13.33

Tako, dobro jutro vsem, predavanje se ravnokar zacenja, tako da bomo skocilikar v center.

Zacenjamo s predstavitvami, kako priti do brezplacnega testa in ostsle predstavitvene stvari.

13.37

AgIit zahteva 120 minut, vec kot 100 vprasanj, uspesnost mora biti nad 80%.

pogledali si bomo podrobnosti o Campaign nastavitvah v Adwordsih. V njih najdemo nastavitve za lokacije, jezike, biddign in budget, Ad extentions in dodatne nastavitve.

Med orodji najdemo Change history, keyword tool, Trafic estimator, Placement tool za display network.

Med nastavitvamii locations in languages najdemo nastavitve za drzave, mesta, radius kilometrov okoli vas, lahko pa tudi izlocimo posamezna podrocja, na novo pa lahko izlocimo tudi ip naslove, recimo svojega ali konkurence.

13.40

kakoseoglasiprikazujejo glede na lokacijo in jezik, se najprej pogleda na kljucno besedo, ki jo je vpisal, njegove nastavitve jezika, google domeno, ki jo je uporabil za iskanje in njegov ip.

Kljucna beseda je najpomembnejsi kriterij.

13.43

izbira target networkov, torej tega, k ke se prikazejo vasi oglasi.

1. Search, oglasi se prikazujejo na googlu in na search networku, uporabljamo le kljucne besede in uporabimo lahko CPC bidding, samodejnega ali rocnega.

2. Display network, torej oglasi ki se prikazujejo na drugih spletnih straneh, uporabimo lahko kljucne besede in dodatne nastavitve  na katerih straneh se prikazujejo oglasi in placujemo po CPC ali CPM sistemu.

13.45

Displey network nam omogoca, da izbiramo to, kj se bodo nassi oglasi prikazali po kljucnih besedah, ali pa sami izberemo strani, kjer se lahko oglasi prikazejo (placements). Druga metoda nam omogoca dda bolj natancno vplivamo naprikaz nasih oglasov. Lahko uporabljamo oba sistema skupaj, tako da na recimo velikih spletnih stranehne oglasujemo na cisto vseh straneh. Tako recimo lahko na novicarski strani izberemo da bomo oglasevali le na straneh o sportu. temu pravimo Enhanced Online Campaign.

13.48

targetiranje glede na naprave. Izbiramo lahko oglase glede na to kateri operacijski sistem uporabnik uporablja na mobilniku, razlicne oglase za uporabnike razlicnih telefonov in v nekaterih primerih lahko ciljamo tudi samo uporabnike dolocenega mobilnega operaterja ali le tiste, ki so na wifiju.

13.55

adrank vasega oglasa se izracuna iz CPCja ki ste ga nastavili in Quality scoreja.

Ko gledamo uspesnost oglasov, v analitiki vidimo opciji 1-per-click in meny-per-click, torej gre za konverzije, ker v prvem primeru vidimo samo tiste, kk so takoj. Klku na oglas kupili nekaj, v drugi opciji pa bomo videli ce je oseba nekaj kupila po kliku in se potem v roku 30 dni vrnila na vaso stran na drug nacin in kupila se nekaj. V osnovi je od nas odvisno katere zelimo gledat.

14.03

V zadnjih mesecih je za quality score postala vsebina spletne strani se bolj pomembna.

Poglejno si conversn opptimizer orodje.

Potrebujemo conversion tracking nastavljen in v zadnjih 30 dnrh moramo imeli 15 konverzij. orodje se turdi za to, da optimizira, torej zmanjsa stevilo neprofitabilnih klikov.  Uporabljamo ga tako, da nastavimo najvisjo CPA, nato sistem pogleda razlicne faktorje glede uporabnika in poisce najboljsi CPC za vas oglas. Uporabljamo ga na kaannjah, ki ze trajajo nekaj casa, in imajo ze precej stevilk. Zacnite z priporocenim CPAjem, ker ce ga nastavimo prenizkega, ne bomo dobili dovolj obiskovalcev.

Enhanced CPC je naslednja zanimiva stvar, ki za nas izracuna vas max CPC, glede na to kako verjetno je, da boste iz tega klika dobili nakup.  Stvar deluje tako, da bo vas CPC povecala do najvec 30%.  sistem ne spremeni vseh vasih oglasov, narej zacne s polovico prikazov oglasov in uspesnost primerja s preostalo kontrolno skupino, ce stvsr deluje bo na koncu spreminjal 75% oglasov, ostalih 25% pa je kontrolna skupina.

14.17

Sedqj si pa poglejmo Ad extentions

Pogledali si bomo samo nekatere, najprej razsiritev za lokacijo. Oglas povezemo z Google places in sistem bo informacije od tam prikazoval zraven oglasa. Informacije lahko vnesemo tudi rocno, ce nimamo Locations uporabniskega imena. statistike pravijo, da je 1 od 5 iskanj na desktopu povezan z lokacijo, na mobilnih sistemih pa 1 od 3 iskanj. Ocitno torej to nujno potrebujemo Ce bomo to dodali se pri oglasih paze naslov, zraven njega lahko potem uporabnik tudi izbere, da ga sistem usmeri kako pride do vas, izve kako dalec od njegove trenutne lokacije je najbljizja trgovina iz tega oglasa.

