Sej vem, da ne bi smel, ampak vseeno moram, imeli smo nov Google PageRank update. Glede na to, razlagam, kako je to kriterij, ki ga praktično ni več za slediti, verjetno ne bi smel pisati o njem, ampak na koncu koncev, če smo čisto iskreni, vsake toliko še vedno pogledam, kakšen PR ima stran, iz katere želim dobiti backlink in se na podlagi tega odločim, če se mi res da ukvarjat s tem, ali pa ne. In vi verjetno tudi. Sicer nič presenetljivega, moj PR6 backlink, ki sem ga pridobil pred nekaj dnevi, je ostal na 6, podstran od kjer je link je postala 5. Lepo.

Bolj pomembno (ali sploh edino pomembno v tej novici) je, da smo dobili Google Penguin 2.0 update. Kratko in jedrnato, Penguin je tisti, ki se ukvarja s pridobljenimi povezavami, ki kažejo na vašo stran, aka backlinki. Update naj bi prizadel 2,3% angleških strani, seveda pa se pozna tudi na straneh v ostalih jezikih, najbolj v tistih, kjer je največ SPAMa. Pozna se tudi v Sloveniji, lastniki spletnih strani opažajo spremembe, sicer nisem še videl velikih sprememb, pa tudi ko sem danes raziskoval različne rezultate iskanja v Googlu še nisem videl, da bi bile kakšne večje spremembe. Update je uradno potrjen, Matt Cutts je včeraj twitnil in napisal blog. Link je spodaj.

Razen seveda, ta-da, tale stran se počasi vleče nazaj v iskalne rezultate. Sicer zelo počasi, ampak izgleda da nekaj bo. Za ključno besedo, za katero sem včasih bil dolgo na prvem mestu, “optimizacija strani” sem sedaj na 60 mestu. Kar je veliko bolje, kot prejšnjih 200 mest 🙂 Kaj točno se bo zgodilo še ne vem. In iskreno povedano, nisem popolnoma prepričan, da je to posledica Penguina, kajti, mogoče je kriv PR6 backlink. Na žalost je Penguin prišel ravno sedaj. Čeprav, spletna stran, kjer je link, še ni bila ponovno indexirana, tako da je čisto možno, da Google še ne ve za moj nov in šajni backlink.

Preden vas zapustim komentarjem, kaj se je zgodilo z vašim PR-jem in kaj se je zgodilo z vašimi uvrstitvami, še nekaj povezav.

Penguin 2.0 razprava na Internetmojster forumu
Uradno naznanilo o Penguin update na Matt Cuttsovem blogu
Na kratko o Penguin 2.0 na SearchEngineWatchu.

Tukaj še Matt Cutts pove nekaj kratkega tik preden so spustili pingvina 2.0 na prosto. Ni veliko novega, je pa zanimivo za pogledat.

Dodatek: Google je, tako kot ob prejšnjem Penguin updateju objavil obrazec, na katerem mu lahko sporočite, če vidite spletno stran, ki je še vedno v iskalnih rezultatih, pa tam ne bi smela biti. Torej, nam daje možnost, da jim povemo, katera stran je spam in naj jo vržejo ven. Obrazec najdete tukaj

Rate this post

Comments (1)

  1. Men je ostal isti PR na žalost, obisk pa se mi je zmanjšal 🙁

Comments are closed.