Firma, v kateri delam, ima po mojem precej dober status v javnosti. Ker delamo precej dobro. Smo malo podjetje, delamo pa precej velike stvari in izzivi, pred katere te delo postavi, so precejšnji. Ko sem sam dobil dostop do nekaterih Google Analytics statistik, se mi je svetilo pred očmi, ker sem lahko kar naenkrat svašta videl, svašta razumel in svašta planiral. Ni blo več treba gledat mojih malih spletnih strani, ampak sem lahko gledal kaj in kako in planiral kaj in kako bodo delale nekatere največje firme v Sloveniji. To tudi ni kar tako. Torej generalno gledano, je to, da dobiš zaposlitev pri nas kr zaželjena stvar. In še ekipa gre vsaki petek na pivo.

Sam sem udeležen pri intervjujanju potencialnih novih zaposlenih na SEO področju, imam pa vpogled v ostala področja, kolega, ki zaposluje za  Adwords je reko “Ti napiši, da je na Adwords ista fora”. In kaj je problem? V tem, da ni ljudi, ki bi resno obvladali SEO ali Adwords. Ni oseb, ki bi jih lahko takoj zaposlili in rekli “alo, pa to je to”. Obstajajo pa kandidati in kandidatke, za katere se vidi, da so rekli, eh, grem malo probat. In niso nič vložili v to, da bi resnično lahko dobili to službo, ker bi resnično nekaj znali. Ne znam točno povedati, kaj je Adwords. In si se prijavil na Adwords strokovnjak pozicijo?

Gre za delovna področja, za katera ne obstaja izobrazba. Fajn je, če razumeš marketing, fajn je, če razumeš kako delujejo podjetja, fajn je tudi, če malo razumeš številke. Predvsem pa je nujno, da se sam izobražuješ. Torej, službo lahko dobiš, če sam čitaš, če sam spremljaš kaj se dogaja na tem področju in če sam poskušaš. Stroškov pravzaprav ni. Če želiš postati SEO, ni potrebno nikomur nič plačat. Teoretično. Praktično boš seveda postavil par spletnih strani, kar bo stalo kako malenkost (cca 200€ na leto), seveda boš poleg tega tudi nekaj zaslužil. Ali zaslužila. In če sem čisto iskren, če začneš danes, lahko čez dve leti že začneš resno delati kot SEO strokovnjakinja. In ne zaposlujemo samo mi, tudi konkurenčno podjetje je v istem času dalo ven razpis za SEO strokovnjakinjo. Službe torej očitno so. In to takšne, ki plačajo več kot le minimalno plačo.

Ampak, očitno se nikomur ne da ukvarjati s tem, da bi se izobrazil. Da bi kakšno leto ali dve delal na sebi in bi potem lahko zasedel cel asortiman novih funkcij in novih služb. In ja, razumem, da vsi ne moremo delati na področju marketinga. (hvala bogu, predstavljajte si cel svet agencijskih marketingarjev. Jao). Tudi vsi ne moremo biti SEOti. (hvala bogu). Ampak, glede na to, da na tem področju obstajajo takšne službe, potem tudi na drugih področjih, o katerih jaz nimam nič pojma, obstajajo take službe. Ja, to niso službe, kjer bi lahko v miru delal stvari, ampak so službe, ki bodo čez 1 ali 2 leti precej drugačne kot so sedaj. In bo treba z njimi rasti in jih razvijati. Ampak, so pa odlične službe.

Torej, ne ti meni da služb ni. Ja, vsi ne moremo tega narediti, ampak vsi ti mladi, ki jih je zunaj na tisoče in jih je kao država uničila, ker jim je dala napačno izobrazbo in zdaj nič ne morejo, pa lahko to. Ali druge stvari. Samo vse prispevke na tem blogu prebereš, pa boš že na zelo dobri poti tja. In služba te bo čakala, ziher.

Rate this post

Comments (6)

 1. Veš, dejansko sem prav to storil sam. Diplomiral pred cca 2 letoma, videl da ni svetle prihodnosti v tej državi in se lotil. Vendar pa je SEO nekaj kar te mora res zanimati saj to ni za vsakega. Kot pri vsakem poslu uspe le peščica.

  Kar pa je zanimivo, je moja opazka, da za nobeno od svojih strani nisem vložil manj kot par 1000 evrov. Seveda so sami stroški domene, hostinga in programske opreme v podanih okvirjih. Vendar pa neštete ure presedene pri produkciji vsebine in ostalih obveznih SEO zadevah tudi štejejo. In že če si dam skromno urno postavko, sem krepko vložil.

