Evo, story time. Optimizacija-strani.info, kar je eno in isto, je bila spletna stran, ki je v dobrih starih časih harala po Googlu. Med 1. in 3. mestom za “optimizacija spletnih strani”, 1. mesto za “optimizacija strani” in prva mesta za cel kup ključnih besed, ki so povezane s spletnim marketingom in še svašta drugih. Google analytics kaže, da je največ obiska dobivala za optimizacija spletnih strani, fb, oglaševanje na facebooku ipd. Torej kar ql.

Spletna stran je bila tista, ki je prinašala največ posla podjetju optimizacija-strani.info, ki se je ukvarjalo z optimizacijo za iskalnike. Potem je prišel 25. april 2011, ko je spletna stran izgubila pozicije na praktično večino ključnih besed. V enem dnevu. Obisk spletne strani iz iskalnikov je padel za več kot 50%.

Kaj se je zgodilo? Poglejmo.
Za hitro analizo kaj se je zgodilo sem uporabil panguin tool, orodje, ki se poveže z vašim Google Analytics računom in preko grafa položi vse Google update, ki so se zgodili v preteklosti. (o tem orodju sem že pisal tukaj). Z njim zelo enostavno ugotovite, kateri Google update je prizadel vašo spletno stran. Spodaj sta dva print screena iz tega orodja.

Spremembe v Googlu

Pingvin updatePrvi graf pokaže spremembo v količini prometa, ki se je zgodila na omenjen datum, drugi graf pokaže kdaj točno je prišlo do spremembe. Glede na to, da je tisto obdobje bilo veliko sprememb v Googlu je nekoliko težko reči, kateri Google Update je 100% kriv za spremembo v rangiranju. Dan pred Penguin 1.0 (ki je bil prvi Penguin, torej prvi update, ki se je spustil v backlink graf strani in izvrgel tiste, ki so imeli spammerske backlinke). Nekaj dni pred njim se je zgodila Panda 3.5. Panda, ki sama po sebi ni bila nič posebnega. Panda vedno kaznuje spletne strani, ki imajo majhno količino vsebine, ali slabo vsebino (duplicirano ipd.).

Prvi pogled bi torej rekel, da je optimizacija-strani.info bil kaznovan s strani Pingvina. Glede na to, da je bil prvi Penguin, Panda pa optimizacija-strani.info ni naredila še nič, mora biti penguin. Torej poglejmo, kakšen je backlink graph optimizacija-strani.info. Najprej, seveda ni bilo početega nič res prepovedanega. Backlink blasterji, auto comment posterji in podobne stvari so bile vedno nekaj, česar sem se izogibal. Tega nisem počel ne zase, ne za druge. Edina stvar, ki bi teoretično lahko bila problematična, je nekaj site-wide footer backlinkov, narejenih iz mojih strani, ki so hostane na istem hostingu. To je v teoriji “prepovedano”, ampak seveda v veliki količni, torej to je problematično, če takšne povratne povezave predstavljajo velik del povratnih povezav. Na drugi strani, tisto, kar bi lahko bilo problematično, so ključne besede, ki jih uporabljajo povratne povezave. Res je, včasih smo stvari delali tako, da je večina ključnih besed na povratnih povezavah predstavljala ključna beseda, za katero si želel optimizirati. Torej tudi pri meni je večina ključnih besed bilo optimizacija spletnih strani in optimizacija strani.

Je to lahko problematično? Po moje ne bi smelo biti. Optimizacija je bila vedno delana ročno, z lepim mixom nofollow in follow linkov, in različno vrsto backlinkov, članki, blog commentsi, forum podpisi, vse tako kot je treba. In linkov ni bilo veliko. Niti približno jih ni bilo toliko, da bi to lahko bila težava, saj, kot omenjeno, so bili pridobljeni ročno.

Poleg tega je potrebno vsekakor omeniti še eno stvar. Na tej strani je bilo na začetku delanega veliko SEOta. Veliko vsebin, veliko povratnih povezav in še pridno je bil narejen on-site. Skupaj cca 400 prispevkov, prvi iz leta 2008. Zakaj to razlagam. Ker je res, da se je kasneje precej nehalo delati na optimizaciji. Kovačeva kobila, drugi projekti ipd (aka strani naročnikov :D) so poskrbeli za to, da ni bilo pravega časa za pripravo prispevkov in pridobivanje kvalitetnih povratnih povezav. Če padec pozicij v Googlu ne bi bil tako občuten v enem dnevu in če se to ne bi zgodilo ravno na dan, ko je prišel ven Penguin bi mogoče celo lahko rekel, da je bilo enostavno delano premalo SEOta, in da je padec posledica tega. In še to, tudi po spremembi se na spletni strani ni delalo kaj veliko. Praktično nič. Kot vidite, v zadnjem času produciram večjo količino vsebin in te bodo seos ponovno pripeljale na vrh, to sem že povedal.

