Optimizacija spletnih strani, optimizacija za iskalnike ali v angleščini Search engine optimization (SEO) je proces, s katerim želimo doseči, da se določena spletna stran uvrsti visoko v rezultatih iskanja v enem ali večih spletnih iskalnikih.

iskalnik yahoo 1996Zgodovina optimizacije spletnih strani
Optimizacija spletnih strani se je razvijala enako kot se je razvijal način iskanja informacij na spletu. Vključitev spletne strani v Yahoojev iskalnik je bila takrat vsa umetnost optimizacije spletnih strani. Razvoj spleta nam je prinesel prve iskalnike, ki so bili sposobni sami pregledovati vsebino spletnih strani, tako da se je optimizacija spletnih strani preselila tudi na stran. Iskalniki so bili in so še danes ves čas ranljivi, saj jih lahko z uporabo različnih tehnik prepričamo, da naša spletna stran rangira bolje kot druge ne glede na to, da si tega ne zasluži. V preteklosti se je za to uporabljalo predvsem skrivanje besedila na spletni strani, masovno pridobivanje in kupovanje povratnih povezav na spletno stran, prikazovanje različnih spletnih strani uporabnikom in pajkom ipd.
Danes iskalniki velik del napora namenjajo prav prepoznavanju in izločevanju spletnih strani, ki si ne zaslužijo rangiranja za določene ključne besede ali, še huje, lahko škodijo obiskovalcu spletne strani in okužijo njegov ali njen računalnik z zlonamerno kodo. Kljub temu je splet precej podoben realnemu življenju, saj so “kriminalci” ponavadi vsaj korak pred tistimi, ki želijo tovrstna dejanja preprečiti. Tako na spletu najdemo veliko število spletnih strani, ki uporabljajo nedovoljene metode za optimizacijo in še vedno rangirajo visoko v iskalnih rezultatih. Lastniki takšnih spletnih strani tudi zlorabljajo druge spletne strani, s čimer povzročajo še dodatno škodo.

Delovanje iskalnikov
Iskalniki danes ves čas zbirajo podatke o spletnih straneh s tem, ko na spletne strani pošiljajo robote, ki preberejo vsebino spletne strani in jo shranijo v lastno bazo. To bazo nato uporabljajo za izbor rezultatov, ki vam jih prikažejo, ko v iskalnik vpišete neko ključno besedo in kliknete “Išči“. Različni iskalniki uporabljajo različne kriterije, po katerih se odločajo, katero spletno stran bodo pokazali višje ali nižje v iskalnih rezultatih. V priročniku se bomo osredotočili na iskalnik Google, ki tako močno prevladuje na trgu iskalnikov, da so vsi ostali praktično nepomembni.
Google po lastnih navedbah uporablja preko 200 različnih kriterijev za rangiranje spletnih strani. Te kriterije vsak dan spreminjajo oziroma spreminjajo težo enega ali drugega kriterija, tako da je praktično nemogoče  točno odgovoriti na vprašanje, kateri kriterij je najpomembnejši. Poleg kriterijev Google prilagodi iskalne rezultate vsakemu posameznemu uporabniku glede na piškotke v njegovem brskalniku, glede na to ali je ta uporabnik prijavljen v svoj Google profil in glede na zgodovino iskanja in brskanja. To je tudi razlog, da lahko večkrat vidimo različne rezultate iskanja na različnih računalnikih ali celo na različnih brskalnikih na enem računalniku.

Zaradi vsega omenjenega je optimizacija spletnih strani širok pojem, zato je potrebno k optimizaciji pristopiti holistično. Vsak izmed kriterijev, o katerih bom govoril v nadaljevanju, je pomemben, vendar to ne pomeni, da boste zaradi enega manjkajočega izgubili vse. Enako ne pomeni, da boste s popravkom enega, rangirali na prvem mestu za ključno besedo novice.

5/5 - (1 vote)