Večkrat sem že pisal o tem, da sem na poti v samostojno podjetništvo, pisal sem že o Subvenciji za samozaposlitev, ki je bila izredno bran prispevek, tako da gremo sedaj še korak naprej.

Naslednji korak po tem, ko sem opravil vse za pridobitev subvencije je logično, ustanovitev podjetja. Po tem ko ste opravili vse obveznosti za pridobitev subvencije imate 3 mesece časa, da ustanovite podjetje. Sam sem se malo bolj podvizal, delo pač čaka.

Stvar je hvala bogu (ali pač, če se ne motim, Janševemu ministru) precej enostavna. Obiščete eno izmed VEM (vse na enem mestu) točk (seznam vseh VEM točk najdete tukaj). Sam sem izbral tole na Štajerski gospodarski zbornici, ker mi je pač najbližje. Povedali so mi, naj vam povem, da prej pokličite in se naročite, sam sem se kar odpravil tja in na srečo je prijazna gospodična imela čas in me je kr vzela.

No, zdaj pa počakaj, pa ne še takoj letet. Najprej je treba pripravit stvari. Potrebujemo:

– osebno izkaznico,
– davčno številko,
– seznam dejavnosti, ki jih želite opravljati (izberite jih čim več, da jih potem ne bo potrebno dodajati), seznam najdete recimo tukaj,
– načrtovane prihodke in odhodke, iz katerih vam izračunajo davčno osnovo za prvo leto (ne preveč pretiravati, da ne boste preveč plačevali),
– odločitev ali boste zavezanec za DDV ali ne,
– podatke o tem, kdo in kje vam bo delal računovodstvo in ali bo računovodstvo enostavno ali dvostavno.
(- i jednu žičicu Vegete).

Tako, zdaj to vse skupaj zloži na kupček in se odpravi. V osnovi vse te podatke samo predložite in jih gospodična z vašim sodelovanjem vnese v računalnik, nekajkrat ovekovečite vaš čudovit podpis in to je to. Gospodična/gospodič na VEM točki bo za vas uredil tudi vpis v zdravstveno in socialno zavarovanje in davčno.

Potem ko to vse odpravite greste lepo na banko. O tem katero izbrati tečejo razprave povsod,  sam sem izbral pač NLB, ker sem že dolgo njihov komitent. Pridete tja in lepo odprete račun. NOPE. Na žalost stvar ne gre tako, ker potrebujete za to matično in šifro dejavnosti. Torej lepo počakate na to, da dobite podatke nazaj od AJPES-a.

Enako se zgodi tudi z vlogo za subvencijo za samozaposlitev, ki ste jo prejeli od vašega svetovalca/ke na zavodu. Isto rabijo matično in ostale podatke, ki jih sedaj še nimamo. Torej čakamo na to, da dobimo matično številko. Stvar naj bi bila hitra.

P.s. v kolikor želite poslovati brez štampiljke, to poveste ob registraciji. Jaz sem pozabil. In teta me ni spomnila.

Kakorkoli.

Seos.si, optimizacija spletnih strani, Peter Mesarec s.p. je tukaj.

Rate this post

Comments (5)

 1. čestitke! In hvala za odličen prispevek.

  Imam pa mimoidoče vprašanje na eno točko;
  “- odločitev ali boste zavezanec za DDV ali ne,”

  Prednosti in slabosti tega? Kaj si sam izbral… in zakaj?

  LP

 2. Hja, to je verjetno bila najtežja odločitev. Tri stvari so pomembne:
  – s kom boš posloval, če večina s podjetji, potem raje zavezanec
  – če nisi zavezanec ne moreš odpisati vstopnega davka pri nakupu stvari
  – ko podjetjem daješ ponudbe, in če nisi zavezanec je na ponudbi vedno dodan davek, torej si pod črto dražji
  – še nekaj, pa se sedaj ne spomnim.
  V osnovi sem kolebal in kolebal, potem pa se pogovoril z računovodkinjo, ki ni puščala dvoma, vsekakor zavezanec. In to je to.

 3. Super, hvala!

  LP

 4. Cestitke tudi v mojem imenu. Mislim, da je bil cas, saj je to eden boljsih blogov s pravimi podatki. Eden redkih, ki razume, kako se stvari streže. 😉

 5. Uros, hvala.

Comments are closed.