Kar je še zanimivo in to pa resnično vidim prvič in je po moje posledica neke google fore, je to, da novi prispevki hitro rangirajo, potem pa izginejo. Kar ostane, je rangiranje “napačnih” podstrani, naj bo to arhiv ali naj bodo to tag strani. Zanimivo. Podstran s prispevkom sicer ostane v indeksu, ni da jo vrže ven, ampak če pogooglaš en stavek iz prispevka, potem se pokažejo tag ali archive podstrani, ne pa sama stran prispevka. To je sumljivo…

Kaj nas vse to skupaj nauči. Optimizacijo je vedno potrebno delati tako, da ostane dolgoročno. Ne glede na to, da se je meni to sicer zgodilo, lahko še vedno iz glave potegnem ključne besede, na katerih smo delali z naročniki in še vedno njihove spletne strani rangirajo na prvih mestih. Z lahkoto in seveda to ni samo moja zasluga, je pa tudi. Druga stvar, ki smo se je iz tega naučili je, da je potrebno na optimizaciji delati stalno in ves čas. Ko enkrat nehamo aktivno delati, lahko ima to čudne posledice. Ves čas je potrebno delati, in nadgrajevati vse na spletni strani. In na koncu koncev bo vse ok.

Aja in še to. V roku nekaj tednov pride nov, prenovljen in najboljši Penguin 2.0 update. Ki naj bi bil precej drugačen od pingvinov, ki smo jih poznali do sedaj. In glede na to, da je google pred kratkim “upokojil” Pando, ki je postala klasičen kriterij, mislim da bo res nekaj presenetljivega, kar bo lahko resno vplivalo na večje število spletnih strani. Mogoče tudi pri nas.

Rate this post

Comments (7)

 1. Odličen članek Peter. Včasih imam občutek, da edini komentiram. To, kar se je tebi zgodilo, je blazno čudno in mislim, da si padel v tistih 1-3 % (Matt je tako nekoč zapisal, pa ne najdem članka), ki jim je Matt rekel “žrtveno jagnje”, kar pomeni, da so nekaj procentov strani, ki so dobre, vseeno označili kot sporne, zato da so izboljšali 80 % izboljšanje SERP-a. Drugega ne vidim.

  Glede tega, da izgine potem članek, pa mislim, da je kriv “freshness”, o čemer Matt govori, kaj misliš?
  http://www.youtube.com/watch?v=BzfK6isC7CA

 2. Hja, ne vem, zakaj se ostali obiskovalci ne opogumijo 🙂 ampak prav je da, vsekakor.

  Ja, po moje tudi, upam da bo zdaj Penguin 2.0 res velik in da bo dovolj velik, da bo tudi tukaj nekaj spremenil. Ker pand je šlo že kar nekaj zmes ven, pa se nič ni zgodilo. Držimo pesti. Če ne, bom pa Mattsu pisal, pa reko Alo, ka se te grete, čuj 🙂

  Glede tadruge stvari pa sem pogruntal za kaj je šlo. Jaz sem preverjal samo prvi stavek v prispevku in plugin za oglase mi je delal težavo ter je skril vse besedilo do prvega oglasa. Še včeraj sem pogledal, da je prejšnji članek v google cachiran od oglasa naprej. Torej G sploh ni videl besedila, ki sem ga jaz iskal. Pokazal pa mi je tag podstrani, ker je tam videl to besedilo, ker WP drugače zgenerira tiste podstrani. Tak da sem zdaj izklopil plugin za oglase, pa je vse ql. Pri tem nizkem številu obiskovalcev je tako ali tako brezveze prikazovat oglase.
  Zdaj pa zrihtam še en legit PR6 backilink, mogoče bo kaj pomagal 🙂

 3. Upam, da se res vrne ta stran, ker drugače bom zaupanje v strica Googlea izgubil. 😉

  Upam, da bo Pingivn 2 tok velik, da bo napake Pingvina 1 popravil, ne pa da bo stvari še poslabšal.

  Jah, dobr, da si najdu napako, ksnkrat je res kaka glupa stvar. 🙂

  Še meni kakšen PR6 link zrihti. 🙂

 4. Ja, take glupe stvari te včasih kar presenetijo. Še posebej, če stran ni tvoja in ne moreš nadzorovat, kaj vse se dogaja.

  In ne dam, tale je samo moj 😀 In je že tukaj. Itaq pa ne bo po moje nič pomagal, ker če je Google prepričan, da sem evil, pol pač sem 😀

 5. Evo, nekaj pa se je zgodilo. Na “optimizacija strani” sem na 6 strani 😀 :((((

 6. Bi rekel bravo, pa mi nekak ne gre. Nas je vcerajsnji pingvin usekal, pa vas?

 7. Ne, praktično ne vidim čisto nobene razlike. Jutri bom vedel dokončno, ker še nisem uspel vsega pregledat, ampak zaenkrat izgleda, da je vse ok. To je pa res beda.

Comments are closed.