Poštarca je ena izmed možnosti, kako digitalno podpisati stvari na spletu v Sloveniji in ena izmed možnosti, kako uporabljati spletno bančništvo. In ker sem menjal banko, sem moral zrihtati tudi to. Ne bom pisal o tem, kako so pri moji novi banki zabljuzili in sem ful časa čakal na stvari, ampak o odlični uporabniški izkušnji, ki so nam jo pripravili pri Pošti Slovenije.

Na dom med drugim dobiš tudi pismo, v katerem je tvoja koda in druge informacije, s katerimi prevzameš digitalno potrdilo. Ok, ni problema, bomo to uredili.

poštarca digitalno potrdilo

Fail #1 – URL naslov, ki ga moraš obiskati
Na slikici se približno lepo vidi, kakšno klobaso mora uporabnik vpisovati v svoj brskalnik. Niti približno mi ni jasno, zakaj na PS ne uporabljajo kakšnega lastnega URL shortnerja, če že nimajo uporabnikom prijaznih URL naslovov. Lepo bi v navodila vpisali, da “Prevzem KDP opravite na naslovu” http://posta.si/prevzem-potrdila” in to bi bilo to. Prepričan sem, da imajo precej uporabnikov, ki jim ne uspe pravilno vpisati naslova in imajo zaradi tega klice na help-line v najboljšem primeru, v najslabšem pa razkurjene uporabnike. Isto velja za URL naslov, kjer najdete navodila za prevzem Kvalificiranega digitalnega potrdila.

Fail #2 – Brskalniki, ki jih podpirajo
Ja, sej čisto razumem, da ne morejo podpirati čisto vsakega brskalnika, ampak zakaj ne Google Chrome?  Chrome je po statistikah Statcounterja najbolj uporabljan brskalnik na svetu, in po istih statistikah drugi najbolj uporabljan brskalnik v Sloveniji. Poleg tega je zagotovo precej bolj varen od IEja in s tem bi lahko zagotovili tudi bolj varno uporabo spletnih storitev, za katere potrebujemo podpisovanje.

Fail #3 – Dajte uporabnikom povedat, kaj počnejo narobe
Včasih se je potrebno samo vprašati, kaj lahko boljše napišemo, pa bo uporabniška izkušnja veliko boljša. Če z Google Chrome prideš na stran, kjer bi prevzel digitalno potrdilo, dobiš sporočilo:

Prevzem kvalificiranega digitalnega potrdila lahko izvedite z brskalnikom MS Internet Explorer ali Mozilla Firefox.

Ja in? Uporabniki ne vedo, kateri brskalnik uporabljajo, ampak kliknejo na tisto, kjer jim piše “internet” (ja, vsi smo neveščim uporabnikom že tako poimenovali bližnico do brskalnika”. Vsekakor bi bilo veliko bolj prijazno do uporabnikov, če bi jim napisali “Uporabljate brskalnik Chrome, ki ga naša storitev ne podpira. Prevzem kvalificiranega digitalnega potrdila izvedite z brskalnikom MS Internet Explorer ali Mozzila Firefox”. In zraven bi dali še njihove ikonice, ki jih uporabniki veliko bolj poznajo kot njihova polna imena.

Fail #4 – Koga te naj pokličem za pomoč, čuj?
Glede na to, da gre za plačljivo storitev, ki je varnostno zelo pomembna, bi vsekakor pričakoval, da imam na spletni strani na veliko, tako kot imam v večini spletnih trgovin, oni lepi znakec za brezplačno številko in zraven brezplačno številko. Pri zgornjem primeru, kjer mora uporabnik nekaj spremeniti in narediti drugače, kot si je očitno predstavljal, mu Pošta nič ne pomaga, da bi lažje prišel do informacij kaj mu je narediti. Ni telefonskega kontakta, ni e-mail kontakta, ništa. Še slabše. Link kontakt v footerju ne deluje, v enem izmed treh menijev, ki so na vrhu strani (in to v tistem, ki je najmanj viden, saj je njegov kontrast z ozadjem najslabši) pa potem lahko najdemo povezavo na kontakt, kjer je celo telefonska številka, na katero lahko pokličem.

In še brezplačen SEO nasvet – Uredite si podvojene URL naslove. Url naslov z veliko ali z malo oba vrneta 200 OK, kar pomeni, da imate svašta od podvojene vsebine na spletni strani.

Nekateri boste rekli, da kompliciram, ampak takšne stvari so izredno pomembne za uporabnike, še posebej za tiste, ki niso 100% vešči dela z računalnikom in spletom. Dajte jim poenostaviti življenje, ker boste s tem poenostavili življenje tudi sami sebi. Kaj pravite komentatorji, kompliciram, ali imam prav? Katere druge spletne strani po vaše niso prijazne uporabnikom? (poleg moje, ki ima 45 različnih social gumbov… Ampak ne najdem pametnega social share plugina…)

4.7/5 - (10 votes)

Comments (2)

  1. Peter, še eno opozorilo. Pri Poštarci so pred dvema letoma še zelo slabo obveščali o skorajšnjem poteku certifikata in se mi je zgodilo točno to, česar si ne želim. Moja spletna banka je umrčkala (poleti, seveda) in vstala od mrtvih šele, ko sem dobila nov certifikat. Odslej je to Sigenca, ki je kul in brezplačna. Koliko pa stane danes nakup in podaljševanje Poštarce?

  2. Se spomnem, da si twittala o tem ja. Najprej morem zrihtat, da mi sploh dajo spletno banko, ker so očitno spet nekaj pozabili. Šalabajzeri Abankarski.

Comments are closed.