Pri pisanju bloga se pogosto sprašujem, za koga naj pravzaprav pišem. Slovenska SEO scena je nekoliko omejena, v smislu števila bralcev, ki jih zanimajo “strokovni” oziroma raje rečeno SEO tehnični in specifični prispevki. Na drugi strani je z optimizacijo in spletnim marketingom, na splošno s spletom povezanih toliko različnih tematik, ki zanimajo ‘splošno javnost’ (karkoli to že pomeni), ki lahko prinese veliko število obiskovalcev.

Za koga pisati blogNe glede na to, da sem precej zadovoljen s številom bralcev tega bloga, je seveda lepo videti, ko se pri kakšnem prispevku število obiskovalcev močno poveča. In s SLO to ponavadi pomeni, da je tvoj blog objavil Drugi svet. In moram reči, da mi je že velikokrat uspelo priti med njihove izbrane prispevke. Vendar, prispevki, ki so izbrani ponavadi nimajo stroge SEO vrednosti, ampak so splošni prispevki o internetu, ponavadi najlažje objavijo kakšne splošne internetne novice, še raje Facebook novice. Ko sem pisal prispevek o Facebook emailu, sem bil skoraj prepričan, da bo objavljen na Drugi svet, in res je bil. Novost na Facebooku, ki ga sedaj uporablja že skoraj vsak tretji Slovenec, je pač res zanimiva za vse.

In tukaj nastane dilema. Za koga pisati. In s to dilemo se srečuje marsikdo. Pisati za ozko strokovno javnost, ali pisati za široke množice. Dilema je še posebej velika pri meni, saj vsaj delno vem, kdo so bralci tega bloga, in vem, da so med njimi ljudje, ki se poklicno ukvarjajo z SEO, ljudje, ki delajo SEO za svoje strani in tisti, ki se sicer ukvarjajo z SEO, ampak pri tem potrebujejo nekaj pomoči. In pač ljudje, za katere nimam pojma kaj počnejo.

In na koncu koncev je namen tega bloga vedno prinesti tudi nove poslovne priložnosti. Hvala bogu nad menoj nimam šefa, ki bi mi “težil”, da moram dosegati določeno branost z vsakim prispevkom, zato lahko pišem enkrat tako, drugič tako.

Kako se vi ubadate s to dilemo? Za koga pišete?

Rate this post

Comments (3)

 1. V slovenskem prostoru je izjemno tesko najti ciljano publiko predvsem za tehnicne zadeve.

 2. Moje mnenje:

  1. Med delom uživaj – piši tisto kar te navdušuje
  2. Ozka ciljna publika je ključnega pomena – četudi je v primerjavi z drugimi državami manj bralcev, bo jih manj a bodo točno znani oz. njihov profil, ugled pa se z ozko usmerjenostjo bistveno poveča.

  Sam vztrajat, rezultati pridejo s časom:)

 3. Zase :).
  Bolj si strokoven manjšo publiko imaš…imaš pa večji “ugled”. A zaupaš koliko obiskov imaš dnevno?

Comments are closed.