Google nam je postregel z novostjo, ki smo je lahko zelo veseli. Po novem nam v Google Webmaster tools-ih (link) popolnoma brezplačno prikaže vse povezave, ki kažejo na našo spletno stran in to po časovnem vrstnem redu, kdaj jih je poindexiral. Glede na to, da je SEO vedno bolj problematičen, je to dobra novica, saj bomo lahko (če nam bo seveda) bolj natančno spremljali, kakšen vpliv ima neka določena povratna povezava na rangiranje naše spletne strani v rezultatih Googla.

Torej, če se odpravimo v GWT, lahko pod Traffic in Links to your site, kjer pri Who links the most kliknemo na more najdemo nov link “Download latest links”. Ko sam kliknem na to povezavo, vidim 21111 povratnih povezav, prva je bila narejena 13. 4. 2010, zadnja ki mi jo pokaže pa je iz 9.7. 2012.

Zanimivo je videti, koliko backlinkov Google poindeksira za mojo stran, sploh glede na to, da zadnjih par mesecev ne delam aktivno linkov, razen FB in twitter. Res pa je, da so to crappy linki, ki ne prinašajo ravno veliko dodane vrednosti. Gre za strani ki samodejno iz mojega RSS-a objavljajo backlinke, pa strani, kjer imam sitewide linke in ko se strani širijo, dobivam dodatne backlinke in svašta crappy strani, ki linkajo na vse na tem svetu.

Zanimivo je videti, katere backlinke iz Twitterja ima Google v indexu. Moj profil, poleg tega enega ali dva tweeta, pol pa še zdravn ene part retweetov ali reply-jev od drugih ljudi. Kar pomeni, da je pomembno ne samo da na socialnih omrežjih objavljate, ampak tudi, da se ljudje ukvarjajo s tem kaj vi tam napišete (kar je čisto logično in vsi vemo, sedaj imamo dokaz).

Pri Googlu pa dobro vedo, da bomo SEO-jevci poskušali te informacije zlorabiti in očitno nam zato nočejo pokazati najbolj svežih povratnih povezav. Kar je tudi prav.

Ste pogledali svoje backlinke? Kaj vidite noter?

Rate this post

Comments (5)

  1. Tole je res odlično in več kot uporabno, vsaj vemo pri čemu smo in ne neka napol delujoča online orodja 🙂

  2. Ja, to je res dokaj dobra zadeva, me pa zanima kako določne backlinke onesposobit, zbrisat, karkoli?! Sicer nimam kaksne strani ki bi rangirala prav visoko glede na keyword, vidim pa to kot dobro niso, saj se je zacelo pojavljati, da konkurencne strani zacenjajo masovno linkat strani,seveda z slabimi povezavami, ki so na prvi strani googlovih rezultatov, in posledicno jih google umakne iz iskalnih rezultatov. To bi bila dobra nisa za ponudit, servis, ki bi lahko umaknil slabe povezave! Lp, nicolowsky

  3. Zanimivo !

  4. […] Preverite kdaj Google indexira vaš link […]

  5. Očitno se bo treba malo bolj posvetit socialnim omrežjem , saj očitno te linki štejejo vse bolj in bolj.

Comments are closed.