Meta oznake so posebne kode, s katerimi nadzorujemo delovanje spletne strani, z njimi pa lahko pošiljamo posebne informacije tako iskalnikom kot brskljalnikom (enostavno povedano). Osredotočili se bomo na samo nekaj meta oznak, ki bodo pomagali optimizirati vašo spletno stran.

Meta naslov
Vsaka podstran, kot tudi osnovna stran, naj ima svoj naslov. Meta naslov je izredno pomemben za optimizacijo za iskalnike, zato mu posvetimo posebno pozornost. Najslabše je, če imamo vse meta naslove enake (kar je precej pogosta praksa). Vsaka podstran naj ima naslov, v katerem se znajdejo ključne besede, za katere želimo, da se ta podstran pojavi v iskalnih rezultatih. Enako kot povsod tudi tukaj ne smemo pretiravati, naslov naj bo še vedno zanimiv in berljiv, ne samo zbor vseh možnih ključnih besed, za katere se želimo pojaviti v iskalnih rezultatih.
Posebej razmislimo o naslovu osnovne strani (domače strani). Domov je sicer lep naslov, ki pa ne pomaga pri optimizaciji, saj Domov verjetno ni ključna beseda, za katero bi želeli rangirati. Predlagam pa, da imate ime organizacije kljub temu vedno v naslovu strani, na primer: Poletni debatni kamp | Za in proti
Torej najprej ključna beseda, za katero želimo rangirati v iskalnih rezultatih, nato pa ime spletne
strani oziroma organizacije, ki stoji za njo.
Meta naslov dodamo v glavo vsake podstrani (med <head> in </head>) in ga označimo <title>Naslov te podstrani</title>

Meta opis
Meta opis je tisti, ki na kratko opiše vsebino podstrani, na kateri sedi. Meta opis enako kot meta naslov priredimo vsaki podstrani. Vedeti moramo, da se meta opis in meta naslov pokažeta v iskalnih rezultatih. Google prikaže ključne besede, ki jih najde v meta opisu ali naslovu, odebeljeno, in s tem besedilom lahko privabimo obiskovalce na spletno stran.
Večina iskalnikov bo pokazala do 160 znakov, zato predlagam, da vaš opis ne presega tega števila. V nasprotnem primeru bo opis nenaravno skrajšan, kar pomeni, da zaradi neprimernosti opisa morda ne boste privabili obiskovalcev.
Tudi meta opis vstavimo v glavo spletne strani (torej med <head> in </head>), izgleda pa takole: <meta name=”description” content=”Tukaj vnesete kratek in zanimiv opis vsake podstrani. Klikni
ZDAJ!”>
Nikar se ne prestrašite, če v iskalnih rezultatih v Googlu vidite kakšen drug opis namesto tega, ki ste ga vpisali v meta description. Google je pač izredno pameten (ali vsaj prepričan o tem) in zaradi tega se večkrat odloči, da bo pokazal kakšen drug opis. To se ponavadi zgodi takrat, ko  je ključna beseda, za katero prikazuje rezultat, vključena v besedilo, ne pa v meta opis. Druga možnost je, da poišče opis vaše spletne strani v DMOZ direktoriju. V kolikor se vam to zgodi predlagam, da dodate še eno meta oznako, ki Googlu sporoči “jaz pa ne bi imel DMOZ opisa, ampak tega, ki ga najdeš na strani.” To naredite tako:
<meta name=”robots” content=”noodp”>
Kodo seveda vstavite v glavo strani, torej med <head> in </head>

meta ključne besedeMeta ključne besede 

Meta ključne besede so pred nekaj leti predstavljale izredno pomemben način optimizacije, pa tudi spamanja iskalnikov. Danes jih vsaj Google praktično ne uporablja več, tako da se z njimi ni potrebno več ukvarjati. V kolikor jih imate na vaši strani, jih pustite, v kolikor jih nimate, enostavno pozabite na njih.

