Canonical oznake so iskalniki uvedli Aprila 2012, namenjene pa so preprečevanju podvojene vsebine na spletni strani. Za razliko od preusmeritev jih uporabimo takrat, kadar želimo spletno stran še vedno prikazati uporabnikom, ne glede na to, da gre za podvojeno vsebino.

Preberite članek o podvojeni vsebini kjer boste izvedeli zakaj je ne želimo prikazovati uporabnikom. S kanonizacijo rešujemo ponavadi težave spletnih trgovin. Na podstrani kategorije imamo pogosto različno sortiranje izdelkov, recimo po ceni, velikosti, številu ipd. Vsakokrat, ko uporabnik klikne na drugačno vrsto sortiranja, se mu naloži stran na novem URL naslovu, vsebina, torej izdelki so pa še vedno enaki.

Canonical oznako damo na takšno spletno stran (recimo www.seos.si/izdelki/magična-pisala?sortiranje=cena) in iskalnikom povemo, katera je osnovna stran, tako da v glavo (head) dodamo meta oznako <link rel=”canonical” href=”www.seos.si/izdelki/magična-pisala/” />. Tako uporabniku še vedno lahko pokažemo različna sortiranja, iskalnikom pa povemo, da je to vse ena in ista vsebina in da naj v iskalnih rezultatih prikaže samo osnovno stran, brez sortiranja.

(To je izjemno pogosta težava, poglejte, če jo imate vi rešeno na vaši spletni strani).