Ja, Google je včeraj sprostil na plano novo predelavo kriterijev, ki vplivajo na pozicijo spletnih strani v iskalnih rezultatih. Beda ane? Hja, odvisno, ali ste med tistimi, ki so doživeli negativne spremembe. Google pravi, da je takšnih cca 3% iskanj v velikih jezikih in kakšnih 5% v jezikih, kjer je bilo veliko več SPAM-a, za primer dajejo Poljsko.

Glavna ideja te spremembe naj bi bila, da se veliko manj upoštevajo povezave, ki kažejo na vašo spletno stran in so narejene na različne black-hat načine. Izpostavijo takšno, kjer objavite nek popolnoma brezvezen, pospinan content, recimo da bi objavili kr eno zgodbico o sončnici, potem pa noter dodali povratne povezave na vašo spletno stran o piratih s ključno besedo pirati iz Portoroža. Takšne povratne povezave so seveda zelo očitno narejene samo za to, da bi spletna stran zrastla v googlovih rezultatih. Na dnu tega prispevka vas čaka tudi povezava do originalnega prispevka Googla, ki opisuje ta update.

Veliko lastnikov spletnih strani poroča o spremembah, predvsem o slabih spremembah, torej da so se kvalitetne spletne strani pomaknile navzdol, celo globoko v Google rezultate. To se je zgodilo tudi meni, optimizacija-strani.info je za “optimizacija spletnih strani” in za “optimizacija strani” že leta med prvimi 5 rezultati. Evo, sedaj ne več. In odletel je …. Hrmm… Daleč… Ne sicer za ti dve ključni besedi, za ti dve je ostal nekje med prvo in drugo stranjo, ampak za ene par drugih je optimizacija-strani.info odletel tam med 200. in 300. mesto.

Ja, zato sem se odločil, da je s tem G update-jem nekaj narobe 😀 Resno, to je izredno čudno, optimizacija-strani.info je res precej kvalitetno optimiziran, torej kvalitetno v tem primeru pomeni white-hat. Veliko veliko vsebine, in nekaj povratnih povezav, ki jih res že dolgo nisem delal. Je pa res, da ima nekaj footer side-wide povezav, torej povezav na dnu strani, ki se prikazujejo na vsaki podstrani posamezne strani. Te povratne povezave nikakor ne bi smele negativno vplivati na pozicioniranje spletne strani, saj so že dalj časa nič kaj veliko vredne.

Bomo videli kaj se bo dogajalo v prihodnosti, do takrat pa, kaj opažate vi? Odgovore v komentarje… 😀

Link do originalnega prispevka na Google blogu.

P.s. sedaj pa grem urejat prispevek iz Dneva Google Engage, ki sem ga včeraj live-blogal.

Rate this post

Comments (15)

 1. Pri meni najvišji skok za 8, in največji padec za 3… večina zadev je šlo gor… tako da recimo da sem zadovoljen z novim algoritmom 🙂

 2. off: kaj je z dizajnom te strani? lahko namestite nekaj, kjer bo sploh mogoce brati to strani? 😀

 3. Meni se zdi izredno zanimiv tudi ta odstavek:

  “We want people doing white hat search engine optimization (or even no search engine optimization at all)…”

  Pred leti vem, da je bill Google usmerjen proti SEO-tu na splošno, ker je nenaraven, zgleda pa, da je postal velik biznis in se počasi dopušča.

 4. 3 od 45 strani je šlo dol, ena je celo izginila iz 1. strani pod vsemi iskanimi besedami.

  Hecno pa je, da smo pod nekaterimi, za katere smo delali zelo malo, šli zelooo gor.

  Še vedno mislim, da se index še ni povsem “ustalil” in da to ni končen SERP.

 5. Poglej samo tole:
  https://www.google.si/#hl=sl&gs_nf=1&cp=4&gs_id=15&xhr=t&q=lektoriranje&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=lekt&aq=0&aqi=g4&aql=&gs_l=&pbx=1&fp=1&biw=1920&bih=995&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&cad=b

  lektoriranje.eu je na 1. strani, stran pa sploh nima vsebine, ČIST NOBENE!

  Če to ni sprememba na slabše, pol pa ne vem več. 🙁

 6. Se strinjam Uroš, jaz tudi mislim, da ni stvar še dokončna. Glede na to, da je bil roll-out-an po celem svetu naenkrat je mogoče, da stvar nekoliko zamuja, ali pa da enostavno roll-out traja dalj časa. To smo že videli.
  Enako smo že videli to, da je enostavno šlo nekaj narobe, opciji sta dve, da bodo to kr hitro popravili, ali pa da bo dalj časa trajalo da bodo popravili.
  Dvomim, da bo ostalo tako kot je… Čeprav… Vsi vemo, da tudi to lahko.
  V osnovi pa vedno bolj izgleda, da je nekaj resno narobe pri tem update-ju.

 7. Živjo,
  tudi sam sem imel “slabo izkušnjo” en dober teden nazaj, ko mi je nakaj dobri strani na top pozicijah odletelo neznano kam na nikakršne pozicje v googlu. O tem sem tudi pisal na IM-ju, kjer smo poizkušali najti razloge.

  Seveda iščeš razloge, če si morda kje kaj “kiksal” pri optimizaciji itd., čeprav delaš ročno whitehat optimizacijo, z unikatnimi vsebinami itd. Strah je pač strah 😉

  No še nekaj pozitivnega: Pozicije so se VSEM mojim stranem vrnile + nekatere strani so pridobile kakšno pozicijo (npr. iz 3 mesta na 1.).
  Menim, da je v prvih dneh strah odveč in se vam lahko pozicije vrnejo že v naslednjih dneh ali tednih. Seveda v primeru, da so vaše strani oz SEO “čisti” -normalini.

 8. Mario, lepo slisat, da so se strani vrnile. Ne pa pozabit, da je par dni pred pingvinom (iz glave 17ega) prisla ven tudi nova Panda, ki je na drugacen nacin spremenila G rezultate, pa se manjsi bug je mela noter, ki so ga medtem popravili. Clanek o tem sem danes poslal v mailingu, ce ga ne prejemas ti ga lahko prilepim sem, morda ti bo zanimiv.

 9. Peter, da mislim da je mene doletela nova Panda – glede na datum kdaj sem imel težave. Kot sem napisal so se vse te strani vrnile nazaj.

  Je pa res, da ravno gledam pozicije(vseh strani-jih je kar nekaj) in vidim, da je ena stran zgleda prizadeta s strani googlovega Pingvina, saj sem ravno opazil, da je več ni za najti 🙁
  Upamo, da se situacija izboljša v prihodnjem tednu.

  Mailing pa seveda prejemam, zato sem se po prebiranju mailinga tudi oglasil tukaj 😉
  Vsekakor se zahvaljujem za koristne informacije, ki zelo prav pridejo.

 10. Kaj pa je narobe z dizajnom? A je preozek?

 11. Vsi držimo pesti in upamo 😀
  Lepo, da so fajne informacije, bom še kake zrihtal 😀

 12. noobovsko vprašanje.. kje se pogleda na katerem mestu si za določeno besedo? webmasters tools? hvala 🙂

 13. Lahko webmastertools, ampak so tam pozicije priblizne. Jaz uporabljam positionspider.net, ki ima tudi brezplacno verzijo, poskusi pa bos videl.

 14. super, sem pogledal in je ok 🙂

 15. […] Google premetal vse rezultate. In spet je treba delat vse znova? […]

Comments are closed.