Kaj je podvojena vsebina in zakaj je ne želimo videti
Iskalniki želijo uporabnikom predstaviti najbolj relevantne, predvsem pa unikatne spletne strani. Vsebine, ki so objavljene na večih različnih spletnih straneh, ponavadi niso najbolj relevantne in/ali kvalitetne, saj je kopiranje vsebin na spletu tako enostavno, da lahko praktično kdorkoli v velikem obsegu kopira celotne spletne strani. Google in ostali iskalniki želijo tako najvišje prikazati spletno stran, ki je prva objavila unikatno vsebino in ne tistih, ki so objave kopirale. Vaša spletna stran naj tako vsebuje čim več unikatnih vsebin, takšnih, ki ste jih pripravili vi ali vaši sodelavci.
Takšno spletno stran bodo iskalniki z veseljem pogosto prikazovali na vrhu iskalnih rezultatov. Ob tem je potrebno poudariti, da tudi na spletu veljajo pravila o avtorskih vsebinah. Na tem mestu seveda ni dovolj prostora, da bi se poglabljal v podrobnosti o tem, komu in kdaj pripadajo avtorske pravice, zato se držimo splošnega pravila. Avtorske pravice nastanejo vedno in takoj ob nastanku nekega avtorskega dela (besedilo, glasba, fotografija, ipd.) in le avtor ali avtorica lahko odloča, kje in kako bo objavil/a svoje delo. Vedno predpostavimo, da kopiranje ni dovoljeno, razen če avtor/ica ni izrecno poudaril/a česa drugega. Najenostavneje je, da avtorja/avtorico kontaktiramo, ko želimo neko vsebino objaviti na naši spletni strani. Večina bo z veseljem dovolila objavo, še posebej na spletnih straneh nevladnih organizacij, ki jim v večini pripisujemo družbeno koristno funkcijo. Kraja avtorskih del na spletu je protizakonita in tudi v Sloveniji se lahko slabo konča za tistega, ki nedovoljeno objavlja tuja avtorska dela.
Podvojeno vsebino pa poznamo tudi znotraj posamezne spletne strani in temu se bomo nekoliko bolj posvetili, saj je to tisti del, na katerega lahko najbolj vplivamo. Če iskalnikom vsebine napačno predstavimo, bodo imeli občutek, da na naši strani neko vsebino večkrat predstavimo in zaradi tega bo ta vsebina, pa tudi celotna spletna stran, slabše rangirala v iskalnih rezultatih. Iskalniki nam dajejo na voljo možnosti, kako preprečiti podvojeno vsebino znotraj spletne strani oziroma označiti original in kopije, zato te možnosti izkoristimo kolikor je le mogoče.

ne-www na www preusmeritev
Vsaka spletna stran je v osnovi vedno predstavljena na dva načina. Do nje lahko dostopamo preko naslova http://www.domena.si in http://domena.si. Teoretično lahko na teh dveh različicah domene predstavimo različne vsebine, vendar to ni praksa. Ravno obratno, uporabnike in iskalnike želimo preusmeriti na izbrano različico, saj iskalniki vidijo ti dve različici spletne strani kot “dve različni spletni strani”.
Najprej preverite, ali je vaša spletna stran sploh dosegljiva preko http://domena.si (torej brez www). V kolikor ni, lahko tako izgubljate obiskovalce, saj vidijo 404 napako (stran ne obstaja) in tako poiščejo drugo spletno stran. To je pogosta napaka, ki jo naredijo tudi veliki spletni portali.
Najprej izberemo, katero izmed dveh različic želimo uporabljati, tisto z www ali tisto brez www. V praksi je bolj uporabljana različica z www, kar nekaj spletnih strani pa uporablja tudi različico brez www. Razlike praktično ni, seveda če smo pravilno nastavili preusmeritev.
Preusmeritev na Apache serverjih, ki uporabljajo .htaccess datoteko, je precej enostavna. V datoteko (najbolje na vrh) dodate spodnjo kodo (seveda vpišite svojo lastno domeno) in preusmeritev bo delovala. Spodnja koda preusmeri na www različico spletne strani.
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.si
RewriteRule (.*) http://www.domena.si/$1 [R=301,L]
Uporabljamo t.i. 301 preusmeritev, ki iskalnikom pove, da gre za trajno preusmeritev spletne strani. Uporabniki CMS lahko uporabite tudi katerega izmed dodatkov, ki pravilno nastavi preusmeritev. Preusmeritev preverimo tako, da v brskljalnik vpišemo domeno najprej brez www (torej http://domena.si) in nato še z www (http://www.domena.si). V obeh primerih moramo videti vsebino spletne strani in spletna stran nas mora preusmeriti na izbrano različico spletnega naslova.

