Backlinki ali povratne povezave so nekaj, kar je v dobrih starih časih spleta bilo najpomembnejše na spletu. Nič drugega ni bilo pomembnega za to, kako se bo vaša spletna stran uvrščala v Googlu, kot to, koliko povratnih povezav je kazalo na spletno stran. Torej, koliko drugih spletnih strani je vsebovalo klikabilno povezavo na vašo spletno stran. Takrat je bil izredno pomemben tudi PageRank strani. V tistih časih smo vsi delali veliko strani in potem smo z drugimi izmenjavali povezave. Ti narediš povezavo name, jaz naredim povezavo nate. Pomnoži s 1000 in si prvi v iskalnih rezultatih. (dobesedno tako smo se šli). Tisti, ki je imel visok pagerank je lahko drago prodajal povezave na druge spletne strani.

Danes so časi drugačni, kriteriji, ki jih Google uporablja za rangiranje spletnih strani v iskalnih rezultatih so se precej spremenili, še vedno pa so povratne povezave pomembne. Vendar moramo sedaj vedeti, kakšne povratne povezave in koliko. To, ko vam nekdo obljubi, da vam za $5 naredi 1000 povratnih povezav na vašo spletno stran, vam bo samo škodilo. Povratne povezave danes pridobivamo tako, da najdemo spletno stran, ki je namenjena podobni ciljni publiki kot naša, se dogovorimo, da tam prispevamo kakšen kvaliteten članek in na konec tega članka dodate povezavo na vašo spletno stran.

Včasih je bilo tudi pomembno, katera ključna beseda je bila znotraj te povratne povezave, saj je Google za to ključno besedo potem sklepal, da je ta stran, na katero kaže, pomembna. In tako je bil link vedno optimizacija spletnih strani. Danes temu ni več tako. Če bo večina vaših povratnih povezav vsebovala samo vašo glavno ključno besedo, vam bo to močno škodilo. Najbolje je, da je ključna beseda naravna, večina ljudi ko linka na kakšno spletno stran napiše “preberi tukaj” in je tukaj link, ali “ta spletna stran”. In enako naj izgledajo tudi vaše povratne povezave.

Kvalitetne in učinkovite povratne povezave so danes naravne, nastajajo počasi, iz kontekstualnih spletnih strani in še kaj.