Še preden pričneš z branjem, ti priznam, da sem te z naslovom malo »nategnil«. V nadaljevanju ti izdam precej več kot 5 korakov za odlično besedilo. V naslednjih minutah ti izdam celoten postopek, kako se priprave besedila lotim sam. Na konkretnih primerih, v 5 glavnih sklopih!

Pozor! Če imaš spletno stran, računaj, da te, ko prideva do konca, čaka OGROMNO dela. 🙂

 

Za odlično prodajno ali katero koli drugo besedilo je najbolj pomembno, da si v pravem »moodu«, ko se lotiš. Če si utrujen, nimaš ideje ali se ti ne ljubi, ne piši. Raje se odpravi na tek, kolo ali ribolov. Karkoli, samo ne začni pisati!


 

Dobro prodajno besedilo bo prodajalo tvoje stvari za med. Posledično boš imel dovolj dela, postavil boš lahko višje cene, dodatna sredstva investiral v svoje podjetje ali se odpravil na dopust. Uganeš, kam te pripelje slabo prodajno besedilo? Uganil si!

5 pomembnih področij dobrega besedila:

 • Kako pripraviti načrt
  Dober načrt je osnova za kvaliteten članek. Podobno kot temelji pri gradnji hiše. Če nimaš dobrega načrta, bodo tvoja besedila le redko prebrana.
 • Kako napisati »ubijalski« naslov
  Naslov je verjetno najbolj pomembna stvar, za katero si vzemi nekaj minut. Če tvoj naslov ne pritegne h kliku, je lahko vsebina »top shit«, a do nje ne bo nihče prišel. Ne iz Googla, ne iz Facebooka, ne iz maila. Še tvoja mama ga ne bo prebrala (če trdi, da ga je prebrala, naj pove kratko obnovo).
 • Kako napisati članek
  Običajno najtežji del vsake vsebine. Če si naredil odličen načrt, je ta del mnogo lažji, saj se samo držiš tega, kar si tako ali tako že določil v prvem koraku.
 • Kdaj in kako pregledati že napisan članek
  Ko si že popolnoma vzhičen in želiš objaviti svoje pisarjenje na spletno stran, blog ali zakupiti PR objavo, počakaj še malo, se umiri, preglej in dodaj še zadnjih 5 % h kvaliteti napisanega.
 • Kako zaključiti članek, da bo dosegel svoj namen
  Dodaj takšen »Call To Action«, da se mu ne bodo mogli upreti niti tvoji sovražniki?! Ko tvoj »fleischmaschine« kupi prvi vegetarijanec, takrat te prosim, da določiš ceno svoje storitve in me pokličeš!

 

1. Načrt kvalitetno spisanega članka

Sam se načrta pripravim tako, da najprej poiščem, kaj je o določeni temi že napisanega in sestavim nabor pomembnih idej, ki jih moram vključiti v članek. Nekatere ideje, ki jih zapišem, so plod besedil v člankih, ki jih prebiram, spet druge so stvari, ki so pomembne, a še niso dobro razložene in predstavljajo nek moj pogled, mojo lastno izkušnjo s to storitvijo, produktom …

Nabor idej za ta članek najdeš na spodnji sliki:

 

Ko naredim prvi načrt, se ne obremenjujem z vrstnim redom, le zapišem glavne stvari, ki jih želim izpostaviti. V drugem koraku iz vseh nametanih idej sestavim vrstni red, zavržem odvečne ideje in naredim strukturo celotnega članka, ki jo kasneje skušam čim manj spreminjati. Že uporabljene ideje si označim z rdečo (glej zgornjo sliko), da ne pride do ponavljanja.

Vrstni red oz. dokaj podroben načrt članka, ki ga ravno bereš, prikazuje spodnja slika:

 

Preden se lotim pisanja, naredim analizo ključnih besed. V naslovu in v vsebini moraš uporabiti ključne besede, ki se iščejo, saj bo tako tvoje besedilo »rangiralo« tudi višje na Googlu in boš dobil še dodaten promet popolnoma brezplačno.

