Zadnje čase nekaj težim s temi Adsense, pa Adsense v Sloveniji, pa Adsense milijonar pa svašta (zdaj komaj opazil, da tukaj niti ne toliko, da s tem bolj težim na Facebook strani). Glede na to, da gre za stvari, ki so v Sloveniji prilično nove in pogosto neizrabljene tako kot je treba, mislim da je čas, da naredimo majhno in kratko razlago, kaj je kaj, kako se stvari uporablja in kako ne.

Začnimo z Adwords

Google Adwords je sistem, ki omogoča da je Google kar je. Na zato, ker bi imel karkoli z iskalnimi rezultati, ampak zato, ker prinaša večino dobička Googlu in s tem omogoča, da razvijajo druge stvari. Gre za oglaševalsko platformo, ki omogoča oglaševanje 1. v iskalniku (1,2 ali 3 rezultati pod iskalnim okencem in več rezultatov na desni strani), 2. na spletnih straneh (besedni oglasi, bannerji ali video posnetki) in še kje (youtube pri nas recimo ni dostopen).

Zakaj je ta stvar tako zelo uspešna in jo vsi posnemajo? Ker je izredno enostavna in vsakomur omogoča, da v nekaj minutah začne oglaševati. Čisto vsak posameznik se lahko prijavi v Adwords, izbere ključne besede, za katere želi, da se njen oglas prikazuje v google iskalnih rezultatih (ali pa da se oglasi prikazujejo na tistih spletnih straneh, katerih vsebina ima te ključne besede) in že oglašuje. Cena oglaševanja se spreminja glede na to, kolikor imate konkurence. Torej sami lahko nastavite, koliko dinarčkov želite plačati za vsak klik na vaš oglas  in če ni nikogar, ki bi plačal več, boste lahko precej poceni oglaševali. V nasprotnem primeru pa boste z ostalimi, ki tudi želijo oglaševati na to ključno besedo malo tekmovali kdo da več. Nastavite lahko budget in najvišjo ceno klika in stvar kadarkoli spremenite ali ustavite, tako da imate izjemen nadzor nad oglaševanjem. Poleg tega lahko nastavite tudi merjenje, torej če oglašujete spletno trgovino lahko znotraj adwords platforme spremljate točno katera ključna beseda je pripeljala obiskovalca ki je kupil, na vašo spletno stran. Vse skupaj lahko povežete z Google Analytics in tako še dodatno merite, primerjate, ocenjujete ipd.

Seveda pa lahko svojo oglaševalsko akcijo zaupate tudi kakšni agenciji ali podjetju, ki ima že izkušnje z oglaševanjem in lahko vse to nastavijo za vas. Pri večini boste dobili tudi kakšne brezplačne klike (pri meni recimo 70€ brezplačnega oglaševanja).

Na drugi strani imamo Adsense.

Adsense je tisto, kjer se oglasi prikazujejo. Če ste lastnik spletne strani, lahko na svojo stran postavite Adsense kodo in prikazovali se vam bodo oglasi, ki bodo povezani z vsebino vaše spletne strani. Torej, če imate spletno stran o arašidih, se bodo (večinoma) prikazovali oglasi o arašidih in drugih oreščkih. Nekatere omejitve seveda obstajajo, oglasov ne smete dati na strani z vsebino za odrasle, na spletni strani ne smete imeti podobnih besednih oglasov (Adbrite ipd.), lahko pa imate druge vrste oglasov, obiskovalcev ne smete spodbujati da kliknejo na vaš oglas in še kakšna je kje. Imeti morate kvalitetno (recimo) spletno stran, ki ni MFA (made for adsense). Težava je pač v tem, da če se preveč igrate, vam bodo odvzeli račun, o tem pa sem že pisal, da je to za stalno in da nikoli več v teoriji ne boste mogli uporabljati Adsense oglasov.

Zakaj se odločiti za Adsense? Ker ima največ oglaševalcev in zelo pogosto prinaša največ denarja v primerjavi z ostalimi oglaševalskimi sistemi. Seveda to ne velja vedno, če boste sami iskali oglaševalce jim boste lahko ponavadi zaračunali več, enako velja če boste izbrali pametne affiliate sisteme. Adsense je pač oglaševanje za neprodan oglasni prostor, torej tisto, ko bannerja niste uspeli prodati in boste pač nekaj zaslužili na njem.

To je kratek opis obeh sistemov, še povezave na Adwords in Adsense. Boste uporabili katero izmed opcij?

Rate this post

Comments (2)

  1. Dobro napisano 😉

  2. […] Google Adsense in Google Adwords, kaj, kako in zakaj […]

Comments are closed.