum, t.j. 384 DL in 64 UL. Ta poteza sicer ni pritegnila pozornosti velikega števila uporabnikov, saj ni prizadela velikega števila uporabnikov. Sam sem v drugem mesecu po uveljavitvi teh pogojev presegel mejo 10. v mesecu in tako bil obsojen na hitrost prenosa izpred 10 let. Seveda sem takoj, ko se je to zgodilo, posredoval najprej pri Mobitelu, kjer so mi sporočili, da te možnosti spremembe v splošnih pogojih iz leta 2008 ni bilo, vendar da so naredili vse po zakonu. Javno objavili stvar in dali možnost odstopa. Stvar sem posredoval Uradu za varstvo potrošnikov in Tržni inšpekciji. Urad je zapisal, da se strinjajo z menoj in da to ni primeren način, tržna inšpekcija mi zaenkrat še ni odgovorila. Kar je zanimivo je da so že odgovorili Financam, ki so v tem članku (hvala @petrasovdat) pisale, da so odločili da to ni kršitev. Danes sem ponovno povprašal na inšpektorat, kaj se dogaja z mojo pritožbo, čakam na odgovor.

2. Mobitelova poteza, današnja pa je izzvala velikansko ogorčenje na twitterju, ostalo seveda še čakamo. Sporočili so namreč, da s prenovo paketov Povezani in Itak Džabest znižujejo količino podatkov, vključenih v paket. Iz 1 GB mesečno smo vsi padli na 100MB mesečno. Torej 10x zmanjšanje. Poleg tega še dodajajo, da se neprenesene količine ne bodo več prenašale v naslednji mesec. Seveda lahko odstopiš od paketa do avgusta, vendar le, če nisi vzel v okviru paketa tudi telefona (kdo ga pa ni?)

Vse to, ob tem, da smo se uporabniki zavezali za daljše obdobje. Pravo mora biti logično in tukaj pravo pade, če je res kar je povedal Tržni inšpektorat Financam. Osebno namreč menim, da če se jaz zavežem, da bom 2 leti plačeval za neko storitev, (pod določenimi pogoji, če gledamo točko 1.), potem se mora tudi podjetje Mobitel to narediti, ne pa da izredno zmanjša mojo dostopnost do interneta. To lahko zaradi mene naredi novim naročnikom, ne pa starim, ki smo zavezani.

In potem še ena stvar. Sam imam trenutno sklenjeni pogodbi za Povezani 44 in BB BIS. Glede na to, da so mi zmanjšali količino prenosa podatkov v paketu me seveda zanima, kaj se dogaja z mojimi podatki. Kaj se prenaša preko BB BIS in kaj preko Povezani 44. Torej, 041700700. Povedali so mi, da se samo maili prenašajo preko BB, ostalo gre na Povezani 44. Kar je logično.

Bolj zanimivo vprašanje je, zakaj si lahko to dovolijo. Preverjam Splošne pogoje uporabe, ki so bili v veljavi leta 2008, ko sem stvar podpisal z njimi. S pomočjo twitterja in gospodične na 700 700 smo ugotovili, da je stvar zapisana pod točko 3.15 in med končnimi določbami. Kar še vedno ne pomeni, da je stvar resnična. Še vedno sem prepričan, da ta določba v pogodbi enostavno ni fer. Zakaj potem podpišem neko pogodbo za nek čas, če sem zavezan samo jaz, ne pa oni?

Kaj bomo sedaj? @crnkovic je že twitnil, da se je šel pritoževat, kaj bo pa naprej pa bomo videli. Blogajte, Facebookajte, Twitajte in predvsem odidite iz Mobitela, pa bomo videli, če bodo kaj spremenili. Nekaj moči pa imamo, ane?

Rate this post

Comments (2)

  1. Še tole, Mobitelova FB stran je polna pritožb uporabnikov (http://www.facebook.com/mobitel.si), Mobitel je tudi izdal uradno novico in v njej naj bi odgovoril uporabnikom na Tehniku (http://tehnik.mobitel.si/spremembe-narocniskih-paketov-s-1-avgustom)

  2. No, na Facebook-u je tudi že skupina http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=140965852580140 (Itak, da bom prekinu pogodbo z Mobitelom, če uveljavijo nov cenik za Đabest)

Comments are closed.