(Edit: mimogrede, ja, vem, ta post je predolg. Bom drugič bolj prijazen do vas)
Google se hvali, da so presegli 1 milijardo uporabnikov na strani vsak teden. In tako postali ena najbolj uporabljanih storitev (ever, sploh, povsod).

In potem pride predstavitev velike novosti, t.i. Google instant, torej takojšnjega prikaza iskalnih rezultatov. Rezultati se prikazujejo v trenutku, ko ključno besedo vpisujete v iskalnik. Torej ves čas ko vpisujete, boste videli iskalne rezultate. Stvar je vsekakor zanimiva, ker lahko z njo hitreje najdete stvari, za katere točno ne veste, kako jih poiskati, saj s tem, ko vidite različne rezultate.

Pomembno, enako se dogaja, če se s tipkama “gor” in “navzdol” premikate po predlaganih iskanjih, saj vam za vsako predlagano iskanje google takoj pokaže iskalne rezultate.

V osnovi so stvari za uporabnike hitrejše in še nekoliko bolj intuitivne. Seveda za uporabnike Chroma, FF, Safari in IE8. Ja, IE6 uporabniki, ni nam žal, nadgraditi bo treba. V roku tedna se stvar iz US širi na druge države (UK, It, Spa, Ger, Russia). O Sloveniji seveda ničesar 😀

Google bo privarčeval 11 ur, vsako sekundo. Ker so stvari tako hitre. Ker privarčujejo 9 sekund, ko vi tipkate ključne besede. Mater, pa to je skoraj potovanje po času…

Ampak, glede na to, da se tukaj ukvarjamo z optimizacijo spletnih strani, je potrebno razmisliti tudi o tem, kako bo stvar vplivala na optimizacijo spletnih strani in število obiskovalcev na vaši strani. No pa poglejmo. (Gre za moj osebni razmislek, veliko ljudi na spletu, kot vedno, kriči, Google je ubil SEO).

Prvi bodo prvi in zadnji bodo zadnji, zgodilo se bo samo to, da bodo obiskovalci hitreje skenirali naslove in opise posameznih spletnih strani, kar pomeni, da morate narediti še bolj zanimive meta naslove in meta opise. V kolikor vaš rezultat v googlu ne bo dovolj zanimiv, se ne bo zgodilo samo to, kar se je zgodilo do sedaj, torej da uporabnik klikne drugo spletno stran, ampak bo mogoče celo nadaljevala z vpisovanjem ključne besede in prišla čisto nekam drugam.

Optimizacija je torej še bolj pomembna. Še več je treba narediti na vaši spletni strani. Še več obiskovalcev lahko izgubite, če nimate optimiziranih strani. Poleg tega, ljudje bodo sedaj še manj scrolali na dno isklanih rezultatov, na mojih dveh monitorjih med prikazi google instant vidim 9 oziroma 5 iskalnih rezultatov. Če ljudje ostanejo z rokami na tipkovnici in ne kliknejo išči, se ne premikajo z miško, obstaja tudi manjša možnost, da bodo kliknili na drugo, tretjo itd. stran.

Poleg tega je še bolj izpostavljen gumbek “I’m Feeling Lucky”, ki ga imamo poleg vsakega predloga za iskanje, in ga lahko sprožimo tudi s tipko “desno”, tako da bodo, verjetno, prve strani dobile še več obiskovalcev.

Mimogrede, jeseni bodo instant sprostili tudi na google mobile, torej iskanje na mobilnih telefonih.
Edit: Razprava poteka tudi na internetmojster.com

Spodaj video posnetek iz predstavitve, ki ga pa ne rabite gledati, ker sem ga za vas gledal jaz in ga povzel. A nisem fajn? Privarčeval sem vam uro in pol časa. Ja, vem ja. Ni kaj. 😉

Rate this post

Comments (5)

 1. Nočem biti nesramen… ampak ta funkcija je bila že prej prisotna na mnogih portalih in iskalnikih. Ko si pisal iskalno frazo, ti je sam že iskal po bazi navezujoče zadetke…

  Ne vem, men se ne zdi nič posebno novega. Ali pa samo Google tako napihuje, da izpade inovativno + njim v korist.

  LP

 2. Meni se zdi uporabna novost.

  Glede marketinga se mi pa zdi da lahko tud mal napihujejo. Konec koncev ni to napihovanje nič v primerjavi z Applom in njihovimi novostmi…

 3. DjJuvan, a si prepričan, da govoriš o pravi stvari? Jaz nisem še nikjer videl, da bi se celotni iskalni rezultati spreminjali ob tipkanju. Ja, predlogi za iskanje že, celotni rezultati?

  @matejr ja, čeprav Apple to naredi boljše. Ta video izgleda veliko preveč umeten, sploh ko imaš demo del, ko se tip pa ženska pogovarjata, se vidi izredno očitno, kdaj stopita v scenarij.

 4. Potem sem pa spregledal bistveni del… se opravičujem.

  LP

 5. Taka novost ne čudi, ker je življenje dandanes vse hitrejše. Sicer pa tudi mene zanima, kakšen bo procent klikov na prvi zadetek z instantnim brskanjem po Googlu 🙂

Comments are closed.