Facebook like gumbŽe odkar je Google naznanil svoj +1 gumb razmišljam o tem, ali se bo stvar prijela na enak način, kot se je prijel Facebookov Like gumb, ki je sedaj povsod in ki ga pridno radi klikamo. Sedaj ko je Google oznanil, da bo Like gumb prišel v prihodnjih tednih tudi na spletne strani je vprašanje še bolj zanimivo in aktualno.

Ampak, ne glede na to, koliko rad imam Google in se mi zdi ideja zanimiva, menim, da bo vse skupaj en manjši fail. Če želimo ugotoviti zakaj bo ali ne bo deloval +1 moramo ugotoviti zakaj deluje Like.

Like gumb kliknemo na neki spletni strani ne zato, ker bi nam bila vsebina všeč sama po sebi in bi pač radi svetovni karmi sporočili, da je vsebina dobra, kliknemo ga zato, ker bi želeli svojim prijateljicam na Facebooku sporočiti, da smo to prebrali/videli/je zanimivo/naj pogledajo tudi ostali.

Pri like gumbu je pomembno tudi to, da daje avtoriteto članku, pri katere stoji. Članek, ki ga želim prebrati in vidim, da ima 100 Lajkov, bom veliko bolj verjetno prebral kot tistega, ki nima nobenega.

Like gumb ne deluje samostojno, ampak deluje zato ker ima za seboj Facebook.

Google plus +1 gumbKaj pa +1, ki vsega tega nima? Kdo je kje kliknil +1 bomo lahko videli v iskalnih rezultatih, ali pa na G profilu vsakega uporabnika in seveda na spletni strani.

Uporabniki torej ne bodo imeli incentive (a je to res slovenska beseda?) da bi kliknili na gumb, kajti verjetnost, da bo kdo izmed tvojih prijateljev videl da si to kliknila, se neskončno približuje 0. Prijatelji bodo morali ali iskati po ključni besedi, za katero se ta članek pokaže v SERP ali pa si ogledati tvoj G profil, kar pa tako ali tako nihče ne počne. Aktivno bodo torej morali iskati nekaj v povezavi s tem, da vidijo da si ti kliknila, manjka torej ta pasivnost, ki jo imamo na Facebooku, ko ti informacijo prikaže tudi če je ne iščeš.

In dodatno, večina uporabnikov niti nima Google prijateljev. Tistih nekaj s katerimi se pogovarjaš preko Gchata in tistih nekaj, ki ti jih Google vsili, ker si kao z njimi velikokrat pošiljaš sporočila sicer imamo, ampak manjka veliko drugih prijateljev. Me prav zanima, kdo izmed vas ima 140 prijateljev v G profilu?

Se bo torej izplačalo dati +1 gumb na spletno stran? Ne vem. Z velikim zaupanjem v Google ga bom sam namestil, zato da bom videl kaj se bo iz tega izcimilo. In če bo G slučajno res kdaj izdal svoj Social network bo +1 tam zagotovo pomemben. Ampak realno pa zaenkrat ne bo imel resnega impakta.

Ker ga tudi ne sme imeti. Kar bi Google lahko naredil je, da bi +1 vplival na SERP… Ampak…. neeee… Veliko preenostavno bi bilo narediti skripto, ki generira 100 G računov in poklika +1 na vseh straneh…. neee..

Ali?

Rate this post

Comments (1)

  1. Tudi jaz tako mislim, prej kot ne bo ta zadeva prav moteča. Tako kot so uvedli pred kratkim na gmailu opcijo “označi kot pomembno/nepomembno”, meni se zadeva sploh ne dopade, kajti že sedaj lahko stvari označuješ z zvezdicami, po pomembnosti. Drugače pa je ta gmail zadeva namenjena predvsem njihovi koristi k usmerjenosti targetiranih oglasov. Če google ve kaj ti pomembno, ti po torej po tem serviral oglase. Mogoče sem ti dal idejo za novo objavo;)

Comments are closed.