Ne bloga, strategijo objav vsebine potrebujete!

20130425-171851.jpg

Tole sedaj pišem ko je članek napisan. Postal je res dolg ampak resnično se ga splača prebrati. To kar sledi je največja in najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite za vašo spletno stran in tudi za vaš spletni posel.

Tako kot se v optimizaciji spletnih strani vse spreminja, tako ostaja vse enako. Recimo. Tisto, kar se spreminja je, da je vedno težje na enostaven način delati dolgoročno optimizacijo. Povezave na vaše spletne strani so vedno manj pomembne … No, mogoče ne vedno manj pomembne, ampak vedno težje je zagotavljati, da bodo povezave v naslednjem letu še videne s strani Googla kot relevantne, ne pa spamerske, in da jih Google ne bo razvrednotil, ali celo spletno stran kaznoval, ker mu vaš “dvojni levi (al kak se že reče tistemu pri štrikanju)” vzorec povezav ni všeč. Tisto kar ostaja isto je, da Google želi prikazovati kvalitetno vsebino. Res pa je, da se prag tega, kaj je kvalitetna vsebina vedno viša in tisto, kar je bilo pred tremi leti dovolj, je sedaj že precej premalo.
Zato danes govorimo o tem, da to da imate blog, ni več dovolj. Stopiti morate še korak naprej in pripraviti strategijo, kako in kje in zakaj in kdaj in kdo in še kaj, boste objavljali vsebine.
Ampak gremo počasi in si poglejmo najprej zakaj potrebujete takšno strategijo in nato, kako jo boste naredili, oziroma bolje, katere so nujne stvari, ki jih morate v vaši strategiji opredeliti.

Torej, zakaj:
1. Več prometa na vaši spletni strani. Ključne besede, za katere optimizirate recimo vašo spletno trgovino so pač omejene. Optimizirate lahko na ime vašega podjetja (moja firma), na ime posamezne kategorije izdelkov, oziroma vrste izdelkov (ribiške palice), pa ime posameznega izdelka (velik ribič 3000) in na ime proizvajalca tega izdelka (ribomojster). In tukaj se počasi konča. Sploh, ker vemo, da za vsako resno ključno besedo, ki ima vsaj malo konkurence (torej ima nekaj iskanj) potrebujete svojo pristajalno stran. In kaj, ko ste za vse te ključne besede na vrhu? Konec.
2. Ljudje iščejo informacije, ne samo kupujejo. Oziroma bolje, ljudje preden nekaj kupijo, iščejo informacije. Strokovnjaki marketinga bodo povedali, da morate zavzeti celoten nakupni funnel in na svojo stran pripeljati obiskovalce v različnih stopnjah nakupnega procesa. Kajti, če bodo takrat, ko bodo zbirali informacije (najbolj trda palica za lov na rečne mačke), pristali na spletni strani vašega konkurenta, je velika možnosti, da se bo blagovna znamka vaše konkurence zasidrala uporabniku v spomin in takrat, ko bo imel zunaj kreditno kartico, bo seveda odjadral do konkurence, ne k vam, saj se z vami še sploh ni srečal.
3. Splošna avtoriteta vaše spletne strani. Veliko vsebine pomeni veliko avtoritete. Ne glede na to, da mogoče nimate najboljše ponudbe ali najtrših palic, google bo imel vašo spletno stran bolj rad, če bo imela veliko vsebine, in ker jo bo imel bolj rad, bo lažje optimizirati za različne ključne besede in na splošno se bo vaša spletna stran bolje prikazovala v iskalnih rezultatih, torej bo tudi prinašala več obiska, več obiska pa pomeni več dinarčkov v vaši denarnici. Kar je pa kr fajn.

