Tako, ponedeljek je mimo in ni se rodila gora. Oziroma mogoče se je, pa tega še ne vemo. (Hrmm.. Tresla se je gora in rodila se je miš…. Ampak, če se ne rodi miš, kaj se zgodi, a se gora poruši?) Kakorkoli.

Facebook je predstavil veliko novost, spremenjen način komuniciranja in pošiljanja sporočil preko Facebooka. To kar smo do sedaj lahko videli, ni ravno veliko, je pa nekaj novega.

Najprej, vsak uporabnik Facebooka bo lahko dobil svoj Facebook email naslov, ki bo enak vzdevku, ki ga ima nastavljenega na Facebooku. Če ga še nimate nastavljenega, si ga lahko nastavite tukaj. Ta email bo lahko pošiljal sporočila ven iz Facebooka in drugi uporabniki vam bodo lahko pošiljali sporočila na ta email naslov. Moj bo peter.mesarec@facebook.com.

Pomembnejša stvar, ki jo prinašajo Facebook sporočila je, da bi naj preskočila omejitve različnih tehnologij za pošiljanje sporočil. Dandanes morate pred pošiljanjem sporočila prijateljici razmisliti, kje se ta trenutno nahaja in preko katere tehnologije je dosegljiva. A je blizu Facebooka, lahko pričakuješ, da bo prebrala to sporočilo, ali ji raje pošlješ email, mogoče sms? Facebook sporočila naj bi dobila in bila sposobna nanje odgovoriti preko katerekoli tehnologije, torej če ti nekdo pošlje navaden email, ti pa si Facebooku zaupal svojo telefonsko številko, jo dobiš kot sms, potem pa lahko kot sms tudi odgovoriš. Tako nekako.

Enako se bodo skupaj shranjevala sporočila in Facebook chat, vse skupaj pa naj bi bilo veliko enostavnejše iskati, saj so izboljšali tudi iskalno funkcijo. In zaradi vsega tega Facebookovci zatrjujejo, da to ni Email servis, ampak vse kaj drugega…

Stvar se ravno zaradi zadnjega sliši prav odlična, drugače pa nič novega. Trenutno ne podpira pop3 ali imap in še nekaj časa ga tudi ne bo.

Storitev bo v nekaj mesecih dostopna za vse Facebook uporabnike, trenutno se lahko prijavite za povabilo tukaj, potem ko boste pa zraven pa boste lahko povabili tudi vaše prijatelje. Jaz sem se že prijavil in ko bom dobil vabila, jih bom nekaj razdelil tudi tukaj. A nisem jaz prijazen 😀

Še ena stvar preden zaključim. Glavno tekmovanje med gmailom in Facebookom se bo pojavilo takrat, ko bomo vsi imeli gmail in facebook email. Že dolgo govorim, da bi svet bil veliko lepši, če bi vsi imeli uniformirane email naslove. Do pred kratkim sem govoril, če bi vsi imeli uniformirane gmail naslove, torej ime.priimek@gmail.com, kogarkoli iščeš, mu lahko tako pošlješ naslov. Sedaj se lahko isto zgodi na Facebooku, če se bo stvar le prijela.

Kaj praviš? Boš to uporabljal/a?

Rate this post

Comments (1)

  1. Mislim, da emaili niso prihodnost. Zgolj in samo profili. Okrog profilov se G in F tudi dejansko borita.

    http://sola-marketinga.si/brezplacni-clanki-in-nasveti/spletni-internet-marketing/se-vedno-stavim-na-google-3.aspx

    Najbolj pa mi je k temu dal misliti nečak (10 let), ki me je nekega dne vprašal, zakaj sploh uporabljam email, če pa sploh ni zabaven? Dejstvo je, da bo generacija 2000+ verjetno gledala na email tako, kot mi gledamo na telefax. Pač pošlješ nekomu, ki je starejši od tebe in res pač nima profila.

    Bi pa bil najbolj vesel, če bi se zgodila zgolj standardizacija profilov in bi uporabniki sami izbirali “providerja”. Naj živita G in F. 🙂

Comments are closed.