  Razmišljal sem že, da bi se tudi zaposlil na tem področju, vendar sem do sedaj srečal le dve firmi/posameznika v Sloveniji, ki ne prodajata slame.

  Marko

 2. Ja lej, nekateri pač ne bodo razumeli, da se je treba izobraževati. Pa ne mislim to uradno izobrazbo ali kakorkoli se temu že reče. 😉

  Najbolj hecno je to, da mislim, da obstajajo še veliko bolj “odprte” firme kot je vaša firma, ko ti 6 različnih sixpackov prnesejo. 😉 (Morm mal prcat 😉 )

  In tem firmam, kjer sodelavcem plačajo seminarje, kosila, večerje, team buildinge, pivo, fleksibilen delovni čas itd., še vedno pišejo ljudje, ki ne razumejo, da ne moreš istega templatea poslati vsem podjetjem iz iste branže. Ki iščejo službo in izkušnje in ne dela, za katerega bodo pošteno plačani. 🙁

  Dddd, kva jim ni jasn? 🙂

 3. Marko, točno o tem govorim. Se strinjam, vsekakor je potrebno svoje delo tudi poračunati in vedeti, da je vredno nekaj, in razmisliti, kdaj se ga splača delat sam, kdaj pa se ga splača outsourcati. In ni moja ideja, da bi vsi morali biti SEO strokovnjaki, ampak to je področje, ki ga poznam. V kar sem pa prepričan pa je, da če se na tem področju najdejo različne stvari, kjer si lahko sam zrihtaš službo, potem obstajajo zagotovo tudi na drugih področjih. In da je samo potrebno pogledati okoli in investirati vase. Tako kot piše v MB v Irishu. Daj kaj nase, ne sam’ vase 😀

  Uroš, ka ti to? Da je še kera firma boljša od naše??? 😉
  Ne, se strinjam. O tem, kakšne templateje smo dobili zdaj ko iščemo, sploh ne bom. Ko piše prijavljam se za delovno mesto trgovca, ko se prijavlja za vodjo projektov, potem sploh ni jasno. Ampak smo pa dobili tudi odličen CV, zelo inovativno pripravljen. Ampak bom še počakal, preden ga javno razkrijem.

 4. Imam WSI franšizo, digitalni marketing, se ukvarjam z vsem, od analize konkurence in svetovanja o DM, do izdelave spletnih strani,, oblikovanja le teh,izdelava trgovin, landing page, ppc, seo, social media, email marketing, ulltimate linkedin trainingi,… Ekonomist po izobrazbi Rojen za koncept spletnega marketinga kot takega, vključno z marketingom. Kar znam delam sam, kar ne znam mi nardijo naši mojstri. Ne programiram. Delam pa vse na arhitekturi konverzije in učinkoviti uporabniški izkušnji. Danes sem 1. na slovenskih forumih 🙂 Adwordse delam sam, a litle hacker 🙂 Za search, Display sele na zacetku. , on page optimization 100%, off page kakor pride, nisem seo heker 🙂 …Uglavnem zihr preveč vsega za razložit, po domače povedano ogromno teorije, vedno več a tudi izkušenj. Vedno zainteresiran za nova poznanstva in priložnosti Matej 041 329 529

 5. Ljudje, ki bi bili strokovnjaki na tem podrocju niso brez sluzbe, posebno tisti, ki so res dobri. Glede na to, da pa je to povrh vsega stvar za samouke je ljudi, ki so dobri na tem podrocju se toliko manj. To, da pa je Slovenska studentarija zbirka najbolj lenih ljudi na svetu pa vsi vemo.

 6. Urban, se moram kar strinjati ja. Pa bi raje videl, če bi se oba motila. Tisti, ki so res dobri na tem podroćju, siiiigurno že imajo službo oz. delo, za katerega so plačani, Ta izraz mi je bolj všeč. Glede slovenske študentarije je pa tako, da smo mi našli odlične študente, je pa res, da smo skoraj eno leto iskali. 🙂 Torej, kljub temu, da je res slabo kot sam praviš, se pa še vedno da najti pridne in ambiciozne študente in te sigurne ne bojo brez službe, ko končajo študij. Se strinjaš?

Comments are closed.