Google +1 gumb(Senzacionalizem je danes očitno moja stvar. Kot sem že malo pretiraval v naslovu newsletterja, ki sem ga danes poslal naročnikom, sedaj pretiravam tudi malo tukaj. Ampak, tudi jaz lahko včasih.)

Ampak ne pretiravam ravno zelo. Javen je namreč postal Googlov +1 gumb. Danes ga lahko vidimo že na večih različnih spletnih straneh, recimo na mashable.com in vidimo lahko, da je precej podoben kot Facebook like. Nastavimo si, da lahko ljudje na vsaki podstrani kliknejo +1 za celotno domeno in za posamezne članke.

Trenutno lahko vidimo, da ljudje še nekoliko raje klikajo Like kot +1 ampak vprašanje je, ali bo tako tudi naprej. Mashable prispevek, ki govori o tem, ima 27 lajkov in 8 +1 klikov.

Google naj bi, po pisanju Mashable odprl stran, kjer si lahko generiramo kodo, da +1 dodamo na svojo spletno stran, vendar stran trenutno ne deluje. Očitno je bil ali naval prevelik, ali pa stvar ne deluje kot je treba. Zanimivo je tudi to, da naj bi +1 še vedno ostal testna stvar, za katero se mora vsak uporabnik vnaprej odločiti, da jo želi uporabljati (opt-in), tako da sedaj ni ravno jasno, kako bo stvar izgledala na spletni strani, če testne funkcije nisem vklopil, rad bi pa kliknil na gumb.

Jaz bom stvar dodal na stran, predvsem za testiranje, sicer pa je čas ravno pravi, saj bom še malo predeloval template in prestavljal določene stvari in bo ravno fajn prostor za ta gumb.

Gumb si kot omenjeno lahko pogledate na mashable.com. Tukaj sem že podal več informacij o gumbu in o tem kako sem pisal, da bo stvar en velik fail.

Ga boste kliknili? Imate Google profil, ki je javen? Ga boste dali na svojo spletno stran?

Dodatek: Nekaj ur kasneje je Google tudi uradno splavil svoj gumb, ki ga lahko dodate na svojo spletno stran. Več info in kodo najdete tukaj.

Dodatek: Tale prispevek nastaja medtem ko dodajam +1 gumb na optimizacija-strani.info. Za tiste, ki uporabljate wordpress, v single.php dodate osnovno kodo, v index.php pa je potrebno dodati <g:plusone href=”<?php the_permalink() ?>”></g:plusone>, tako da pobere URL od vsakega prispevka (če želite na prvi strani pri vsakem prispevku dodati gumb).

Sedaj dodam še en gumb za celoten optimizacija-strani.info in potem lahko grem mirno spat. (Je že dodan. Sicer trenutno ni lepo viden, ker je transparenten in se potem ne vidi lepo na črni podlagi, ali kaj naj. Zaenkrat nikjer ne vidim možnosti, da to spremenim, ker tudi stran s čarovnikom za kreiranje ne deluje, v kodi pa nič ne piše.)

Sedaj je tudi bolj jasno, kaj se dogaja ob uporabi. Če si prijavljen v svoj google račun in klikneš na +1 se odpre okence, v katerem samo klikneš in si že del +1 in se tvoji +1 že javno vidijo. Poizkusite in kliknite!

Pha, kdo je prva stran v Sloveniji, ki ga ima? 😀

Rate this post

Comments (10)

 1. Peter, si že kaj raziskal tale +1 gumb kako vpliva na SEO? Nekaj sem bral, da preko priporočil uvršča med rezulate, vendar se mi zdi tako PR-avsko napisano, da me zanimajo izkušnje iz prve roke. Se splača integrirati na stran?

 2. Rok pozdravljen,

  Nikjer nisem nic kaj resnegaprebral, da bi kaj vplival na serp, pa tudi pri meni se nic kaj ne pozna tako da iz te perspektive se ne splaca…
  Pa tudi ljudje ga nic kaj ne klikajo, tako da se ti nic ne mudi z njim…

 3. Se mi je kar zdelo, ker bi verjetno zelo hitro kdo spisal skripto, ki bi ustvarjala račune in klikala tole 🙂

 4. Točno tako, tako da sedaj čakamo da vidimo kaj se bo zgodilo, čeprav +1 verjetno nikoli ne bo pomembno vplival na serp, če mene kaj vprašaš, ampak bo postal samo še eden izmed social znakov, enako pomemben kot FB like…

 5. No, ampak FB like se mi zdi kar pomembna funkcija na strani. Se mi zdi, da je najlažja pot, da uporabnik s preprostim klikom širi novico, s tem pritegne več obiskovalcev in svojih prijateljem pokaže kaj ga zanima. Sam imam zaenkrat s tem dobre izkušnje in tudi klikajo mi kar dosti. Iščem še en OK plugin za joomlo za Twitter tweet button, ki bi se prikazoval samo v novičkah, pa vsi, ki sem jih do sedaj preizkusil niso nevem kako uporabni oziroma so Follow buttoni 🙁

 6. To je že res, ampak to kar si opisal ni ravno pomembno za SEO…
  Emm, twitter plugin za joomlo, jaz uporabljam na http://www.zelenaslovenija.si tole: Social Share and Vote Button in smo čisto zadovoljni… Če ti bo všeč…

 7. Odlično, to sem iskal. A morda veš, če se lajki iz trenutnega Facebook plugina prenesejo tudi v tega? Aja, Peter še en nasvet, prošnjo, željo, kakorkoli… A boš morda kdaj zapisal tudi kakšen post o ARTIO Jomsef komponenti za Joomlo. Bi zelo prav prišel kakšen nasvet, ker me malce skrbi, da sem naredil napako, ko sem v Meta Keyword za več različnih podstrani na strani dodal enake keyworde – torej copy/paste v upanju, da se bodo podstrani pokazale pod čimveč ključnimi besedami.

 8. Hej,
  Tako iz glave, bi se lajki po moje morali prenesti, glede na to da so shranjeni na fbju in povezani z urljem, tak da po moje ne bi smel biti problem…
  O artio bom tezko kaj napisal, saj ga niskoli nisem uporabljal, uporabljal sem sh404seo, zdaj pa ostajam v osnovi na joomla native sef sistemu, ce pa ze pa bi se ponovno odlocil za sh404, ceprav je placljiv.
  Glede meta kezwords se ne obremenjuj prevec, sploh za google prakticno niso pomembne, jih pa vseeno spremeni… Matt je ze pred casom dejal, ce jih nimate ok, ce jih imate, tudi ok…

 9. Aaa :)) Tudi sam sem se odločal med Artio in sh404seo pa sem potem prvega izbral ker je “free” 🙂 Torej te komponente niti niso tako pomembne, ampak dejansko najbolj pripomore dobra optimizacija člankov.

 10. Te komponente ti porihtajo osnove, lepe URL naslove, možnosti custom meta title in desc, ostalo je na tebi, analiza ključnih besed, uporaba le teh, backlinking… Kot si rekel…

Comments are closed.