Google Analytics merjenje

Kriza je, pravijo vsi. Še Dedek mraz je rekel, da je kriza in je odšel iz Maribora še preden je razdelil darila. Res ne razumem, zakaj se Dedek mraz poslovi od otrok pred novim letom. A pride se malo pokazat, pol pa gre nazaj v svoj dom na Šumiku in potem dva dni počiva in potem pride nazaj, da razdeli darila, ali kako?

Se opravičujem. Tale zimska vročina mi je nekoliko stopila v glavo. Kot sem rekel, kriza je. V krizi je potrebno stisniti in predvsem iztisniti iz tistega, kar imamo, čim več. Kar pomeni, da se je potrebno skoncentrirati na tiste marketinške kanale, ki resnično prinašajo denar. Da pa to lahko naredimo, moramo vedeti, kdo in kdaj prinaša denar. Ker vas dovolj dobro poznam, ker vas veliko vidim, lahko predvidevam, kaj je pri vas narobe, da tega ne veste, zato naj skupaj zberem navodila, kako boste začeli resno meriti stvari in na podlagi tega sprejemati poslovne odločitve.

1. Najprej sploh začnite spremljati kaj se dogaja pri vas

Večina vas namreč sploh ne gleda kaj se dogaja v vašem Google Analytics. Ker ni časa. Ker so vedno druge stvari. Ker se vedno pozabi. Ali ker ni nikogar, ki je zadolžen za to. Naš prvi korak bo, da se dogovorimo, kdo znotraj podjetja je zadolžen za to. Potem si ta oseba (bom predpostavil, da ste zdaj to vi, ponavadi je tako, tisti, ki reče da bi se nekaj moralo narediti, potem to tudi dobi) rezervira pol ure izbranega dneva, ki postane Google Analytics ura. Vsak četrtek ob 10.30 do 11.00 bom strmel v Google Analytics. Zdaj to vpišite v koledar. Ste? Ok. Korak 2.

2. Zdaj Google Analytics nič pametnega ne pove zaradi piškotkov

Ja vem ja, ti piškotki so kar nekaj. Ampak imamo jih, zato naredimo čim več iz njih. Nastavimo jih tako, da če uporabnik klikne na strani na nek link, mu pošljemo piškotke. Ker to lahko naredimo. Je Nataša tak rekla.

3. Zdaj moramo nastaviti kaj bomo merili

Če bomo samo gledali številke, ki jih je v GA kolikor hočeš, še ne bomo pametnejši. Samo pol ure bomo izgubili. Zato ne bomo. Nastavili bomo t.i. goals ali cilje oziroma E-commerce. Da razložim. Najprej razmislimo, kaj je tisto, kar želimo z našo spletno stranjo. Če hočemo, da nam pošljejo povpraševanje, bomo na stran, na kateri se uporabniku zahvalimo za poslano povpraševanje nastavili Goal. Cilj. (več info tukaj). To je v večini primerov precej enostavno. Lahko naredite sami. Če želimo, da uporabnik prenese na svoj računalnik naš katalog, boste nastavili cilj malo drugače. Googlajte virtual pageview Google Analytics. Če imate spletno trgovino, so vaši cilji čisto enostavni, “kupi naj”. Merili boste nakupe. GA to odlično podpira z E-commerce. Nastaviti to je nekoliko bolj zakomplicirano. Pokličite tistega, ki vam je sprogramiral spletno stran in mu to naročite. Treba bo malo odpreti denarnico, ampak se bo splačalo.

4. Zdaj je čas za sprejemanje odločitev

Ok, danes je četrtek, kakih 14 dni, 3 tedne nazaj ste naredili zgornje stvari. Podatki so se lepo nabrali, zdaj je potrebno sprejeti kakšno odločitev. Kam na spletu posvetiti pozornost in izkoristiti to, kar nam že uspeva. Strategij je veliko, po moje je najenostavnejša tista (ok, najboljša je seveda ta, da najamete mene za SEO pa D. za Adwords, pa zrihtamo, da boste prodajali ko zmešani, ali pustimo to.) da pregledate kateri kanal vam že prinaša največ prodaj/povpraševanj (rekli jim bomo konverzij, da bo enostavno) in ta kanal malo pospešite.

Najprej če imate spletno trgovino in uporabljate E-commerce tracking. Gremo v Acquisition, pa Channels in sedaj pred sabo vidimo različne kanale preko katerih ljudje pridejo na našo spletno stran. Čisto na desni strani te tabele vidimo Transactions (število prodaj), Revenue (zaslužek iz teh prodaj) in Ecommerce Conversion rate (odstotek kupcev glede na vse obiskovalce iz tega kanala). Kliknemo na Revenue in s tem sortiramo tako, da je kanal, ki je prinesel največ dinarčkov na vrhu. Pogledamo kateri kanal je na vrhu. Je to Organic Search? Kliknemo na organic search in vidimo katere ključne besede najbolj prodajajo, ter pospešimo SEO na te ključne besede. Paid search? Isto kliknemo, vidimo katere ključne besede najbolj prodajajo preko Adwordsa in dvignemo budget na njih. Refferal? Kliknemo gor in vidimo iz katerih spletnih strani so ljudje najpogosteje prišli k nam in kupili. Na teh spletnih straneh se želimo pojavljati več. Social? Potem moramo več delati na Facebooku.

Enostavno, ne? Isto lahko naredimo, če ne sledimo trgovini, ampak imamo nastavljene goals. Nad to tabelo, tam kjer piše Conversions izberemo kateri cilj nam je pomemben in enako preverimo kateri kanal je poskrbel za največ povpraševanj.

To ni niti približno edini način, kako sprejemati odločitve o tem v kateri del spletnega marketinga investirati. Stvar je precej bolj kompleksna. Ampak, nekje je treba začeti. Ta plan je prvi korak, če ne drugega, vas je spodbudil, da ste šli pogledat, kaj imate nastavljeno v Google Analytics in ste se danes hudovali na nekoga, zakaj nič ne merite. A imam prav? Povejte v komentarjih.

Rate this post