Ne, ne bom pisal o tem kakšen dizaster je Facebook 😀 Mislim, sej mogoče je, ampak to zdaj niti ni tolko važno. Bolj zanimivo je, kakšen dizaster lahko ljudje naredijo na Facebooku, če ne znajo javno komunicirati. Ne da ne znajo delat na socialnih omrežjih, če ljudje res ne znajo komunicirat. Amy in Samy sta žena in mož, ki imata doma picerijo. Mislim, ne doma, pač picerijo imata. Pravzaprav restavracijo. In ker restavraciji ravno ne gre, sta se odločila na pomoč poklicati veleslavnega kuharja Gordona Ramseya. Tako bi zgodba morala iti. Onadva sta poklicala Gordona zato, ker je njuna hrana odlična in bi moral Gordon prepričati vse ostale, da je hrana odlična. Zanimivo. Kmalu po začetku oddaje vidiš, da stvar ne bo takšna in da bo izredno zanimiva. Poglejte si jo spodaj, pa se beremo naprej pole.

Ok, zdaj je jasno, kaj se je zgodilo. Prvič v več kot 100 oddajah, je Gordon obupal in sredi snemanja zaključil. Ker je gospa malo čudna. Če sem prijazen. Ok, tukaj bi se stvari lahko zaključile, če ne bi imeli interneta. Na žalost in na srečo pa glas ljudstva dandanes potuje hitro in po vsem svetu.

Gospod in gospa sta se odločila, da bosta na Facebooku povedala svojo resnico, ne glede na to, kar so ljudje videli na televiziji. In sta malo pisala po svoji Facebook strani. V svojem stilu. In potem so ljudje to najprej opazili na Facebooku in potem so to opazili še na drugih straneh, reddit in yelp in 4chan. E, potem so stvari šle malo iz rok. Seveda ljudje niso najbolj prijazni, sploh ko zavohajo kri, ampak odgovori lastnikov restavracije so še veliko bolj ne samo napačni, tudi žaljivi. Naj samo prevedem enega:

NE, MIDVA NE NORIVA. VSEENO NAMA JE ZA “LOV NA ČAROVNICE”, JAZ NISEM ČAROVNICA. SEM BOŽJI OTROK. SPELJITE SE VSI NEKAM. JEBI SE REDDIT, JEBI SE YELP, IN JEBITE SE VI VSI. PRIDITE! UDARILA BOVA NAZAJ

Velik del komunikacije je za vedno shranjen tudi tukaj. Ja, tudi vse z velikimi tiskanimi 😀

krizni PR marketingV takšnem tonu se stvar nadaljuje še precej časa, potem pa naenkrat vse tiho. In po tem, ko je vse tiho. In objava, (približno) “očitno so vdrli v naš Facebook, Yelp, twitter in spletno stran. Sodelujemo z lokalno policijo, da bi razrešili tole. Nismo pisali takšnih grdih stvari.” 😀 Čudno, ane? Kasneje se je izkazalo, da so očitno najeli PR agencijo, ki jim je malo svetovala o tem, kaj in kako naj počnejo. Ta agencija jim je tudi naredila dodaten FB page, kjer naj bi se zbirali ljudje, ki jih podpirajo. Ki ima v tem trenutku 141 fanov. Originalen Facebook page jih ima 80.000. Na originalni Facebook strani so sicer še nekaj poskušali danes, pa je vse skupaj izpadlo narobe.

Ok, zakaj to pišem? Ponavadi pišem stvari tukaj zato, da se iz njih nekaj naučimo. Vsi skupaj. Iz te lekcije se v osnovi ne moremo nič kaj naučiti. Razen mogoče, ne bit zmešan in se borit z na javnih spletnih straneh. Ne gre. In ja, to je res, večina ljudi v tem času se je prišlo naslajat, tako kot jaz. Ali pa vsaj spremljat. Ampak ko se je plaz enkrat sprožil, je vsega konec. Seveda sedaj nastajajo memi o njej, seveda nastajajo Facebook strani, kjer se ljudje izdajajo, da so ona, celotna kolekcija vsega, kar se zgodi, ko se enkrat internet dela norca iz tebe.

Bi bilo pa zanimivo slišati tudi od vas, kaj pravite, kaj je najboljša strategija, ki jo lahko sedaj sprejme PR agencija, ki so jo najeli za to, da stvari porihta? To je sedaj resnični krizni management. Moj plan (če govorimo o tem, da je naročnik kolko tolko normalen, kar tukaj seveda ni):

  1. prekiniti komunikacijo za dan, dva, tri
  2. Se opravičiti
  3. Izboljšati storitev samo po sebi
  4. Poiskati ljudi, ki so bili najbolj proti in najbolj za tebe, jih kontaktirati, povabiti k sebi in pokazati da je storitev sedaj dobra
  5. Delati dobro vnaprej

Vsekakor je ključno, da se izboljša storitev. Mešanje megle, zraven pa biti še vedno kmet, v osnovi in na dolgi rok ne bo pomagalo. Marketing je lahko še tako dober, če je produkt slab, ti to nič ne pomaga. Zavedati se pa moremo še nečesa. Internet hitro pozablja. Reddit je danes že skorajda pozabil na to, jutri bo že imel nekoga drugega. Seveda bodo slabe ocene na Yelpu ostale. Ampak, če bodo sedaj dobivali naprej boljše, bo tudi to šlo mimo.

Ok, da ne bo stalno samo Uroš stalno komentiral (čeprav sem ga zelo vesel in se vsake toliko oglasi tudi kdo drug), bi rad slišal še od ostalih. Kaj narediti, ko se ti ves internet smeje? Kaj bi vi naredili? (poleg tega, da niste zmešani?)

Rate this post

Comments (4)

  1. V takem primeru je mogoče celo bolje začeti čisto na novo, iz nule, z drugim imenom. Še prej pa se res malo potuhniti, kot je omenjeno zgoraj. Vendar dokler ne bosta spremenila sebe, jima nobena PR agencija ne pomaga. Mojih 5 centov 😛

  2. Ja, se kar strinjam, Matej, če si tak, ti nihče ne more pomagat.

  3. Na njihovem mestu bi bilo najbolje ukiniti FB stran za nekaj časa, obiskati psihologa in ko se stvari pozabijo (kar bo verjetno prej kot pa se bosta naučila komunicirati :)) štartajo na novo.

  4. Sej v tem času jih je zapustila tudi PR agencija, ki so jo najeli po vsem tem. Ni bilo možno delati z njimi 😀

Comments are closed.