V kolikor že oglašuješ na Googlu, lahko narediš analizo z orodjem Keyword Planner. Če še ne, je skrajni čas, da začneš. Klikni na https://adwords.dominatus.si in izpolni obrazec za povpraševanje. 🙂

 

Določi kaj bo cilj tvojega besedila!

Že pri načrtovanju določi, kaj je glavni cilj tvojega pisanja. Le tako boš lahko že tekom pisanja cilj izpostavil na več mestih in na različne načine.


V primeru tega članka lahko odkrito povem, da je glavni cilj, da se vpišeš na POSEBNO listo.
Zakaj posebno? Ker boš samo na ta način od mene dobil TISTE NAJBOLJ pomembne informacije o inbound marketing idejah.

Samo na posebni listi boš imel dostop do TOP vsebin, ki ne bodo dostopne nikjer drugje. BREZPLAČNO!

Komaj čakaš? Klikni na »to povezavo« in se vpiši še preden prebereš do konca (brez skrbi, povezava se ti bo odprla v novem zavihku, tako da boš lahko prebral do konca).

Ne pozabi shranjevati besedila čim bolj pogosto!

Najhuje, kar se mi je pri pisanju kdaj zgodilo, je to, da zmanjka štroma. Mogoče zaradi lokacije naše pisarne na Brezovici pri Ljubljani, kjer se to pogosto dogaja. To je včasih plus, ker si lahko brez slabe vesti vzameš malo daljšo pavzo in z ekipo spiješ pivo, a če se to zgodi, ko ravno spišeš nekaj tisoč besed dolg članek skoraj do konca … GARANTIRAM, da ti pivo v tem primeru ne bo teknilo. 🙂

Če boš moral isto besedilo spisati še 1×, ne bo več enako kvalitetno, kot je bilo prvič. GARANTIRAM, če ti uspe, častim pivo!

 

2. Napiši naslov, na katerega bo kliknil VSAK

Mogoče utopično, a vseeno – odlično napisan naslov bo na tvojo stran pripeljal precej več klikov kot če boš zadovoljen s prvim naslovom, ki ti pride na misel. Predlagam, da sestaviš vsaj 10 različnih naslovov in izmed njih izbereš najboljšega.

Nekaj primerov:

 • Najboljši koraki pri pisanju besedil (slabo) → 5 neverjetno enostavnih korakov pri pisanju besedil (boljše)
 • Kako z optimizacijo povečati obisk vaše spletne strani (slabo) → Optimizacija spletnih strani – 3 revolucionarni triki za 5x večji obisk (boljše)
 • Najbolj varni kondomi univerzalne velikosti (slabo) → 100% zanesljivi kondomi, za katere GARANTIRAMO … (boljše)

Vse tri zgornje primere bi se prav gotovo dalo napisati še bolje, sam pa sem pri izboljšanju pazil najprej na to, da se v naslovu uporabi ključna beseda.

Naslov »Optimizacija spletnih strani – 3 revolucionarni triki za 5× večji obisk« bi lahko napisal tudi v taki obliki »3 revolucionarni triki, ki bodo vašo stran izstrelili na 1. mesto« vendar v tem primeru v naslovu ne bi uporabil ključne besede, ki je v tem primeru »Optimizacija spletnih strani« (to pa je pomembno, če želim biti na Googlu visoko s to besedo).

V naslovu uporabi številke

Če se le da, vedno uporabi številko (5 trikov, 100% zaupanje …), saj številke povečajo možnost, da bo nekdo kliknil ravno na tvoje besedilo, pa naj bo to oglas na Googlu, članek v nekem mediju ali izdelek na Bolhi.