Ok, imamo tri pomembne razloge zakaj, zdaj si poglejmo, kako. Kaj vse mora vaša strategija vsebovati? (se opravičujem, verjetno bi ta strategija morala bit malo bolj strateško zastavljena, tako pa so ta vprašanja spodaj nametana brez reda. Ali tak to je.)
1. Kdaj oz kako pogosto
Vsak dan? Vsak teden? Vsak mesec? Najbolje je seveda vsak dan. Ampak, to pomeni veliko dela, veliko produciranja vsebine in verjetno tudi veliko denarja. Veliko bolje bo, če se odločite, da boste vsebine objavljali na 14 dni, pa potem to resnično počnete, kot pa da se vržete v objave vsak dan in po 11 dneh obupate in vse skupaj klavrno konča. Bodite iskreni. Če boste sami vse to počeli, se vprašajte, kolikok časa in energije ter idej lahko namenite temu? Če boste stvari dali delati ven, se vprašajte, koliko denarja lahko namenite temu (vedite, da takoj tudi ne bo več profita, tako da ne se preveč zagnat).
2. Kje
Vsekakor na vaši spletni strani, tukaj skorajda ni dileme. A imate oddelek na spletni strani za to? Boste to pisali kar pod novice? Pa ne tega delat kot poddomeno, t.j. Blog.ribic.si, ampak enostavno kot poddirektorij ribic.si/blog. S tem vprašanjem je povezana tudi naslednja točka, namreč:
3. S kakšnim sistemom
Najprej se vprašajte, če ima vaša spletna stran sploh kje prostor, da lahko objavljate takšna strateška marketinška sporočila, kot jaz ravnokar 🙂 in če ga ima, kakšen je ta sistem. Poglejte si sistem wordpress, in potem uredite tako, da bo vaš sistem imel vse, kar ima wordpress. Ali pa enostavno namestite wordpress in naredite da izgleda tako kot vaša spletna stran. Ti osnovni sistemi za objavljanje novic, ki jih pogosto videvam na spletnih straneh namreč za takšno vrsto vsebin niso primerni. Nimajo kategorij, nimajo author tagov, nimajo možnosti komentarjev, datumov, en kup stvari manjka. WordPress. Pa ste zmagali.
4. S kakšnim ciljem?
Tukaj je odgovor praktično samo eden. Želim postati avtoriteta na področju mehkih ribiških palic (ali karkoli vaša spletna stran že prodaja). To, da bi radi prodajali vemo. Ampak če bodo vaše vsebine napisane s ciljem prodaje, potem postanite raje pisec oglasov. Sedaj mora biti cilj izobraževat, informirat, spodbujat razmišljanje. Zakaj? Evo, samo za vas še ekonomska razlaga. Da vas prepričam. Če boste samo prodajali, boste lahko prodajali samo prepričanim, torej že obstoječemu številu kupcev. Recimo 10.000 ljudem. 5000 jih bo kupilo pri konkurenci in tukaj ne morete nič. Ostalih 5000 pa bo enkrat kupilo vaš produkt, se čez pet let vrnilo po drugega, ker bo prvi crknil in to je to. Ko enkrat prodate vaši masi, ste dosegli zid. In kaj potem? (ok, mogoče je, da prodajate crappy produkte, ki so narejeni tako da takoj po koncu garancije crknejo. Ampak če to počnete, ljudje tako ali tako ne bodo prišli k vam po nov produkt, tako da je bitka tako ali tako zgubljena). Ampak na koncu koncev, če prodajate trgu, ki ima x kupcev, lahko vsaki prodate samo x izdelkov. In tukaj je sedaj trik informiranja, izobraževanja in spodbujanja razmišljanjja. Ljudi, ki sploh niso vedeli, da si želijo vašega produkta, boste prepričali da ga potrebujejo. In vaša baza kupcev bo naenkrat zrastla na x + y (benti, moj profesor Ekonomije bi bil ponosen name, kak jaz to s črkami računam 😉
Konec koncev, postati morate Jogi na področju vzmetnic, Kalodont na področju zobnih past, ali Google na področju iskalnikov. Seos na področju optimizacije za iskalnike 🙂 (v dobrih časih. Ampak prihajamo nazaj na vrh Googla. Muhahahahahahaha)
5. Kdo bo vse to sproduciral?
Potrebujete idejnika, pisca, snemalko, tonskega tehnika, montažerko, reziserja, vizažistko, igralke, avtorice, lektorice in še koga. Vse to ste lahko v eni osebi vi. Ni problema. Kot rečeno, če imate čas, znanje in ideje. Če ne, lahko to porazdelite znotraj vašega podjetja. Če vsaka zaposlena iz svojega področja pripravi vsebne za en teden, ste že na konju. Na koncu koncev lahko te naloge daste tudi ven in najamete pisca, ki bo te stvari pripravljal za vas. Aja, seveda potrebujete tudi nekoga, ki bo to objavljal na spletni strani, torej HTML znalko. In ne, to da boste na enem drugem blogu vzeli vsebine in jih objavili pri vas, ne velja. Če to naredite, lahko vzamete kanglico in lopatko in se greste igrat kam drugam, ker to je moj peskovnik. In v njem velja avtorska zakonodaja in kazensko pravo. In potem boste kot Kangler. In nihče ne želi biti ko Kangler. (ne, resno. Krade se ne.)
