Favicon ali Favorites Icon ali ikona najljubših strani je majhna ikona, ki se pri vsaki spletni strani prikaže na vrhu vašega brskalnika, poleg naslova spletne strani. Namen te ikone je lažja prepoznava spletne strani v seznamu priljubljenih (favourites), kakor tudi prepoznava spletne strani, kadar ima uporabnik odprtih več zavihkov.

Vsekakor predlagamo, da ima vsaka spletna stran svojo favicono v obliki prepoznavnega znaka, ponavadi se uporabi kar logotip spletne strani. Ikono naložimo na server pod imenom favicon.ico, v osnovni direktorij spletne strani. Če ikone nimamo izdelane, lahko uporabimo katerega izmed brezplačnih servisov za izdelavo ikone, ki omogoča, da ikono narišemo, ali v ikono predelamo katerokoli sliko, ki jo imamo na računalniku (http://www.favicon.cc/). Predlagamo, da preden sliko naložite na to spletno stran, jo obdelate tako, da bo vsebovala čim manj barv, poleg tega pa da bo kvadratne oblike. Favicon je vedno kvadratne oblike, in če boste želeli pravokono sliko spremeniti v favicon, bo ta slika ne prepoznavna in ne bo prinašala dodane vrednosti za uporabnike.

Večina CMS sistemov ima prednaloženo svojo ikono za favicon, ki jo lastniki spletnih strani pozabijo spremeniti, kar vsekakor ne dodaja k avtoriteti spletne strani, saj uporabniki ne vidijo spletne strani kot strokovno izdelane strani, kjer je nekdo razmislil o vseh delih spletne strani.