Google nam ponuja veliko informacij, ki jih ima o naši spletni strani, z njimi lahko preverjamo, kako google vidi našo spletno stran in še marsikaj. Vsekakor stvar, ki jo moramo redno (enkrat mesečno) preverjati.

Ustvarimo račun
Odpravimo se na www.google.com/webmasters kjer se prijavimo s svojim google računom. S klikom na Add a site dodamo svojo stran, ki jo moramo sedaj tudi preveriti. T.j. dokazati, da je to res naša spletna stran. Google ponudi več možnosti, poiščite tisto, ki vam je najljubša. Meni je prenos .html datoteke
najenostavnejši. (update 2013 – zdaj je najenostavnejši način kar preverjanje z Google Analytics.)
Sedaj bomo nastavili in preverili najpomembnejše stvari. Ostalo kdaj drugič.

Site configuration – Settings
Izberemo Geographic target, torej izberemo državo, katere prebivalci so naša ciljna publika. Za domene, ki so namenjene za eno državo (recimo .si) je ta izbira samodejna.

Nastavimo ali želimo www.domena.si ali domena.si. Uporabimo tisto varianto za katero imamo narejeno 301 preusmeritev (če ne veste o čem govorim si preberite tole).

Pogledali bomo še ali ima google kakšne težave z našo spletno stranjo.
Izberemo diagnostics – Crawl errors, tukaj vidimo vse naše strani, ki jih google ne najde, pa je pričakoval da bi jih našel. Nujno mora nekdo urediti, da bo google te strani našel, ali pa jih 301 preusmerimo.

Diagnostics – Crawl stats, tukaj vidimo koliko podstrani in kako pogosto jih google obiskuje. Če vidite  pomembno spremembo navzgor ali navzdol, se vprašajte zakaj.

Enako vidimo čas nalaganja podstrani, ki naj bo čim nižji. Pripravil sem tudi lep video o tem, kako uporabljati Google webmaster tools in  ostale funkcije, o katerih tukaj nisem pisal. Poglej ga tukaj.

Nazaj na kazalo poglavij

Rate this post