URL naslov (Uniform Resource Locator) je unikaten naslov vsake podstrani in je sestavljen iz treh delov. Domene, končnice in naslova podstrani.
Končnica
Obstajajo tri vrste končnic (imenujemo jih tudi TLD, top level domain). Takšne, ki so vezane na posamezno državo (.si, .hr, .de), takšne, ki so generične (.com, .info), in ostale, ki so rezervirane za poseben del spleta (.gov, .edu ipd.). Razdelitev bi lahko še nadaljevali, vendar bi se s tem spustili v prevelike podrobnosti. Če še nimate domene, lahko izberete poljubno končnico, vendar tudi končnica vpliva na SEO. Google namreč v rezultatih za posamezno državo raje kot generične končnice pokaže končnice, ki so vezane na državo. Zato predlagam, da izberete .si končnico.

domena spletne straniDomena
Domena je vaše prepoznavno ime na spletu, zato je potrebno natančno razmisliti, kakšno boste izbrali. Možnosti je nešteto, lahko pa jih pa združimo v dve kategoriji: brand-name domene in domene, ki vsebujejo ključne besede. Google vsekakor močno upošteva ključne besede v domeni, kar pomeni, da bo vašo stran prikazoval veliko višje, če bo v domeni vaša glavna ključna beseda. Vendar nikakor ne izbirajte
domene, ki bo že od daleč izgledala, kot da je namenjena samo ključnim besedam. www.športniklub- plavanje-za-mlade.si ni domena, ki bi ji obiskovalci zaupali, prav tako ni domena, ki bi si jo obiskovalci enostavno zapomnili. Branding domeno, torej domeno, ki vsebuje ime vaše znamke, si bodo obiskovalci veliko lažje zapomnili, prinaša pa tudi večje zaupanje obiskovalcev. Zato predlagam, da uporabite branding domeno, ki kratkoročno sicer ne prinaša višjih pozicij v iskalniku, vendar si jo bodo vaši uporabniki prej zapomnili in bodo tako pogosteje obiskovali vašo spletno stran. Domena naj bo čim bolj podobna imenu vaše organizacije, po katerem vas pozna največ ljudi, pa naj bo to kratica ali izpeljanka vašega imena.
V kolikor boste uporabili večbesedno domeno, uporabite takšno brez vezajev ali podčrtajev, sploh če gre za dvobesedno domeno, saj si ljudje to najpogosteje zapomnijo, takšne domene pa postajajo norma tudi v slovenskem prostoru.

Iskalnikom prijazni URL naslovi strani
Kot sem že omenil, je omemba ključne besede v celotnem naslovu spletne strani ali ene izmed njene podstrani izredno pomemben kriterij optimizacije.
Prvi korak, ki ga želimo narediti je, da “očistimo” naslove podstrani, tako da so čim bolj uporabniku prijazni, torej da vsebujejo le uporabnikom berljive besede. Predvsem pri uporabi CMS sistemov (Joomla, WordPress ipd.) se pogosto pojavijo uporabnikom neprijazni URL naslovi, ki so polni različnih spremenljivk, ki ne obiskovalcem ne iskalnikom ne povedo ničesar o vsebini spletne strani (http://www.domena.si/component/option,com_smf/Itemid,61/topic,4798.0/index.
php). Takšne URL naslove želimo spremeniti v uporabnikom in iskalnikom prijazne URL naslove (http://www.domena.si/forum/optimizacija-spletnih-strani). Iskalniki sicer znajo razbrati spremenljivke iz spletnih naslovov (več kot jih je, slabše jih iskalniki preberejo) in postajajo tudi vedno boljši pri tem delu.
Uporabnikom prijazni URL naslovi so pomembni tudi za povečanje števila klikov v iskalnih rezultatih, saj uporabniki veliko raje kliknejo na rezultat, kjer lahko tudi v URL naslovu vidijo ključno besedo, ki so jo iskali, oziroma lahko iz URL naslova razberejo, da bo podstran, ki jo bodo obiskali, zanimiva za njih.
Joomla 1.5 ima že vgrajene uporabnikom prijazne URL naslove, ki jih je potrebno le aktivirati v  administratorskem delu pod “Spletna stran”, “Nastavitve” in “Nastavitev optimizacije iskanja”. Za wordpress uporabnike predlagam uporabo dodatka All in One SEO Pack, ki ga lahko najdete na http://
wordpress.org/extend/plugins/all-in-one-seo-pack/.

Rate this post