Joomla SEO je izredno pomembna stvar, ki jo morate izvesti na vaši spletni strani, če za stran uporabljato brezplačen sistem za upravljanje spletnih strani Joomla.
Joomla SEO nastavitve
1. Nastavite iskalnikom prijazne URL naslove:
Tole bomo izvedli čisto enostavno. Najprej preimenujete datoteko htaccess.txt v .htaccess (pazi, pred imenom datoteke je pika) in nato prestavite nastavitve za SEO. Nastavimo Use URL rewriting na YES. S tem se bodo URL naslovi posameznih strani spremenili in bodo vsebovali naslov kategorije in naslov prispevka.

2. Nastavite www ali ne-www preusmeritev:
Vsaka spletna stran ima v osnovi dva naslova. Domeno brez www in domeno z www. To seveda iskalnikom ni všeč in ne glede na to, da Google pravi, da lahko sam čisto ok ugotovi kaj je kaj, je še vedno pametno, da se odločimo, katero varianto bi radi uporabljali in potem tudi iskalnikom in brskalnikom povemo, katero varianto si želimo uporabiti.

Če ste se odločili, da želite uporabiti www varianto, dodajte na konec .htaccess datoteke tole:
RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

V nasprotnem primeru, če želite preusmeriti uporabnike iz www na ne-www varianto, dodatje na konec .htaccess datoteke tole:
RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} www.vasa-domena.si
RewriteRule (.*) http://vasa-domena.si/$1 [R=301,L]

Gzip stiskanje joomla
3. Pohitrite spletno stran z gzip stiskanjem:
Ni se nam potrebno spuščati posebej v podrobnosti, kaj se zgodi in kaj ne s tem ko bomo to naredili, če le vemo, da je naša stran hitrejša, saj je koda skomprimirana z gzip. To nastavimo v Global settings, Server in Gzip Page Compression nastavimo na YES.

4. Instalirajte Xmap in zemljevid vaše spletne strani (sitemap) pokažite iskalnikom:
Xmap je verjetno najboljša komponenta za sitemap-e in predlagam da jo uporabite. Prenesite, namestite in na kratko nastavite. Ta komponenta vam bo dala XML in HTML sitemap, ki ga potem lahko vnesete v Google webmaster orodja. S tem bodo iskalniki lažje našli vse podstrani na vaši strani, imeli pa boste tudi boljši nadzor nad tem, katere podstrani so že indexirane v iskalniku Google in katere ne.

5. Uredite meta opise podstrani:
Joomla ima precejšnje težave z meta opisi (meta description), zato ji moramo malo pomagati. Predlagam da uporabite MetaGenerator, plugin ki bo za vsako podstran pripravil unikatne meta opise in jih pokazal iskalnikom. Ne glede na to, da meta opisi ne vplivajo več zelo na Google (na druge iskalnike bolj), vendar bodo uporabniki v iskalnikih videli boljše opise vaših člankov.

Ampak ne bodimo preleni. Zgornji plugin bo iz vsakega članka vzel le prvih xx znakov in jih bo pokazal kot meta opise. Seveda je najbolje, če za vsak članek, ki ga objavimo, ročno vpišemo meta opise. Vendar, če že imamo veliko spletno stran, je praktično nemogoče za vsak članek dodajati tole. Vsak članek ima na desni zavihek “Meta options”, kjer lahko ročno napišete meta description. To se najbolj izplača in bo privabilo največ uporabnikov.

6. nasvet najdite v komentarjih. Kamor so jih zapisali obiskovalci strani. Kaj pravite, kaj je še dober nasvet?

Rate this post

Comments (2)

  1. Odlično Peter, bom kar lepo šel po korakih, pa ti javim kako je ta stvar vplivala na SEO pri nas!

  2. Tudi moja stran temelji na Joomli in kar nekaj tvojih nasvetov mi je prišlo prav, da sem spletno stran in ključno besedo “ribolov” postavil na sam vrh Google iskalnika. Spremljal te bom še naprej.

Comments are closed.