V naslovu uporabi besede, ki vplivajo na čustva

Naslov lahko sproži čisto drug odziv, če uporabiš besede, ki vplivajo na čustva. Če naštejem nekaj takšnih besed, ki jih tudi sam uporabljam, so to npr. brezplačno, neverjetno, nepozabno …

Celoten nabor teh ključnih besed bo pripravljen v kratkem. Če si že vpisan na našo posebno listo, ga prejmeš. Če še nisi, se vpiši čim prej na »tej povezavi«.

 

V naslovu nikar ne zavajaj!

Zavajajoč naslov ti bo lahko priskrbel res veliko klikov ljudi, vendar pa le-ti ne bodo prav dolgo ostali na strani.

Če bi bil naslov tega članka »Kako je Britney Spears naga pisala VRHUNSKE članke« in bi ti kliknil na ta članek, ko bi na Googlu iskal »naga Britney Spears«, se mi2 na tem mestu najbrž ne bi več brala? 🙂

 

3. Struktura in preglednost članka

Poskrbi, da bo v tekstu dovolj odstavkov. Preveč zbitih besedil nihče ne mara in bralca boš izgubil še preden začne brati, če ne poskrbiš za odstavke in primerno velike presledke med njimi. Tudi preveč veliki razmiki med ostavki niso primerni, ker daš na tak način bralcu »preveč časa«, da preneha z branjem.

S tem pridemo do druge pomembne stvari pri strukturi članka – zaključek vsakega odstavka je priložnost, da bralca izgubimo (le redko se to zgodi sredi odstavka ali celo stavka). Zato je pomembno, predvsem v prvih odstavkih, da bralca zadržimo nekoliko »na silo«. Tako da ti npr. na tem mestu povem, da boš v naslednjih 3 odstavkih izvedel 3 največje skrivnosti pisanja besedil! Si boš vzel čas in bral dalje ali upaš tvegati in na tem mestu prekiniti z branjem?

Ne dolgovezi
Povej VSE, kar je pomembno, a naredi to na čim krajši možni način. Dolgi članki so za višje pozicije v Googlu sicer super, vendar bo tudi Google zadovoljen (in te bo nagradil), če boš na prvo mesto postavil bralca in tekst spisal zanj.

Vedno piši samo dotičnemu bralcu, ne množici ljudi
Tako kot jaz pišem tebi, samo tebi! Najin odnos je sedaj že vsaj malenkost drugačen kot bi bil, če bi ta članek spisal za cel svet, ne le zate. Tudi ti tako čutiš? Vesel bom, če mi pošlješ tvoj feedback na email (jure[pika]adlesic[afna]dominatus.si).

Dejstva podpri z dokazi
Če trdiš, da se na prvi strani Googla zgodi 80 % vseh klikov, to podpri z dokazom – za dokaz zadostuje že povezava na nekega drugega »mulca«, ki je prišel do tega zaključka. Ker je on bolj verodostojen kot ti in to samo zato, ker si ti rekel, da pa je to verodostojen vir. Pa razumi, če moreš!

Dodaj vrednost s slikami, infografikami, videom, brezplačnimi word/excell templati …
To verjamem, da ti bo uspelo precej bolje, kot uspeva meni.

Najprej piši, potem oblikuj
Če se boš posvetil oblikovanju že med pisanjem, ti bo jemalo fokus in vsebina bo slabša. Kakšno osnovno oblikovanje lahko uporabiš že med pisanjem, a kaj več ne. Sam vnesem besedilo na blog, ko je že dokončno napisano in pregledano.

Izpostavi najbolj pomembne stvari (z odebeljenimi teksti, večjo pisavo, podčrtaj …) in tako razbij monotonost. Predvsem pa piši v enostavnem in razumljivem jeziku.

 

4. Napisano besedilo VSAJ še 1x preglej

Sam običajno besedilo najprej spišem, potem pa počakam, če se da še kakšen dan, in ga ponovno preberem. Pri tem skušam biti čim bolj samokritičen, kar je včasih težko, saj je bistveno lažje spljuvati delo koga drugega. Zato daj tekst v pregled še komu, glej le, da to ni ravno tvoja mama, ki je zadovoljna z vsakim zmazkom, ki ga narediš.