Podvojena vsebina znotraj spletne strani
Podvojeno vsebino znotraj posamezne spletne strani lahko večkrat prikazujemo brez da bi sploh vedeli, da to počnemo. Takšna težava je prisotna predvsem pri uporabnikih različnih CMS sistemov, ki pogosto proizvajajo veliko število podstrani in različne različice teh podstrani. Ampak začnimo na začetku. Kot podvojeno vsebino lahko iskalniki vidijo podstrani, ki imajo premalo vsebine oziroma je količina unikatne vsebine manjša od količine neunikatne vsebine. Sliši se komplicirano, vendar ni. Večina spletnih strani vsaj del vsebine prikazuje na vseh podstraneh.
Meniji ter druge informacije, ki jih prikažemo na vsaki podstrani (ki so na sliki obarvani rdeče),
predstavljajo vsebino. V kolikor je te vsebine več kot unikatne vsebine, torej če so vaši članki/pri-

podvojena vsebina na spletni strani

spevki/novice prekratki, lahko Google vidi to podstran kot samo še eno kopijo neke druge strani. Zato ji ne da dovolj teže ter je ne prikazuje v iskalnih rezultatih. Takšno navidezno podvojeno vsebino lahko preprečimo le s tem, da so objavljene vsebine dovolj unikatne. Nekateri viri navajajo, da je spodnja meja 200 besed, vendar se na te informacije ne moremo preveč zanesti.
Unikatnih vsebin na posamezni podstrani naj bo čim več, vsekakor pa več kot ne-unikatnih. Naj vas želja po optimizaciji vaše spletne strani za iskalnika ne zavede. Če želite vašim članom sporočiti novico, sestavljeno iz dveh stavkov, to naredite ne glede na to, da lahko iskalniki to podstran označijo kot podvojeno. Takšna novica verjetno ne bo prejela veliko obiska iz iskalnikov, vendar se temu včasih ne moremo izogniti. Podstrani, na katere želite privabiti več obiskovalcev iz iskalnikov, pa le opremite z nekoliko več vsebine.
Kot smo že omenili, so za pojav podvojene vsebine znotraj posamezne spletne strani pogosto krivi sistemi, na katerih delujejo spletne strani. Do podvojene vsebine lahko pride, ker na eno podstran kažejo povezave iz različnih menijev, najpogostejša pa je podvojena vsebina, ki nastane zaradi različnih možnosti prikaza posamezne podstrani. Prikaz prispevkov v WordPressu iz arhiva ali pa sortiranje dogodkov v koledarju po različnih kriterijih lahko producira tudi do več tisoč podstrani, ki imajo vse enako vsebino, a različne URL naslove. Google ima za to seveda rešitev, ki se ji reče canonical meta oznaka. Oznaka, s katero lahko Googlu poveste “ta spletna stran je samo ena izmed variant druge spletne strani.”
Uradne informacije o tej meta oznaki lahko preberete na uradnem blogu Googla  http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2009/02/specify-your-canonical.html), logika pa je takšna:
v kodo vseh podstrani, ki so iz enega ali drugega razloga kopija druge postrani, dodate kodo
<link rel=«canonical« href=«http://www.domena.si/originalna-podstran-z-zelo-zanimivo-vsebino« />
URL naslov seveda primerno spremenite. Kodo dodate kamorkoli znotraj <head> in </head> oznak posamezne podstrani. Uporabniki CMS sistemov poiščite dodatke za vaš CMS glede na to, kakšne vrste podvojenih podstrani imate.

Rate this post