Meta robots
Z oznako meta robots lahko pajkom, ki pregledujejo spletne strani in jih vnašajo v baze iskalnikov, povemo, naj določene podstrani ne pregledajo oziroma naj ne sledijo povezavam na druge strani iz te strani. Praksa je, da ima vsaka stran oznako index follow, torej vsa dovoljenja za ogled strani. Oznaka noindex pomeni, da pajki ne bodo pregledali te strani, oznaka nofollow pa pomeni, da pajki ne bodo sledili povezavam na druge strani, ki jih bodo našli na tej strani.
V kolikor želite, da je stran v iskalnikih, v glavo spletne strani (med <head> in </head>) dodajte <meta name=«robots« content=«index, follow«>
Pozor! Lastniki spletnih strani zelo pogosto napačno uporabijo meta robots oznako, s čimer škodijo lastni spletni strani. V kolikor niste resnično prepričani, da veste kaj počnete, uporabite le standardno index, follow oznako.

Zemljevid spletnega mesta
Iskalniki omogočajo, da jim pokažete zemljevid vaše spletne strani in jih s tem opozorite na vse podstrani, ki jih imate. Zemljevid je izjemno pomemben člen optimizacije spletnih strani in z njegovo uporabo lahko v kratkem času povečate število obiskovalcev na vaši spletni strani. Zemljevid uporabljamo na dva načina. Najprej ga dodamo v orodja za lastnike spletnih mest
(Google webmaster tools in BING webmaster tools), poleg tega pa ga dodamo tudi na spletno stran in na vsako podstran (ponavadi v nogi strani) postavimo povezavo do zemljevida. Na takšen način bo pajek, ki si bo ogledal vašo spletno stran, našel zemljevid in iz njega obiskal vse (ali večino) vaših podstrani.

izdelava zemljevida spletne straniZemljevid spletnega mesta ima natančno določeno obliko, vendar predlagam, da za izdelavo le-tega uporabite kakšno izmed strani, ki za vas izdelajo zemljevid brezplačno. Uporabite http://www.xml-sitemaps.com/, kjer samo vpišete naslov vaše spletne strani in skripta vam samodejno izdela zemljevid spletnega mesta. Sedaj prenesite sitemap.xml in sitemap.html na strežnik, kjer gostuje vaša spletna stran. sitemap.xml datoteko boste dodali v Google in BING webmaster tools (več o tem v nadaljevanju),
na sitemap.html pa usmerite povezavo z vaše spletne strani.

Uporabniki Joomla in WordPress CMSjev uporabite dodatke, ki samodejno ustvarijo sitemap in dodajajo nove podstrani. Joomla uporabniki uporabite Xmap komponento (http://extensions.joomla.
org/extensions/structure-a-navigation/site-map/3066), uporabniki WordPressa pa lahko uporabite Google xml sitemaps (http://wordpress.org/extend/plugins/google-sitemap-generator/).

robotstxt v joomlirobots.txt datoteka
Datoteko robots.txt uporabljamo podobno kot meta robots oznako, torej kadar ne želimo, da pajki iskalnikov indeksirajo kakšno spletno stran, robots.txt pa nam omogoča, da iz indeksa iskalnikov izločimo celotne mape (direktorije). Datoteko robots.txt ustvarimo v urejevalniku besedila (notepad) in vanjo vnesemo:
User-agent: * (spodnji ukazi naj veljajo za vse pajke vseh iskalnikov)
Allow: / (dovoljujem dostop do vseh strani)
V kolikor želimo pred pajki zaščititi nek direktorij, dodamo
Disallow: /administrator/

V robots.txt lahko dodamo neskončno število različnih ukazov, uporabimo jo lahko tudi za preprečitev dostopa do posamezne datoteke, kot kaže spodnji primer:
Disallow: /images/moja_slika.jpg
Joomla ima že dodano robots.txt datoteko, v kateri je onemogočen dostop do vseh tistih map, ki vsebujejo sistemske datoteke. Kljub temu nekatere komponente (predvsem različne galerije) dodajajo slike v mape, ki so zaščitene z robots.txt. Zato predlagam, da preverite, če je potrebno iz te datoteke izbrisati nekatere mape.