Pri končnem pregledu se postavi v vlogo bralca, ki tematiko razume slabše kot ti. NUJNO besedilo skrajšaj kolikor se le da – vrzi ven vse, kar je odveč.

Odveč je vse, kar lahko zbrišeš in se pomen besedila ne spremeni!

 

5. Če želiš doseči cilj, moraš »kupca« prepričati k akciji

Kaj vse mora vsebovati odlično prodajno besedilo, je posebna znanost, ki zahteva malo daljšo razlago kot le teh 5 točk, a naj izpostavim tiste najbolj pomembne.

Prodajaj s čustvi
To ne pomeni, da moraš biti zaljubljen, ko pišeš prodajno besedilo, čeprav se mora bralec zaljubiti v tvoj produkt ali storitev. Npr. strah in pohlep sta dve močni prodajni čustvi. Če enega izmed njiju pravilno vpelješ v svoje besedilo, bo prodaja precej boljša.

Dober primer prodaje, kjer ciljajo na tvoj pohlep, so svetovalci, ki prodajajo vzajemne sklade in podobne produkte – če se ne odločiš za nakup tega takoj, boš jutri že 500 € v minusu (samo primer, podobnost s kakšno določeno osebo je zgolj naključna).

Odličen primer je tudi Booking, kjer se pogosto ravno, ko ti gledaš nek oglas, proda predzadnja prosta enota. Če se ne odločiš hitro, se bo prej kdo drug.

V obeh primerih je pohlep kombiniran z občutkom nujnosti, kar je odlična kombinacija.

Dober primer prodaje, kjer ciljajo na strah, so npr.zavarovalnice. Zakaj vzameš karkoli več od obveznega avtomobilskega zavarovanja? Ker te je strah, da ti bo kdo ukradel avto!

Vedno izpostavi prednosti za kupca!
Verjetno najbolj pomembna stvar od vsega prej naštetega. Če mi poveš VSE o svojem produktu, ga ne kupim. Če mi poveš 1 korist, ki jo bom jaz imel od tega, boš precej bližje uspešni prodaji.

Primer dveh prodajnih trditev na tako osovraženem naložbenem življenjskem zavarovanju:

Sklad 1: na trgu smo že 15 let, vsako leto do sedaj smo naredili vsaj 10 % donos in imamo več kot 150 izjemno strokovno podkovanih svetovalcev. Svoje delo opravljamo vestno in zavzeto in se vsaki stranki v celoti posvetimo. [NE KUPIM]

Sklad 2: če vplačaš samo 100 € na mesec, boš glede na pretekle rezultate čez 15 let dobil poleg pokojnine še 370 €. Vsak mesec! Če naredita to oba z ženo, bosta dobila 740 €, torej 8.880 € na leto. Katere kraje si želita obiskati? [TUDI NE KUPIM (pač ni pravi produkt), SEM PA BLIŽJE]

V obeh primerih gre za isti sklad oz. sklad z istimi lastnostmi.

 

Zaključek

Če bi bil »prasec«, bi napisal, da se bo na posebno listo tokrat lahko vpisalo le prvih 10 in da se jih je 7 že vpisalo, tako da pohiti in izkoristi še zadnja 3 prosta mesta.

Vendar nisem. Zato bo lista odprta do nadaljnjega, z vpisom pa prejmeš vse ekskluzivne vsebine, ki so in bodo še vnaprej na voljo samo na tej posebni listi!

Klikni in se mi pridruži na tej povezavi.
Verjemi, da spam sovražim še precej bolj kot ti. Zato boš od mene vedno prejel le relevantne marketinške nasvete. V kolikor me boš imel v nekem trenutku dovolj, se lahko v nekaj sekundah odjaviš.

4.8/5 - (11 votes)