ključne besede za seoPreden zaplavamo po optimizaciji moramo vedeti, kaj bomo optimizirali. Kateri so tisti pojmi oziroma ključne besede, za katere želimo biti najdeni v iskalnikih.
Prvi korak iskanja ključnih besed je možganska nevihta (brainstorming). Razmislite, katere besede najbolje opisujejo to, s čimer se ukvarjate in vse te besede zapišite. V naslednjem koraku pa razmislite, kaj bodo uporabniki vpisali v iskalnik, ko bodo želeli najti vašo spletno stran.
Ta seznam ključnih besed moramo sedaj primerjati s tem, kaj ljudje v resnici iščejo na spletu. Pogosto se namreč zgodi, da ljudje iščejo nekaj popolnoma drugega, kot smo imeli v mislih. Na takšen način optimiziramo za napačno ključno besedo, s katero potem sicer dosežemo vrh iskalnih rezultatov, vendar nam še vedno ne prinaša nič prometa.
S pomočjo Googla lahko preverimo, kako pogosto je določena ključna beseda iskana. Recimo, da smo sami zbrali ključne besede plavalni klub, učenje plavanja, plavanje Maribor.

google keywords toolOdpravimo se na https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal. Po vpisu črk, s čimer dokažemo, da smo resnično človek, imamo pred seboj okence za vpis ključnih besed, ki smo jih izbrali in za katere želimo ugotoviti, če imajo dovolj iskanj. Pod “Napredne možnosti“ preverimo, ali imamo nastavljeno “Lokacijo Slovenija“ in “Jezik Slovenščina“, saj želimo videti le rezultate za Slovenijo in Slovence. Kliknemo “Iskanje“ in si ogledamo rezultate.
Rezultate sortiramo glede na “Lokalna mesečna iskanja”. Google nam v rezultatih ponudi veliko število sorodnih ali vsaj po njegovem mnenju sorodnih ključnih besed, ki jih lahko izključimo v levem stolpcu, kjer izberemo posamezne ključne besede, ki jih želimo izključiti iz rezultatov. Sedaj poiščemo ključne besede in njihove izpeljanke, ki imajo največ lokalnih mesečnih iskanj. Seveda uporabimo zdravo pamet in ne izberemo najtežjih ključnih besed, saj se bomo tako zelo težko prebili na prvo mesto najbolj optimiziranih besed. Ta korak uporabimo bolj zato, da poiščemo variante ključnih besed, ki so bolj iskane, torej namesto “apnea” izberemo “potapljanje na dah”, saj apnea praktično nima iskanj. Podobno naredimo še za druge ključne besede, za katere menimo, da bi morali optimizirati našo spletno stran. Na takšen način izvemo, če so izbrane ključne besede primerne oziroma ali jih išče dovolj ljudi in tako vemo, če jih morda ne bi bilo smiselno zamenjati za kakšne druge.

Kakšne barve je tvoj klobuk?
V optimizaciji spletnih strani ločimo metode na tiste, ki jih iskalniki dovoljujejo oziroma priporočajo za boljšo vidnost spletne strani (white-hat) in tiste, ki jih ne dovolijo (black-hat), večina metod pa zaradi razlik v implementaciji spada v sivo področje (grey-hat). Od tega, kakšen klobuk si boste nadeli na glavo ob urejanju vaše spletne strani, je odvisno koliko in kakšne obiskovalce boste pripeljali na svojo stran. Black hat metode lahko v kratkem času zagotovijo veliko število obiskovalcev, vendar takšne spletne strani oziroma metode, ki so jih zavihtele na vrh iskalnih rezultatov, hitro odkrijejo. Sledi kazen, Google spletno stran pokoplje v globine iskalnih rezultatov ali jo celo popolnoma izključi iz iskalnih rezultatov.

optimizacija za uporabnikeOptimizacija za iskalnike ali uporabnike?
Večno vprašanje, na katerega obstaja le en odgovor. Oboje. Seveda se s tem nikakor ne strinja vodja oddelka za spam pri Googlu Matt Cutts, ki pravi, da je vedno potrebno optimizirati za uporabnike. Na tem mestu se ne bomo spuščali v podrobnosti, pomembno je, da se uporabniki znajdejo na vaši strani. Izgled strani, logika menijev in kategorij, slike, ki privabijo in očarajo uporabnike, vse to potrebujete za izboljšanje uporabniške izkušnje, poleg tega pa vse to pomaga tudi pri višanju vaše pozicije v iskalnih rezultatih. Na drugi strani ves čas izvajamo nekatere postopke, ki nimajo nobene povezave z uporabniško izkušnjo, saj jih uporabniki niti ne zaznajo. Kot na primer izdelava sitemap-a, meta canonical, ki ga uporabnik nikoli ne vidi ipd.
Tej razpravi se bom v pričujočem priročniku izognil in bom po lastni presoji in izkušnjah izbral tista področja, ki segajo tako na področje optimizacije za iskalnike kot na področje optimizacije za uporabnike. Predstavil bom to, kar predstavlja osnovo optimizacije.

Rate this post