Razvoj spleta, predvsem pa naraščanje števila vsebin, ki jih lahko najdemo na spletu, sta vplivala na to, kako ga uporabniki vidimo in na kakšen način iščemo nove vsebine. Ko je splet obsegal nekaj sto strani in ravno toliko uporabnikov, je zadostoval list papirja in na roko napisan seznam strani, ki si jih lahko ogledaš na spletu. Razvoj tehnologije in povečanje števila uporabnikov spleta je hitro povečalo število spletnih strani, tako da so nastajali prvi sistemi za “organiziranje” spleta (tukaj govorimo le o spletnih straneh, vse ostale vsebine puščamo ob strani). Iskalniki so bili takrat še daleč od uporabnih, zato so nastajale velikanske baze, t.i. direktoriji spletnih strani.
Direktoriji so (in to počnejo še danes) spletne strani urejali v kategorije in podkategorije in so bili uredniško urejani. Vsako spletno stran je moral odobriti administrator posamezne kategorije, s čimer se je zagotavljala kvaliteta spletnih strani, ki so bile vključene v direktorij. Nekateri direktoriji so kvaliteto zagotavljali tudi s plačljivostjo vpisa, s čimer naj bi se pokazala resnost vpisa. Med najbolj poznanimi direktoriji v svetu sta danes Yahoo direktorij (plačljiv) in DMOZ (brezplačen).
Takšni direktoriji so bili popularni tudi v Sloveniji, med najbolj uporabljanimi sta bila http://www.slowwwenia.com in http://www.matkurja.com/, ki obstajata še danes. Danes namesto  direktorijev za iskanje nam nepoznanih spletnih strani uporabljamo iskalnike, direktoriji pa postajajo bolj ali manj spletne strani za pridobivanje povratnih povezav na spletne strani.

direktorij matkurjaEnako se spreminjajo tudi iskalniki, ki so uporabnikom najprej pomagali navigirati po velikem številu spletnih strani znotraj posameznega direktorija. Tako je uporabnik lahko iskal samo po spletnih straneh, ki jih je nekdo ročno vpisal v ta direktorij. Kasneje so iskalniki začeli uporabljati t.i. pajke, ki sami iščejo spletne strani, jih preverjajo in jih dodajajo v bazo iskalnika (index). Dobri stari časi Altaviste, Ask jeeves ali pa Yahoo iskalnikov so se končali s prihodom še vedno najbolj razširjenega in uporabljanega iskalnika Google, ki je postal tako ljudski, da je našel pot tudi v vsakdanji jezik. Danes je Google več kot samo najbolj uporabljan iskalnik, saj podjetje združuje veliko število različnih storitev in izdelkov, tako virtualnih kot fizičnih, največ prihodkov (približno 90%) pa podjetje še vedno dobiva preko sistema kontekstualnega oglaševanja Adwords in Adsense.

Rate this post