6. Kakšne bodo tematike?
Vsebine so lahko in morajo biti raznolike. To ne pomeni, da boste že sedaj zacementira v beton (zabetonirali v cement?) kakšne vse bodo tematike. Ampak sedaj, ko pripravljate tematike, lahko razmislite o tematskih sklopih, o katerih bi lahko pisali. Tako da boste pripravljeni, ko vam bo zmanjkalo idej in boste lahko posegli po tej strategiji in dobili še nove ideje. Vsekakor se vam bo, ko boste pripravljali vsebine, odprlo še veliko idej in prav je da rastete skupaj z vsebinami. Ampak zdaj poiščimo 10 tematskih sklopov, ki bodo našim bodočim mega kupcem zanimive. Razmislite o tem, kaj vas kupci najpogosteje vprašujejo, poglejte kaj piše konkurenca (ja, ideje pa lahko krademo), vedno so popularne 10 razlogov za…, testi najboljših…, napovedi tehnologije, in seveda takšne strateške nebuloze, kot jo sedaj berete. Razmislite tudi, kakšne vsebine že imate pripravljene v podjetju, ki jih lahko uporabite, v celoti, ali pa predelate za uporabo. Vsekakor pa idite širše od osnovnih tematik povezanih z vašimi izdelki.
7. Koliko dinarčkov lahko namenite za to?
Hja, to bo neke koštalo. Vse dobre stvari stanejo. Tudi tiste slabe. Če boste stvari delali sami, so lahko precej poceni, če ne računate vašega časa. Ki ga morate računati, vsaj takrat ko se odločate med inhouse ali zunanjo agencijo. Izračunajte oportunitente stroške, koliko drugega bi lahko naredili, medtem koo boste pripravljali vsebine. Če boste dali članke pisati ven, vas bo kvaliteten 1000 besedni članek stal recimo 100€. Če boste dali delati ven video, bo še malo dražji. Če sami kupite kamero, vas bo to stalo 500€, potem pa bo skoraj brezplačno. Odločite se, in dajte dinarčke na stran. Izplačalo se bo. (za tale članek sem potreboval cca eno uro, da sem ga napisal. Iz glave. Brez raziskovanja vsebin. Res pa je, da sem večji del vsebin namislil že med današnjim tekom, tako da ene pol ure lahko še prištejemo. Sedaj rabi še kaksno uro urejanja, pa še kakšno sliko moram poiskat. Samo za orientacijo. Pa mi pisanje kar gre.)
8. V kakšni obliki?
A boste pisali? Delali video posnetke? Fotografske galerije? Mislim da boste na koncu koncev ugotovili, da boste počeli vse to. Seveda pa odvisno od vas. Kaj vam bolj leži. Če raje nastopate, delajte video posnetke, če slabo govorite, ali pa ste bolj radijskega obraza, kot jaz, pišite. Po želji. In seveda, tudi malo odvisno od vasega foha. Jaz lahko o SEO večino stvari zapišem. Navodil, kako pravilno muhariti na Soči ni tako enostavno napisati, oziroma jih je veliko lepše video posneti na Muri. Savi. Soči. Kjerkoli se že muhari. (mislim da je skozi ta prispevek postalo jasno, da nimam pojma o ribarjenju. 🙂
9. Kako boste to marketingirali?
Če boste vsebine dali na blog in bo to to, boste kot drevo, ki je padlo v gozdu. Ker ni nikogar, ki bi ga slišal, pravzaprav sploh ni padlo. Zato morate malo razmisliti, kako razširiti informacije do vaših obiskovalcev. Seveda, najbolje je, da SEO-ate vaše vsebine. Ali za to koga (khm, khm, khm) najamete 🙂 to pa še ni dovolj. Vsekakor dajte obiskovalcem vaše spletne strani možnost, da se naročijo na vsebine. Ker jih tako zanimajo, da bi rade takoj izvedele, ko objavite nov prispevek o globokomorskem ribarjenju na dah. RSS, email naročanje (za oboje poskrbi Feedburner), potem pa twitter, Facebook in Google+ account (ne pozabite na author tag), potem boste vaš blog dali na drugisvet in podobne agregatorje, pa še kaj. Poiskali boste drugega najpomembnejšega v ribarjenju na spletu (ker ste vi prvi) in ga opomnili na vaš odličen članek, mogoče ga pa on objavi na svojem twitterju. Vse to. In vse to je potrebno vnaprej pripraviti. Ker pol bo prepozno. Po toči, bim-bam too late.
10. Kaksen je glas vašega podjetja?
Tudi to se morate odločiti. In ne, to ni vprašanje kako zvenite vi na avtomatski tajnici, to je vprašanje v kakšnem tonu lahko objavljate. Kaj pristoji vašemu podjetju in vaši blagovni znamki. Moj ton vidite da je nekoliko igriv in sproščen. To je zato, ker imam tako kul šefa. 😉 nekatere druge blagovne znamke si tega ne morejo privoščiti. In morate ubrati bolj resen ton. In potem se tega tona držite. Naj vas še opomnim, vsebine naj bodo nekoliko bolj sproščene, kot so ponavadi opisi vaših izdelkov. Če niste ravno Banka Slovenije, vas bodo ljudje raje brali, če boste zanimivi in zabavni. In nekoliko bolj sproščeni.