Optimizacija slik
”Slika pove več kot tisoč besed,” so rekli tisti, ki so še brali knjige. Danes pravimo: ”Slika prinese več obiskovalcev kot tisoč besed.” Zato nujno poskrbite, da bodo iskalniki videli vaše fotografije, vedeli kaj je na njih in kdaj naj jih prikažejo.
Začnimo pri dostopu do fotografij. Najprej preverite, ali so fotografije, ki jih imate objavljene na spletni strani, vključene v google index. Odpravite se na www.google.si/images, torej googlov iskalnik fotografij, in v iskalno okence vpišite site:www.domena.si (seveda domena.si zamenjajte z domeno spletne strani vaše organizacije). Google sedaj pokaže vse fotografije iz te domene, ki jih ima v svoji bazi.
V kolikor Google tukaj ne prikaže nobene fotografije ali slike, potem je nekaj narobe z nastavitvami vaše robots.txt datotke, morda pa imate slike vključene na vašo spletno stran na način, da jih Google ne vidi. Lepa flash galerija, če ni pravilno izdelana, bo prikazovala slike samo vam, iskalnikom pa ne. Poskrbite za to, da mapa, v kateri se nahajajo slike na vašem strežniku, ne bo zaščitena z nofollow meta oznako ali izključena v robots.txt datoteki.
Sedaj, ko so vse naše slike vključene v Googlovo bazo, moramo poskrbeti tudi za to, da Google ve, kaj te slike predstavljajo. Google še vedno ne zna prepoznati vsebine fotografije (vsaj ne v iskalnih rezultatih za slike), zato mu moramo nekoliko pomagati. Za prepoznavo fotografije uporablja dva kriterija, prvi je t.i. alt oznaka, drugi pa besedilo okrog fotografije.
Alt oznako vpišemo v kodo, ki prikazuje fotografijo in z njo povemo iskalnikom, kaj slika prikazuje. Poleg tega z uporabo alt oznake olajšamo pregledovanje naše spletne strani osebam, ki imajo težave z vidom in uporabljajo bralnike spletnih strani. V klasično kodo za prikaz slike torej dodamo opis. Koda potem izgleda takole:
<img src=”pot/do/slike.jpg” alt=”najlepši človek na svetu” width=”100px”>
Ta koda iskalnikom torej pove, da je na sliki najlepši človek na svetu. Google pa vedno bolj pogosto ignorira alt oznako in raje uporabi besedilo, ki je takoj zraven fotografije. Zato je potrebno poskrbeti, da takoj zraven fotografije vpišete besedilo, ki pove kakšen motiv lahko vidimo na sliki.

Vsebina je predsednik vlade
(Se opravičujem za spremembo klasičnega optimizacijskega gesla “Content is the king”, vendar
pri nas kralji niso najpomembnejše osebe).

Splet se danes še vedno vrti predvsem okoli tekstovne vsebine. Kakorkoli že, vsi vaši optimizacijski uspehi lahko postanejo neuspehi, če vaša stran ne bo imela tekstovne vsebine. Če boste prikazovali samo fotografije z vaših dogodkov, brez opisa teh fotografij in drugih besedil, se vaša stran ne bo pogosto prikazovala v iskalnih rezultatih Googla.
Najpomembnejše pri vsebini je, da jo imate. Če boste redno dodajali vsebino na vašo spletno stran, se bodo uporabniki navadili, da lahko na spletni strani vedno najdejo nove informacije. Takšni uporabniki se bodo zato tudi vračali.
Prav tako bodo vašo spletno stran pogosteje obiskovali pajki. Google želi novo vsebino pokazati uporabnikom na vrhu iskalnih rezultatov (t.i. query deserves freshness princip), zato spletne strani z novimi vsebinami večkrat pokaže na vrhu iskalnih rezultatov.
Dodatna in vedno nova vsebina vam bo pomagala tudi pri pridobivanju novih obiskovalcev, saj boste z njo pokrili t.i. long-tail ključne besede, torej večbesedne ključne besede. Glede na to, da takšna iskanja po podatkih Googla predstavljajo precejšnji delež vseh iskanj, boste na takšen način pridobili izjemno pomemben del obiskovalcev. Pridobili pa boste tudi obiskovalce, ki morda ne iščejo neposredno vas ali vaših storitev, saj vsebina pogosto pokriva nekoliko širše področje, s čimer lahko pridobite nove podpornike ali stranke.

Rate this post