Piškotki-cookies in ZEKOm
Piškotki strašijo po spletu že nekaj časa, skoraj mesec bo že, odkar nas na vsaki spletni strani pričaka dodaten pop-up (aja, odločil sem se, da pop-up na tej strani zaenkrat umaknem), ki nas sprašuje ali želimo piškotke. To nam gre na živce, ni pa najbolj problematična stvar pri piškotkih.

Vsekakor je veliko bolj problematično to, da lastniki spletnih strani ne moremo več videti, kaj se dogaja na naših straneh. Po izkušnjah le 10-30 % uporabnikov klikne DA, kar pomeni da jim lahko damo piškotke, kar pomeni da lahko Google Analytics zazna te uporabnike. To pomeni, da lahko analiziramo le obnašanje tega majhnega dela obiskovalcev spletne strani. Ker ne vemo, kakšen vzorec predstavlja ta skupina, njihovega obnašanja ne moremo statistično prilagoditi in iz tega analizirati vseh obiskovalcev. Vse kar lahko je…. Nič.

Rate this post

Comments (2)

 1. Kako je sedaj s tem? Je legalno ali Musarjeva spet pizdaka? Pa hvala Red Orbitu in tebi za ta brezplačni priročnik! 🙂

 2. Trenutno je na piskotki.red-orbit.com dostopna novejša verzija dokumenta, ki je zaenkrat zadnja verzija (tega smo vsem, ki so se vpisali, poslali na mail, tako da je mogoče, da si ga že prejel)… Spodaj je kopirano uradno obvestilo, ki smo ga poslali vsem, ki pravi, trenutno je tak, čakamo (oz pri IP) čakajo še na odgovor od Googla.
  Pa ni kaj. 🙂

  Objavili smo popravljen dokument za pravilno implementacijo Google Analytics piškotkov, ki ustreza trenutni razlagi zakona s strani Informacijskega pooblaščenca, pri čemer zaenkrat velja, da je za uporabo GA piškotkov potrebna izrecna privolitev uporabnika.

  V podjetju Red Orbit sicer menimo, da uporaba GA piškotkov ob specifičnih nastavitvah predstavlja izredno nizko invazivnost v smislu zasebnosti in je s tem mehanizem domnevne privolitve ustrezen. Naše mnenje temelji na razlagah, ki jih na svojih spletnih straneh podaja Google.

  Svoje mnenje glede tega, da GA piškotki ob pravilnih nastavitvah pomenijo nizko tveganje za zasebnosti uporabnika, smo posredovali tudi Informacijskemu pooblaščencu, ki meni, da so potrebna dodatna zagotovila in pojasnila s strani podjetja Google. Glede na prihodnja dodatna pojasnila bo Informacijski pooblaščenec po potrebi posodabljal svoja stališča. Trenutno pa stališče Informacijskega pooblaščenca ostaja, da je za uporabo GA piškotkov potrebna izrecna privolitev uporabnika.

  Ko dobimo dokončne odgovore s strani Informacijskega pooblaščenca, in bo jasno, ali je za uporabo GA piškotkov potrebna izrecna ali domnevna privolitev uporabnika, bomo pripravili nov dokument in vas o tem zopet obvestili.

Comments are closed.