In to je to. Nič težjega. Mala malca.

Aja, ne verjamete mi. Res je, da nimam pri roki nekega odlično izvedenega case studyja iz Slovenije, in iskreno povedano, v tem trenutku se mi tudi ne da iskati nekega iz sveta. Lahko vam pa pokažem kakšen primer. Najprej enega iz slovenije, ki to dela dobro, in jo že povsod hvalijo. Licila.si pripravljajo nasvete članke, video novice, in en kup materiala na foro x korakov do lepe črte na čceh.
In da od tujih primerov ne izpostavljam vedno will it blend, si poglejmo nekoga, ki je postal dasa na področju vin, gre za http://tv.winelibrary.com/ ki s svojimi video nasveti o tem katero vino gre h kateri hrani in drugimi nasveti naredil živo štalo. In takoj ko objavi nov video posnetek dobi cel kup ogledov.

Tako, zdaj pa. Pojdite pisati. Resno. To vaša stran nujno potrebuje. Več vsebine, bolj prepoznavna blagovna znamka, komunikacija z uporabniki v različnih delih nakupnega procesa, boljši SEO, boljša komunikacija na socialnih omrežjih, same lepe ključne besede, ki so dandanes v marketingu pomembne. In na koncu koncev prinašajo tudi denar.

Seveda ste vljudno vabljeni, da ta prispevek razširite po socialnih omrežjih. In če mislite, da sem kaj pozabil, ali pa da sem kaj zabljuzil, to povejte v komentarjih.

Comments (6)

 1. Dve vprasanji:

  Ce ze imam nekje spisanih 1.200 zanimivih/kvalitetnih clankov, ki se niso bili objavljeni ali je bolje, da jih vseh 1.200 naenkrat objavim in nato se dodajam nove ali je bolje, da jih postopoma objavljam?

  Toliko je govora o kljucnih besedah …katere besede so pa kljucne za ta clanek?

 2. Alo Bostjan!
  1. Niti ni tako pomembno. Ker pa ima Google rad strani, ki redno dodajajo clanke, se vprasaj, ali bos po teh 1200 imel se kaj druga za objavit? In ce ne, potem raje vsak dan en ali dva clanka. Pa se na socialnih omrezjih bo odziv vecji na ravnokar objavljene clanke.

  2. Tu delam jaz malo narobe, pa nisem 100% skoncentriran na keyworde, ampak vsekakor content marketing in vsebinski marketing, ki imata po moje vedno vecja iskanja tudi v Slo.

 3. Pa se to vprasanje. Vsi toliko govorijo o kvalitetni vsebini. Kaj pa je kvalitetna vsebina? Ce je za enega kvalitetno, je za drugega &^/#(&$!)&.
  Ko delas strategijo, da se das zraven smernice kaj bo/je kvalitetna vsebina, da ne meces cas vstran.

 4. Absolutno. Glej, kvalitetna vsebina je tista, ki prinaša nekaj novega, da niso informacije samo prepisane ali povzete po nekom drugem, ampakda so vsaj povzete po večih različnih virih. Najboljše seveda, da nekaj takega, kar še ni bilo povedanega, poveš… Mislim, da če smo iskreni sami sebi, bomo vedeli, kaj je kvalitetno in kaj ne, al?

 5. […] 2. Google bi rad bil še bolj natančen. Kot so povedali, bi radi obiskovalca poslali na točno specifično podstran znotraj neke domene, ne na približno podstran. Torej točno tisto, kar zanima uporabnika, ne nekaj podobnega. Kaj to pomeni za vas? Po moje to, da bo potrebno pripraviti več pristajalnih strani na vaši spletni strani. Če imate spletno trgovino, to pomeni, da verjetno pristajalne strani, na katerih prodajate produkte ne bodo več dovolj. Preverite, kaj točno iščejo vaši obiskovalci in takšne podstrani pripravite za obiskovalce. Ja, verjetno bo to pomenilo, da morate pripraviti še dodatne podstrani, na katerih opisujete uporabo produktov, obiskovalcem poveste, kako se vaši produkti razlikujejo od drugih ipd. Vsekakor bo zanimivo branje članek o objavi vsebin na vaši spletni strani. […]

Comments are closed.