Druga vrsta so sitelinks. To so dodatne povezave pod glavnim oglasov. Prikazejo se le za oglase na vrhu iskalnih rezulatov in z njjimi uporabnika odpeljemo globlje na spletno stran. Z njimi je vas oglas tudi vecji, zato se stevilo klikov lahko poveca tudi za 30%.

14.35

Zdaj smo si olegali cel kup stvari, ,i jih ni v slo in. Ni v izpitu, zato sem jih malo preskocil.

ad scheduling nam omogoca da nastavimo kdaj v dnevu in katere dni v tednu naj se nasi oglasi prikazujejo.  Lahko tudi spreminjamo CPC v posameznih casovnih oknih, in lahko nastavimo eno desetino bida  in vse do desetkrat vecji CPC bid.

Poglejmo se orodje Change history, ki nam p okaze kaksne spremembe ns kampanji so se dogajala v izbranem casovnem obdobju.

14.44

Uporaba Adwords Editorja

Gre za brezplacno orodje, s katerim lahko offline urejamo nase kampanje. V njem Lahko ospreminjamo stvar in se igramo, potem pa se odlocimo ali bi spremembe nalozili v live ali ne. Precej olajsa delo, predvsem za tiste, ki imajo veliko stevilo razlicnih kampanj. V nnjem lahko vidimo tudi statistike, ki jih pa moramo rocno prenesti v program. Z enim klikom seveda.

Odmor in potem live demo kako sistem deluje.

15.10

Adwords editor je ql, ker ima undo funkcijo, poleg tega pa tudi drag and drop za kljucne besede, ki jih tako lahk oprestavljamo iz ene skupine oglasov v drugo. Omogoca nam tudi precejsnjo pomoc, recimo oznacimo vse kljucne besede v eni skupini in mu recemo, dnaj max CPC za vse nastavi tako, da se bodo vse pojavljale na prvi strani. Tako za vsako kljucno besedo pogleda koliksen mora biti bid, da se bo oglas prikazoval na prvi strani in primerno prilagodi bid.

15.25

Sedaj vec informacij o AdWords APIju. Gre za sistem ki omogoca da adwordsu posiljamo informacije tudi iz nasih lokalnih sistemov.  Za vzpostavitv sistema boste potrebovali programerja, ali pa sami dobro poznavanje programiranja.

Preko MCCja zahtevate dopstop do APIja.

15.32

Reporting je naslednji.

Search Term reports nam pokaze, katere kljucne besede so prikazale oglas, preko katerega je prisel kliK. Nasli bomo dobre kljucne besede, ki jijh lahko dodamo v nase kljucne besede, ali pa negativne kljucne besede, ki jih potem izlocimo.

Med reportingom najdemo tudi invalidne klike, torej klike  vase konkurence, klike ljudi, ki klikajo na lastne oglase na lastnih spletnih straneh in klike iz avtomatiziranih orodij ali drugih orodij, ki vam zelijo skoditi. sem spada tudi drugi kk v doublekliku. Vse to, kar se tukaj pokaze so kki, ki jih niste placali.

15.42

Ce imamo obcutek, da imamo vecje stevilo neveljavnih klikov, ki jih google ni opazil, lahko tudi rocno zahtevamo pregled dogajanja. Google support bo stvsr pregledal in ce je res, vam tudi vrnejo denar za te napacne klike.

15.53

optimizacija kljucnih besed

Dodajtevse variante posamezne kljucne besede, torej mnozino, sinonime in kombinacije. Seveda broad poskrbi za to, ampak ce vi dodate te kljucne besede, boste za njih imeli boljsirank, poleg tega pa jih boste lazje analizirali. Dodajte specificne kljucne besede, ki se uporablja v vasi nisi, ki so redko iskane ampak pogosto so zelo relevantne. Izbrisite podvojene kljucne besede (tukaj zelo pomaga Adwords editor). Uporabite keyword tool in poiscite negativne kljucne besede. To da jih dodate bo tudi izboljsalo vas CTR in quality score.

Optimizacija besedila v oglasu

Bodi drugacen, bodi specificen.

(se samo meni zdi, ali bi ta predavanja lahko bila narejena veliko veliko bolj zanimivo? Ne da se ne predavateljicama, ne da se ne participantom)

16.11

Predavanje je koncano, zdaj pa se kviz :)

Upam da ste se vi tudi kaj naucili, jaz nisem ravno vesel, da sem se peljal dobro uro sem in nazaj in izpustil stvari na IDASu. Ali jbg. Vazno da je free coupon, ceprav imam se prejsnjega.

Rate this post